Post navigation

Відкриття виставки «Надія Слобожанщини»

Виставка «Надія Слобожанщини» – творчий доробок юних художників Слобожанського краю

 

 

DS_0102.jpg   Сьогодні у галереї «Мистецтво Слобожанщини» Обласного центру культури і мистецтва відбулося відкриття виставки «Надія Слобожанщини», яка стала підсумковим творчим заходом для учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл естетичного виховання міста Харкова та Харківської області і присвячена 200-річчю з дня народження Т.Г. Шевченка. 

 

   У виставкових залах галереї зібралися талановиті автори робіт, що склали експозицію виставки, їх педагоги, батьки, представники громадськості. Привітати юних майстрів пензля пришли поважні гості, які взяли участь у церемонії відкриття виставки за підсумками 2013-2014 навчального року.

 

DSC_0110   «Вітаю всіх дітей та їх батьків від імені голови обласної державної адміністрації, – звернувся до присутніх в.о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Іван Варченко. – Ми шукатимемо і знаходитимемо можливість показати ваш талант, стимулювати на вагомі перемоги та творчі здобутки. Бажаю вам успіхів, а вашим викладачам – терпіння і натхнення».

 

   У своєму вітальному слові заслужений працівник культури України, директор обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів Тамара Самоварова звернула увагу, що цьогорічна виставка, має суттєву відмінність. «Тут DSC_0116представлені роботи лауреатів та дипломантів трьох важливих мистецьких конкурсів, що проходили у цьому навчальному році, – наголосила вона. – Йдеться про обласний етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої», обласний конкурс, присвячений Великоднім святам «Великодня писанка» та художній конкурс у рамках ІV Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант».

 

   Тамара Михайлівна зазначила, що окрасою виставки могли стати ще дві роботи, авторами яких є Ангеліна Долгова, учениця Харківської школи мистецтв №4 ім. М.Леонтовича та  Валерія Ісаченко, учениця Ізюмської дитячої художньої школи ім. С. Васильківського. Саме вони визнані найкращими з 300 робіт, присланих до Києва на Всеукраїнський конкурс «Об’єднаймося ж, брати мої» зі всієї України. Напередодні у м. Каневі, на Тарасовій горі відбулося експонування робіт та нагородження переможців, серед яких були й наші дівчатка.

 

2014-05-30_1   Представлені на виставці роботи об’єднує спільна етнічна тематика, яка розкриває культурні традиції українського народу. Вони різні за технікою виконання і вражають своєю різноманітністю. Діти та підлітки впевнено демонструють свої напрацювання, вдаючись як до традиційних технік, так і до менш розповсюджених. Відвідувачів галереї здивує і порадує справжня феєрія дитячої фантазії та їх щире бачення яскравого світу, що нас оточує. Акварель, гуаш, пастель, олівці, квілінг, батик, гобелен, вишивка, валяння, бісерні вироби та чисельні писанки, мальованки, ляльки, – все це складає експозицію виставки «Надія Слобожанщини».

 

galary_afisha   Директор галереї «Мистецтво Слобожанщини» Віра Лагутіна, характеризуючи здобутки юних митців, зауважила, що цього року діти  продемонстрували суттєве ріст майстерності. «Їх роботи сильніші, ніж на попередніх виставках, – сказала вона. – Дуже гарні витинанки, батик, що стосується живопису та графіки, то за їх авторів можна пишатися». Віра Олександрівна впевнена, що відвідувачі галереї зможуть сповна оцінити виставку, тим більше, що найближчим часом у галереї пройде низка заходів, включаючи майстер-шоу з валяння та майстер-класи за участю відомих майстринь декоративно-ужиткового мистецтва Харківщини на які запрошується широкий загал.

   Виставка триватиме до 21 червня.

 

   Урочистості, що відбулися у залах галереї, їх головні учасники – учні початкових мистецьких закладів – розцінюють як велику радісну подію у своєму житті. Саме так відгукнулася про дійство Оксана Столяренко, учениця художнього відділення Харківської школи сучасних театрально-сценічних DSC00646напрямів. Вона стала володаркою золотої медалі ІV Дельфійських ігор Слобожанщини “Надія. Молодість. Талант”. Її фантазійний дивовижний птах серед квітів, виконаний з використанням техніки графіки, гуаші, малювання олівцем визнано найкращою художнім твором у молодшій віковій категорії. Цей образ навіяла музика, яку учасники номінації “художня творчість” у відповідності до завдань змагання мали відтворити у своїх роботах. Оксана, юна художниця з 8-річним досвідом зайняття образотворчим мистецтвом, впоралася з ним найкраще. Свій успіх вона пов’язує з наполегливістю у навчанні, великим прагненням до вдосконалення майстерності, підтримкою батьків і, звичайно, великою увагою педагогів школи.

 

   Програмою творчого заходу відкриття виставки були передбачені виступи переможців Дельфійських ігор, тож у стінах галереї лунала фортепіанна музика та художнє слово, що додало урочистості  та стало нагодою для присутніх впевнитися  у талантах юних виконавців з різних навчальних закладів Харківщини.

Раїса Кравченко