Post navigation

Дельфійські ігри Слобожанщини 2012 р.

05 квітня 2012

 

05 квітня о 13.00 у малій залі Харківського національного театру опери та балету ім.М.В.Лисенка відкрилися другі Дельфійські ігри Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант.» 2012 року.  

 

   Дельфійські ігри офіційно з’явилися у 582 році до н.е. у Греції. Разом з Олімпійськими, Дельфійські (раніше мали назву – Піфійські) ігри були заборонені тому більш ніж 1600 років. Нова ера Дельфійських ігор, що стали світовим явищем, почалася лише у 2000 році, коли за участю 27 держав в Росії було проведено перші всесвітні Дельфійські ігри.

    Сьогодні у Міжнародному Дельфійському русі беруть участь 63 держави світу, з 2009 року до них приєдналася Україна.

 

    Перші Дельфійські ігри Слобожанщини відбулися у травні 2011 року на Харківщині й були присвячені 20-річчу незалежності України. У дев’яти номінаціях ігор взяли участь понад 450 учнів шкіл естетичного виховання Харківської та Полтавської областей віком від 11 до 16 років.

 

    В цьому році Дельфійські ігри присвячені народній творчості. З листопада 2001 року по квітень 2012 року у школах естетичного виховання області пройшли відбіркові прослуховування учнів відділів народних інструментів. 700 юних виконавців класу бандури, домри, балалайки, сопілки, гітари, цимбалів, баяну та акордеону виборювали право участі у заключному етапі Дельфійських ігор 2012, сто з них таке право отримали.

 

    З 5-8 квітня до сотні юних виконавців на народних інструментах приєднаються юні танцюристи, читці та художники не тільки Харківської області, а й Полтавської та Луганської областей.

 

    Кращі виконавці отримують золоту, срібну або бронзову медаль та дипломи. Всі учасники нагороджуються Сертифікатом учасника та подарунками від обласної державної адміністрації. Вони не тільки продемонструють власні здібності у музиці, танцях, читанні та живопису, але й здобудуть прекрасну можливість обмінятися досвідом, поспілкуватися з досвідченими викладачами вищої школи, отримати нові знання та нових друзів.

 

    Творча олімпіада, традиції якої дійшли до нас з давніх давен, як вищий форум мистецтв для юних виконавців, сприяє збереженню та примноженню духовного спадку поколінь, вихованню поважного відношення до культури різних народів.

 

   Потягом чотирьох днів у Харківських музичному, художньому та училищі культури змагалися учні шкіл естетичного виховання. Було розіграно 18 комплектів медалей. Золоті медалі отримали учні з дитячих музичних шкіл №1, 5, 9,14, 15, шкіл мистецтв №2, 3, художніх шкіл №1, 2 міста Харкова, музичної школи Балаклеї, Ізюмської художньої школи, школи естетичного виховання при музичному училищі та ХСШ №133 «Ліцей мистецтв», дві золоті медалі вибороли учні Полтавської дитячої школи мистецтв «Мала академія мистецтв» ім. Р.Кириченко та Краматорської дитячої школи мистецтв №3.

 

  За дорученням Управління культури і туризму облдержадміністрації все організаційне та методичне забезпечення Дельфійських ігор Слобожанщини здійснювали працівники обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів.