Post navigation

Концерт викладачів «Я люблю Україну»

Відбувся концерт викладачів шкіл естетичного виховання «Я люблю Україну»

 

podarunok_2013_0174    Напередодні святкових дат Нового Року та Різдва Христового відбулась очікувана мистецька подія – концерт викладачів шкіл естетичного виховання Харківщини.

  Традиційний концерт, що проводиться у рамках відомого проекту обласного навчально-методичного центру «Різдвяний подарунок Слобожанщині», цього року був приурочений до 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка. До його програми увійшла українська музика, пісні на вірші Т.Г. Шевченка, інструментальні та пісенні твори сучасних українських композиторів, в тому числі й харківських.

  Затишна зала Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського зібрала широку глядацьку аудиторію з числа працівників шкіл естетичного виховання, учнів та їх батьків, студентів, пересічних громадян. Саме їм були адресовані музичні подарунки, над підготовкою яких викладачі музики та вокалу шкіл Харкова та області працювали останні місяці.

   Майже двадцять номерів концерту, продемонстрували високий рівень виконавської майстерності викладачів,  які представили  аутентичний фольклор, народні ансамблі, обробку українських пісень, класичні та сучасні музичні твори. У концерті звучали різні інструменти – від бубна до фагота, різні за складом інструментальні ансамблі викладачів. Було представлено 18 шкіл естетичного виховання Харківської області, половина з яких працює у сільських районах, а половина у обласному центрі.

   Директор Департаменту культури та туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов зазначив, що ініціатива проведення такого концерту знайшла широку підтримку на місцях і має гарну перспективу. Наразі розглядається можливість розширення формату проекту шляхом залучення до нього вихованців педагогів-учасників концерту, крім того буде вестись пошук сценічного майданчика, який би розширив глядацьку аудиторію.

    Ректор Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського, народна артистка України, професор, кандидат мистецтвознавства Тетяна Вєркіна, схвально оцінюючи побачене, зауважила: «Для мене щастя бачити наших випускників у статусі викладачів, концертмейстерів, директорів шкіл, які приходять у рідний вуз і демонструють високий рівень майстерності. Таке зібрання додає нам впевненості та радості від того, що всі ми робимо святе діло – вчимо дітей прекрасному, вносимо в душі людей гармонію, єднаємо їх».

   Незмінний організатор цих концертів заслужений працівник культури України, директор Обласного навчально-методичного центру працівників культосвітніх закладів Тамара Самоварова підкреслила важливе значення цього востребуваного проекту в плані надання можливості для творчої самореалізації викладачів, які переважно зайняті викладацькою роботою і не завжди мають можливість заявити про себе як про виконавців – музикантів, співаків.

   У ході підготовки до цих концертів протягом останніх років з’явились творчі колективи, які стали у районах області творчими одиницями і продовжують концертну діяльність поза  проектом (йдеться про ансамблі «Натхнення» з м.Чугуєва, «Горлиця» з с. Одноробівка, та інші).  Показово, що на рахунку кожного викладача-учасника концерту мінімум один, а часто і декілька учнів, які стали лауреатами престижних творчих конкурсів та фестивалів. Все це підтвердження результативності спільної роботи обласного Центру та колективів шкіл естетичного виховання.

   За відгуками самих учасників традиційних концертів, вони давно стали для них бажаною і очікуваною подією, яка додає снаги, впевненості, слугує стимулом для самовдосконалення.

   Багато років цей мистецький захід підтримує Харківська бісквітна фабрика, кожен учасник їде з концерту з подарунком.