Post navigation

Обласна олімпіада з історії образотворчого мистецтва

Юні художники пробували сили в інтелектуальному змаганні

 

repin_portret   Обласна олімпіада з історії образотворчого мистецтва, що відбулася в перший день весняних канікул, відрізнялася особливою активністю та продемонструвала високий рівень підготовки її учасників – учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл естетичного виховання Харківщини. Вона підтвердили неформальний інтерес юних митців до творчості видатного художника зі світовим ім’ям І.Ю. Рєпіна, 170-річчя з дня народження якого широко відмічається цього року. Показово, що дитяча олімпіада відкрила великий комплекс заходів, запланованих на Слобожанщині на честь ювілею нашого славетного земляка.

 

Організатори та партнери

 

   Більше десяти років олімпіада збирає школярів, які навчаються образотворчому мистецтву в початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах. Її засновник – Харківський обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культурно-освітніх закладів, починаючи з 2007 року, щорічно включає олімпіаду до плану роботи. Організатори спрямовують зусилля на те, щоб з кожним роком захід наповнювався новим змістом, вносять зміни до його формату. У кінцевому рахунку вони домагаються більшої віддачі в справі заохочення учнів шкіл естетичного виховання до вивчення історії образотворчого мистецтва, розвитку їх умінь при аналізі художніх творів, стилів, жанрів, активізації творчої роботи викладачів художніх відділень початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів м. Харкова та Харківської області.

 

   “Спочатку олімпіада була спрямована на визначення зрізу знань учнів з предмету “Початковий курс історії образотворчого мистецтва” і нагадувала собою звичайну контрольну роботу, проведення якої виносилося за стіни школи, – розповідає методист вищої категорії центру, ініціатор проведення олімпад І.М. Толочко. – З часом з’явилося бажання перетворити її у творчий конкурс. Ми налагодили співробітництво з мистецтвознавцями Харківського художнього музею, міської музично-театральної бібліотеки імені К.С.Станіславського, колегами, які працюють у мистецьких навчальних закладах І-IV рівнів акредитації, і загальними зусиллями реалізували цей задум”.

 

   Займаючись організацією олімпіади шість років, Ірина Миколаївна, не без гордості говорить про її позитивні тенденції. За цей час у декілька разів зросла кількість дітей, які беруть участь (у 2009 році їх налічувалося менше 20, а нині – майже 60); завдання учасникам мають формат ретельно відпрацьованих тестів, що складаються з декількох блоків, що доповнюють один одного. Особлива увага приділяється відео-вікторині, яка вимагає від дітей ґрунтовних знань творчої спадщини художників. До речі, якщо це завдання спочатку викликало великі труднощі, то цього разу, на думку фахівців, практично всі учасники впоралися з ним дуже добре.

 

   Суттєво, що олімпіада стала досить дієвим інструментом у рішенні серйозного завдання, рішенням якого займалося керівництво Центру останні роки. Ще на пам’яті багатьох час, коли в школах естетичного виховання предмет “історія образотворчого мистецтва” був, що називається, на других ролях. Усунути цю негативну тенденцію, змусити відійти від формального ставлення до викладання предмета, забезпечити школи підготовленими кадрами, надати учням можливість успішно опановувати знання з історії образотворчого мистецтва вдалося в результаті проведення цілеспрямованої роботи. А олімпіада відігравала роль своєрідного віддзеркалення цього процесу, одночасно слугуючи певним каталізатором його розвитку.

 

   Обласному етапу олімпіади передує шкільний – відбірковий етап, що дозволяє залучити до цього заходу значну кількість дітей, стимулювати їх інтерес до глибшого “занурення” в теми, запропоновані для винесення на змагання.

 

  Кваліфіковану допомогу в цьому надають фахівці Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К.С. Станіславского. З листопада 2013 по березень 2014 року в цій відомій бібліотечній установі за рекомендацією обласного методцентру побували представники усіх колективів шкіл естетичного виховання Слобожанщини. Їх увазі були запропоновані лекції “І.Ю. Рєпін та Харківщина”, “І.Ю. Рєпін у контексті українського мистецтва” (поглиблений варіант – для викладачів шкіл, а для їх вихованців окрім оглядової лекції проводилися екскурсія залами бібліотеки, міні-вікторини, квести).

 

  Автор лекцій, завідувачка довідково-бібліографічним відділом Т.?Б. Бахмет відмітила, що робота, проведена спільно з центром у рамках підготовки до олімпіади, дозволила познайомити широкий круг учнівської молоді з творчістю Іллі Рєпіна, велика частина життя якого пов’язана з Україною, акцентувала увагу на його вплив на розвиток українського образотворчого мистецтва, який важко переоцінити.

 

   Будучи членом журі олімпіади, вона змогла переконатися у тому, що проведені зустрічі дали свої результати. Вони проявилися в активізації зацікавленості спадщиною І.Ю. Рєпіна, його особистістю. Тетяна Борисівна із задоволенням відмітила, що діти дійсно отримали нові знання і завдяки олімпіаді змогли піднятися на нову сходинку у своєму творчому зростанні.

 

   Внесок у загальну справу зробили колеги з Харківського художнього музею. Авраменко Л. М., заступник директора з науки, окрім виконання почесного обов’язку голови журі олімпіади, виступила у ролі експерта при підготовці тестів. Крім того, за традицією після завершення олімпіади її учасники щоразу дружно вирушають до музею, де знайомляться з черговою цікавою експозицією. Цього року їм була надана можливість побачити рідкісні експонати, які знаходяться у запасниках музею, – художні роботи Т. Г. Шевченка.

 

   Ще один член журі – О. В. Коваль, викладач Харківського художнього училища, окрім оцінювання робіт учасників олімпіади докладає зусилля до того, щоб підтримати і розвинути ініціативу облметодцентру в умовах училища, проводячи аналогічні заходи для студентів. Саму олімпіаду він вважає хорошою практикою, підкреслюючи, що роботи нинішніх її учасників справили на нього хороше враження.

 

   Налагоджено місток і з вищою школою – Харківською академією дизайну та мистецтв: завідувачка кафедрою українського мистецтва Н.В. Махарчук також активно співпрацює з Центром у цьому питанні.

 

   Щороку олімпіада проводитися за сприяння та підтримки Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

 

   Слід зазначити, що харківський досвід є у своєму роді унікальним. Якщо олімпіади з музично-теоретичних дисциплін для юних музикантів досить розповсюджені, то серед учнів, які опановують ази образотворчого мистецтва, подібні творчі змагання ніде в Україні крім Харківщини не проводяться.

 

ПРЕКРАСНІЙ ДЕСЯТЦІ – НАГОРОДИ, УСІМ – ПРИЄМНІ СЮРПРИЗИ.

 

   При підведенні підсумків застосована рейтингова система оцінювання: виходячи з кількості отриманих балів буде складено загальний список учасників (чим кращі та глибші знання – тим вище місце в списку).

 

   Вшановування переможців обласної олімпіади відбудеться 28 березня об 11 годині ранку у приміщенні міської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки  ім. К. Станіславського (М. «Научная», пер.Інженерний 1-а). Запрошуються всі учасники Олімпіади.

   Сертифікати учасника олімпіади отримають усі, хто взяв у ній участь. А десятку найсильніших учнів, відібраних журі, чекає нагородження грамотами, пам’ятними призами, подарунками, а працівники бібліотеки готують для усіх гостей свої сюрпризи (подробиці не розкривають, але гарантують, що буде цікаво).

Раїса КРАВЧЕНКО

 

Лауреати та дипломанти

 

1. Кривонос Євангеліна – 96 балів. Дитяча школа мистецтв №4 ім. М.Леонтовича. Лауреат І ст.

2. Дубинка Наталія – 93 бала. Дитяча школа мистецтв №4 ім. М.Леонтовича.  Лауреат ІІ ст.
3.  Дзюба Дар’я – 92 бала. Дитяча школа мистецтв №4 ім. М.Леонтовича. Лауреат ІІ ст.
4. Мітусова Марія – 90 балів. Чугуївська дитяча художня школа ім. І.Рєпіна. Лауреат ІІІ ст.
5. Коняєва Катерина – 89 балів. Дитяча художня школа №1 ім. І.Рєпіна. Лауреат ІІІ ст.
6. Мандриченко Анастасія – 89 балів. Дитяча школа мистецтв №4 ім. М.Леонтовича. Лауреат ІІІ ст.
7. Лук’яненко Анастасія – 89 балів. Дитяча музична школа №5 ім. Римського–Корсакова. Лауреат ІІІ ст.

 

8. Шумова Вероніка – 87 балів. Дитяча художня школа №1 ім. І.Рєпіна  Дипломант.
9. Гончаренко Валерія – 87 балів. Ізюмська дитяча художня школа ім. С.Васильківського Дипломант.
10. Мачинська Діана – 87 балів. Дитяча школа мистецтв №4 ім. М.Леонтовича   Дипломант.
11. Кошєлєнко Олена – 86 балів. Школа сучасних театрально-сценічних напрямів. Дипломант.
12. Гончаренко Владислав – 86 балів. Валківська Дитяча школа мистецтв Дипломант.
13. Федяніна Анастасія – 85 балів. Дитяча музична школа №5 ім. Римського –Корсакова  Дипломант.

 

14. Вєтрова Ганна – 84 бала. Ізюмська дитяча художня школа ім. С.Васильківського.
15. Шапошник Ірина – 84 бала. Лозівська дитяча художня школа.
16. Мартиненко Дмитро – 84 бала. Комсомольська дитяча музична школа.
17. Мякотіна Єлизавета – 83 бала. Дитяча художня школа №2 ім. П.Левченка.
18. Волосник Марія – 83 бала. Дитяча музична школа №10.
19. Кубишкіна Ольга – 83 бала. Дитяча художня школа №1 ім. І.Рєпіна.
20. Попова Олександра – 83 бала.  Дитяча художня школа №1 ім. І.Рєпіна.
21. Соловйова Тетяна – 83 бала.  Південноміська дитяча художня школа.
22. Лахман Олеся – 83 бала.  Височанська дитяча школа мистецтв.
23. Булгакова Олександра – 82 бала.  Дитяча художня школа №1 ім. І.Рєпіна.
24. Столяренко Оксана – 82 бала.  Школа сучасних театрально-сценічних напрямів.
25. Денисенко Анна – 82 бала.  Валківська дитяча школа мистецтв.
26. Шапаренко Олена – 81 бал.  Дитяча музична школа №5 ім.Римського-Корсакова.
27. Бобровнича Каріна – 81 бал. Лозівська дитяча художня школа.
28. Полякова Тетяна – 81 бал. Південноміська дитяча художня школа.
29. Пархоменко Юрій – 81 бал. Балаклійська дитяча музична школа.
30. Затолока Наталія – 81 бал. Балаклійська дитяча музична школа.
31. Байдіна Дар’я – 81 бал. Височанська Дитяча школа мистецтв.
32. Александрова Дар’я – 80 балів. Чугуївська дитяча художня школа ім.І.Рєпіна.
33. Мордовіна Дар’я – 79 балів. Балаклійська дитяча музична школа.
34. Мінакова Діана – 78 балів. Південноміська дитяча художня школа.
35. Андріенко Марія – 77 балів. Дитяча школа мистецтв №5 ім. І.Дунаєвського.
36. Дригайло Андрій – 76 балів. Валківська дитяча школа мистецтв.
37. Ольховська Ірина – 76 балів. Дитяча художня школа №2.
38. Шевченко Деніс – 76 балів. Валківська дитяча школа мистецтв.
39. Самарська Каріна – 76 балів. Барвінківська дитяча музична школа.
40. Удовіченко Олексій – 76 балів. Височанська дитяча школа мистецтв.
41. Середін Володимир – 74 бала. Ліцей мистецтв №133.
42. Жученко Валерія – 73 бала. Богодухівська дитяча музична школа.
43. Гущіна Ярославна – 70 балів. Дитяча школа мистецтв №5 ім. І.Дунаєвського.
44. Красногор Ярославна – 70 балів. Дитяча художня школа №2 ім. П.Левченка.
45. Кондрацька Олександра – 70 балів. Валківська дитяча школа мистецтв.
46. Стороженко Анна – 69 балів. Харківська школа мистецтв для підлітків та дорослих.
47. Мостовий Артем – 68 балів. Дитяча школа мистецтв №5 ім. І.Дунаєвського.
48. Польща Мілана – 66 балів. Барвінківська дитяча музична школа.
49. Іванюга Микита – 62 бала. Ліцей мистецтв №133.
50. Хіцанова Вікторія – 60 балів. Будянська дитяча школа народного мистецтва.
51. Лєбєдєва Анастасія – 56 балів. Будянська дитяча школа народного мистецтва.

 

   Підведення підсумків та нагородження переможців відбудеться 28 березня об 11 годині ранку у приміщенні міської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки  ім. К. Станіславського (М. «Научная», пер.Інженерний 1-а). Запрошуються всі учасники Олімпіади.