Post navigation

Проект “Дитяча філармонія”

Відбулося відкриття музично-театральної вітальні

«ХОЧУ ДІЗНАТИСЯ…»

 

библ. Станиславского    30 січня, у день народження видатного композитора Марка Кармінського, чиє ім’я тісно пов’язане з Харковом, відбулося відкриття музично-театральної вітальні «Хочу дізнатися…». Вітальня працюватиме у рамках проекту Дитяча філармонія, започаткованого Обласним навчально-методичним центром ПК та Харківськім національним університетом мистецтв ім.І.Котляревського, а її місцезнаходженням буде унікальний бібліотечний заклад України – Харківська спеціалізована музично-театральна бібліотека ім. К.С. Станіславського.

 

Для близьких людей

 

DSC_0884      “Музично-театральна вітальня – це місце, де збираються близькі люди, яких об’єднує любов до прекрасного, до музики, – сказала, звертаючись до численних гостей бібліотеки Тамара Самоварова, директор Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культури. – Її відкриття у стінах цієї унікальної бібліотеки  не випадкове, бо саме тут зібрано великі скарби, які багато років слугують не одному поколінню харків’ян». Тамара Михайлівна запропонувала юним музикантам, які прийшли до бібліотеки, цікаву подорож по її затишних залах.

  Фонди, що накопичувалися впродовж майже 60-літньої історії бібліотеки, справді унікальні. Як зазначають фахівці, вони збиралися по крихтам, завдячуючи зусиллям багатьох людей. Ця робота продовжуються і в теперішній час.

  Гідами допитливої малечі стали працівники бібліотеки – головний бібліотекар-методист М.С. Вострикова та завідувачка нотно-музичним відділом О.Г. Шульга.

DSC_0893   Захоплена розповідь фахівців про Острів скарбів, як справедливо називають музично-театральну бібліотеку ім. К.С. Станіславського, можливість на власні очі побачити унікальні експонати, заглянути в сховище, навчитися користуватися бібліотечним каталогом, потримати у руках справжню вінілову платівку й послухати її, – це далеко не повний перелік того, що чекало на гостей вітальні.

   Музичний відділ, що першим прийняв маленьких мандрівників, має у своєму арсеналі 44 тисячі нотних видань, багато примірників теоретичної літератури, 13 тисяч платівок, 16 тисяч СD-дисків.

   Знайомство з бібліотекою завершилось квестом,  у ході якого діти досить швидко знайшли подарунки симпатичного Домовичка (дарунок учнів художнього відділення дитячої музичної школи №4 ім.М.Леонтовича), який «мешкає» у нотно-музичному відділі – це були дві великі теки з солодощами.

 

Слово про славетного земляка

 

   Проведення заходу тривало. Музично-театральну вітальню “Хочу дізнатися…” заповнили учні, до них приєдналися представники громадськості, викладачі музичних шкіл, батьки. У день, що позначений у мистецькому календарі, як день народження видатного композитора М. В. Кармінського, мова йшла про його славетну постать. Це одна з чисельних традицій бібліотеки, яка дбайливо підтримується її колективом.

DSC_0956   «Більше 10 років ми щорічно відзначаємо день народження Марка Веніаміновича, що припадає на 30 січня, – розповіла І.О. Аввакумова, директор Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К.С. Станіславського. Його ім’я дуже дороге нам, адже він був великим другом бібліотеки, багато раз виступав тут, став родоначальником нашого відділу рідкої книги та архівного фонду (Марк Веніамінович ще за життя передав бібліотеці свій архів, пізніше цю справу продовжила його вдова Ірина Матвіївна). Ми вдячні за це і вважаємо своїм обов’язком згадувати про цю прекрасну людину, чудового композитора та популяризувати його творчість та архівний фонд.

   До речі, саме з цією метою наш заклад започаткував приз – «Кришталевий ангел», який щороку після концерту в честь М.В. Кармінського переходить до колективу музичної школи, учні якої найбільш яскраво проявлять себе як знавці та виконавці творчості композитора. Зараз він перебуває у ДМШ №3, яка носить його ім’я».

DSC_1005  Увазі відвідувачів вітальні була запропонована мультимедійна презентація пам’яті М. В. Кармінського. Її автор – завідувач довідково-бібліографічним відділом Т. Б. Бахмет, яка є хранителем архіву та дослідником його творчості, підготувала змістовний документальний фільм про життя та творчість цієї знаної особистості.

 

Краще слів говорила музика

 

   А далі ініціатива перейшла до гостей – вихованців харківських шкіл естетичного виховання. Діти проникливо виконували музику, написану видатним земляком – інструментальні твори, дитячі пісні.

  Багато хто з юних виконавців виходили на цю сцену не вперше. Одна з них – учениця ДМШ № 13 Тетяна Гайдабрус, яка вчиться у 7 класі фортепіанного відділу. Онука відомої (нині покійної) харківської піаністки Тетяни Смоловик з великим захопленням опановує мистецтво гри. Признається, що музика – це саме її стихія, інструмент притягував її змалечку, своє майбутнє не уявляє без улюбленого заняття.

   «Я знайома з творчістю Марка Кармінського з дитинства, – говорить дівчина. – Багато знаю про його життя та творчість. Виконувала і продовжую виконувати твори композитора. Вони дуже мелодійні й приємні для прослуховування. Найбільше мене вражає те, як композитор розумів своїх юних виконавців. Щораз, починаючи роботу над новим твором, я ловлю себе на думці, що ця музика ніби адресована саме мені…».

   Тетяна признається, що грала для відвідувачів вітальні з великою радістю. А ще нинішнє відвідування бібліотеки запам’яталось їй знайомством з цікавими експонатами виставки раритетних матеріалів, яку підготували бібліотекарі.

DSC_0964   Такі ж позитивні враження залишились від цієї мистецької події і у дорослих. З.П. Шамаєва, завідувач фортепіанним відділом дитячої музичної школи №3 ім. М. В. Кармінського зазначила: «Гарні традиції слід продовжувати, це необхідно для виховання наших учнів. Відкриття вітальні в такий знаменний день посприяло тому, щоб ця подія стала пам’ятною. Завдяки гарній організації свята діти дійсно довідалися багато нового про бібліотеку. Я впевнена, що вони прийдуть сюди ще не раз, щоб одержати задоволення від музики та творчої атмосфери, що панує у цих стінах».

   «Ми намагаємось робити все, щоб діти поринали у ауру мистецтва, адже без нього людина не може існувати», – зазначила на останок Т.М. Самоварова – Тож будемо зустрічатися на Острові скарбів і надалі!».

   Вона подякувала гостям за увагу та запросила  всіх на майбутні зустрічі, які  обов’язково відбуватимуться у форматі музично-театральної вітальні “Хочу дізнатися…”. На згадку про першу з них кожному юному учаснику дістався маленький сюрприз.