Post navigation

Семінар викладачів класу композиції

 

8989images    13 листопада 2013 відбувся семінар викладачів класу композиції шкіл естетичного виховання, який провела член Національної спілки композиторів України, доцент Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського Валентина Іванівна Дроб’язгіна, за темою «Музична форма. Аспекти методики викладання».

    У ході семінару було розглянуто наступні питання: поняття про музичну форму, принципи формоутворення, основні функції її побудови, основні теми, їх розвиток і зв’язок між собою, загальна динамічну лінія і розташування кульмінацій.

black_white  Учасники семінару обговорили основні принципи формоутворення, характерні для класичної і романтичної епох, а саме, принцип, оснований на розвитку одного музикального образу; принцип, оснований на зіставленні двох контрастних музичних образів; принцип рондо, варіаційний принцип, оснований на рисах рондо і контрастному зіставленні; принцип сонатності, оснований на протиставленні двох контрастних образів, які у подальшому розвиваються і тонально зближуються. У семінарі взяли участь студенти класу композиції (викладач В. І. Дроб’язгіна), які виконали власні твори у різних музичних формах з елементами імпровізації. Виступ молодих композиторі-початківців викликав жвавий інтерес у слухачів семінару, які побажали їм подальших творчих успіхів у творчості.