Post navigation

Обласний семінар для викладачів хору і вокалу

hor_3899    26 лютого 2014 року у приміщенні Харківської дитячої музичної школи № 9 ім. В. І. Сокальського був проведений обласний семінар для викладачів хору і вокалу шкіл естетичного виховання м. Харкова і Харківської області. Тема зустрічі – презентація навчальної програми для ШЕВ «Вокальний ансамбль». Автор – провідний викладач ДМШ № 9 ім. В. І. Сокальського Олена Валеріївна Попова, хормейстер, керівник вокальних ансамблів молодших класів. На семінар приїхали викладачі з багатьох районів Харківщини. Створення програми дуже потрібне для практичної роботи викладачів в сучасних умовах.

   Мета та завдання навчального предмету «Вокальний ансамбль»:

– розвиток музичної культури;
– знайомство з джерелами музичної творчості (комплексне уявлення про музику, її значення в житті людини), з різноманітними за змістом, стилем, формою і фактурою творами;
– розвиток творчих навичок;
– розвиток метроритмічних здібностей і цілісного сприйняття мелодико-ритмічної фактури;
– уміння визначати форму і кульмінацію музичних творів;
– розвиток тембрового, динамічного, звуковисотного слуху;
– навички слухати й розуміти музику;
– уміння виконувати свою партію відповідно задуму композитора;
– виразити у словесній формі свої враження від виконаних творів тощо.

   Спільне музикування у вокальному ансамблі приносить задоволення, дає можливість взаємодії учнів з різними потребами, проблемами, здібностями. В ансамблі виховуються навички спілкування й співпраці  у групі, відтворюється атмосфера рівних партнерів – дітей і викладача. В учнів розвивається артистизм, виховується емоційне, естетичне почуття до навколишнього світу, можливість брати участь в різних видах музичної діяльності, пропагувати музичну культуру. Участь у вокальному ансамблі є активним стимулом музичного розвитку та інтелектуального потенціалу учнів.  Творчість передбачає накопичення музично-слухового досвіду і його розвиток, тому на заняттях слід поєднувати два види діяльності: пізнавальну і евристичну. Музикування є міцним стимулом розвитку учнів, де формується цілісний сплав головних елементів пізнання – мислення і знань. Це – гуманістичний підхід до визнання унікальності кожного учня, до його творчої індивідуальності.

Дуже корисним і цікавим став концерт у виконанні учнів, учасників вокальних ансамблів О. В. Попової, які виразно, на високому художньому рівні проспівали твори, різноманітні за характером, жанрами, стилями. Слухачі семінару оплесками привітали учасників творчого свята, подякували автору програми та щиро побажали О. В. Поповій,  концертмейстеру І. Г. Литвин-Торській, їх маленьким вихованцям творчого натхнення, успіхів, майбутніх перемог в обласних і всеукраїнських конкурсах.