Post navigation

З досвіду роботи викладачів струнно-смичкових інструментів

Продовжується цикл семінарів

з обміну педагогічним досвідом

 

dianova_3685   Семінарське заняття з циклу «З досвіду роботи викладачів струнно-смичкових інструментів» за участю А.К. Діанової, викладача дитячої музичної школи №5 ім. М. Римського-Корсакова відбулося 19 лютого 2014 року.

   Ім’я Алли Костянтинівни Діанової, яка більше 40 років веде плідну педагогічну діяльність як викладач по класу віолончелі, добре відоме серед музичної громадськості Харкова і за його межами. Багато її учнів досягли вагомих здобутків на престижних конкурсах в Україні та у Російській Федерації. Найбільш вражаючим досягненням є той факт, що два її випускники – Віталій Терещенко та Артем Литовченко, після закінчення музичної школи, пропустивши середню ланку навчання (музичне училище), зразу стали студентами вищого навчального закладу мистецтв і успішно опановують обрану спеціальність.

  «Низький уклін Вам за сумлінну працю, високу педагогічну майстерність та великий внесок у нашу загальну справу – естетичне виховання юних харків’ян”, – зазначила методист Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації І.К. Добровольська-Войнорович, звертаючись до шанованого педагога при відкритті семінару і надала їй слово.

   Майже дві години А.К. Діанова спілкувалася з численною аудиторією викладачів класу віолончелі та класу скрипки, які представляють школи естетичного виховання Харківщини та обласного центру. Її показовий урок з одним з наймолодших учнів – шестирічним Арсенієм Ткаченком викликав велику зацікавленість, оскільки робота з маленькими дітьми є найскладнішим і одночасно найважливішим етапом їх розвитку як майбутніх музикантів.

   Алла Костянтинівна поділилась своїми напрацюваннями, що дають бажаний ефект протягом багатьох років її діяльності. Зокрема, йшлося про такі базові поняття, як підбір інструменту, посадка учня та положення віолончелі, постановка рук, правила постановки пальців, тощо. Була продемонстрована робота з учнем над гамами, підготовчими вправами, відпрацювання способів ведення смичка.

   «Роль педагога з спеціальності у початковий період навчання є особливо важливою, – зауважила А.К. Діанова. – Саме в цей час закладаються основи музично-художнього уявлення та виконавської майстерності учнів. Розуміти дитячі інтереси, вміти правильно виявити індивідуальні можливості та особливості кожного учня – такі підходи до справи дають очікувані результати».

   Формула успіху педагогічної діяльності, яку Алла Костянтинівна сформулювала за багаторічну працю проста. «Я люблю дітей та свою роботу, – стверджує вона. – Учні відповідають мені взаємністю, приділяючи заняттям музикою багато часу, дуже важливо мати підтримку батьків».

   Перед учасниками семінару виступили ще кілька перспективних учнів педагога. Матвій Бойченко (3-й клас), який в цьому семестрі вперше розпочав вивчення твору великої форми, зіграв першу частину концерту Й.С. Баха до мінор. Як розповіла його мама – Майя Леонідівна, хлопчик мріє опанувати гру на віолончелі з чотирьох років. Навчання розпочав по досягненню п’ятирічного віку і тепер з допомогою талановитого педагога впевнено йде до здійснення своєї мрії (вже виборов звання лауреата на конкурсі юних виконавців ім. Л. Бетховена).

  Золотим хлопчиком називає А.К. Діанова свого учня семикласника Антона Сладкомедова, переможця низки міжнародних, обласних конкурсів. Він уже третій рік виходить на сцену з Харківським молодіжним симфонічним оркестром «Віртуози Слобожанщини». Антон поділяє захопленість педагога творчістю знаменитого чеського віолончеліста-віртуоза Давида Поппера, твори якого досить складні для виконання, але прекрасно відточують техніку гри. Зі шкільної сцени у виконанні талановитого учня прозвучав твір улюбленого композитора «Тарантела». За оцінкою професійних слухачів юний музикант зіграв його чудово.

  Щиро дякуючи Аллі Костянтинівні за змістовну зустріч, її колеги бажали успіхів та натхнення у подальшій праці та виказали побажання запросити її для виступу на курсах підвищення кваліфікації для викладачі струнно-смичкових відділів шкіл, що мають відбутися у кінці поточного року.

  Показово, що схвальну оцінку семінару давали викладачі з чималим стажем роботи. Серед них Л.А. Колесник, викладач Савинської дитячої музичної школи Балакліївського району, І.В. Маровті, викладач В.-Данилівської музичної школи Дергачівського району,  О.М. Шарапова, викладач Харківської дитячої музичної школи №12 та інші. Вони також відкрили для себе нові нюанси, здавалося б, уже досконально відомих їм методик та підходів.

   Н.В. Батюшина, яка лише другий рік працює у якості викладача ХДМШ №5 зазначила: «Я просто щаслива, що мені, молодому фахівцю, довелось працювати поряд з таким чудовим педагогом і чуйною людиною як Алла Костянтинівна. Її уважне ставлення та постійна допомога  є неоціненними у моєму професійному становленні. Хочу подякувати працівникам Обласного навчально-методичного центру, які також докладають немало зусиль, щоб педагоги шкіл естетичного виховання могли розвиватись і удосконалювати свої знання».

   Підсумовуючи семінарське заняття, І.К. Добровольська-Войнорович підкреслила, що воно не лише дало змогу реалізувати певні методичні завдання, але й принесло багато вражаючих позитивних емоцій.