Post navigation

Виставка викладачів-художників ШЕВ

25 вересня 2014

Відкрита виставка викладачів-художників шкіл естетичного виховання Харківщини

 

2014_09_25_1202   Більше 40 художніх робіт відомих харківських майстрів пензля представлено у виставковій залі ХНАТОБу ім. М.В. Лисенка. Усі три автори — провідні викладачі шкіл естетичного виховання Харкова та області.

 

   Об’єднання зусиль адміністрації ХНАТОБу, керівництва обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів у справі популяризації мистецтва серед дітей та підлітків дає перші результати. Виставка, що стала складовою частиною відкриття нового театрального сезону, за свідченням її організаторів, є знаковою і знаменує собою початок творчої співпраці театру та обласного центру, який опікується школами естетичного виховання.

 

2014_09_25_1149  «Театр планує тісно співпрацювати зі школами естетичного виховання, тож відкриття цієї виставки — лише перший крок, – заявив начальник музично-виставкового відділу ХНАТОБу Тарас Селіхов. – Показово, що тон у цій важливій справі задають саме викладачі шкіл. Це дозволяє продемонструвати широкому загалу високий рівень їх майстерності та є підставою ще раз впевнитися, які чудові професіонали працюють з нашими дітьми”.

 

   Дійсно, експозицію виставки склали роботи знаних в Україні та за її межами художників, які успішно працюють не лише як творчі особистості, але й відомі плідною педагогічною працею. Це члени Національної спілки художників України – Непомнящий Володимир Іванович (Чугуївська ДХШ ім.І.Рєпіна), Лисенко Олександр Миколайович (Харківська ДХШ №1 ім. І.Рєпіна) та Колтун Вадим Ісаакович (Харківська ДХШ №2 ім. П.Левченка).

 

2014_09_25_1128   Усі вони із задоволенням прийняли пропозицію взяти участь у виставці, яка, на їх думку, є досить оригінальною. “Зазвичай. ми виставляємось у залах галерей, музеїв, – зазначив Володимир Непомнящий. – Ця виставка стала досить несподіваною, але, впевнений, вона буде пам’ятною подією, адже поціновувачі театрального мистецтва — це добре обізнані у мистецтві люди, наш культурний бомонд, тож представити їм свій доробок дуже приємно. Світле затишне приміщення галереї, добре проведена організаційна робота і зацікавленість відвідувачів — усе це слугуватиме справі популяризації образотворчого мистецтва серед харків’ян”.

 

2014_09_25_1185   Тематика робіт не задавалась організаторами, тож митці вибирали їх на свій розсуд. Володимир Непомнящий представив роботи, що оспівують красоти Слобожанщини та декілька картин, зроблених на пленері, який проходив на Житомирщині. Олександр Лисенко вибрав невеличкі етюди, зроблені на Полтавщині, Сумщині, Харківщині та у західних областях України, які він відвідав за останні два роки. Вадим Колтун демонструє роботи, які вже побували на виставці, присвяченій музичній темі, та його спогадам про Бахчисарайський пленер, а найбільш значущим художнім полотном стала  картина “Будда та діти”.

 

2014_09_25_1191   Серед перших відвідувачів виставки були не лише глядачі театру, які прийшли на гала-концерт, але й колеги художників та їх учні. Приємні враження, можливість піднятися над буденністю, знайти душевну рівновагу та насолодитися чудовими творіннями майстрів — так коротко можна охарактеризувати їх враження та відчуття.

 

2014_09_25_1211   Як повідомила представник Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів Ірина Толочко, у подальших планах співпраці з ХНАТОБом — виставки дитячих художніх робіт, а також низка спільних різнопланових заходів, які дадуть змогу дитячій аудиторії ближче познайомитися з театром, побувати у його цехах, зустрітися з провідними майстрами сцени.

 

   Тож перший захід, що став своєрідним дебютом, матиме продовження. А нинішню виставку впродовж місяця можуть безкоштовно відвідати усі глядачі ХНАТОБу перед початком вечірніх та денних вистав та у антрактах. Крім того, у дні роботи тематичних виставок, що проходять у приміщенні театру впродовж дня також можна скористатися цією доброю нагодою.

Автор статті Раїса Кравченко