Post navigation

Семінар Дрожжиної Наталії Володимирівни

30 жовтня 2014 року

 

Cемінарське заняття для викладачів класу сольного співу

 

droggina_469930 жовтня 2014 року у приміщенні дитячої музичної школи №10 відбулося семінарське заняття для викладачів класу сольного співу шкіл естетичного виховання м Харкова та Харківської області, в якому взяли участь 58 викладачів різних шкіл міста та області. На семінарське заняття також були запрошені концертмейстери класів естрадного співу шкіл міста та області.

 

   На семінарі з науково-теоретичними та практичними темами виступила Дрожжина Наталія Володимирівна, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри «Музичне мистецтво естради та джазу» Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського.

 

  В її доповіді було розглянуто актуальні та складні питання роботи викладачів естрадного співу, серед яких:

 

– необхідність поєднання вокального мистецтва та науки на шляху пошуку методології виконавського мистецтва естрадного співака (саме вокаліст, як ніхто інший має досконало знати фізичну природу свого «інструменту»);
– важливість використання естрадними співаками теоретичних знань у формуванні та розвитку української вокальної естрадної школи;
– стисле ознайомлення слухачів з декількома теоріями звукоутворення;
– порівняльний аналіз акустико-фізіологічних елементів звукоутворення різних технік співу: академічної, народної, естрадної;
– поняття «імпедансу», як одного з головних критеріїв ефективності вокальних технік;
– стабілізація положення гортані, як головний принцип виховання професійного співака;
– коротке ознайомлення слухачів з методикою навчання співу в різних естрадних школах.

 

  Друга частина семінару була присвячена роботі концертмейстера в класі естрадного вокалу.

 

droggina_4762  З доповіддю та творчими показами виступила Воропаєва Олена Вячеславівна, кандидат мистецтвознавства, провідний концертмейстер кафедри «Музичне мистецтво естради та джазу» Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського.

 

   Слухачі стисло були ознайомлені з програмою навчання за фахом «Естрадно-джазовий вокал», було піднято питання підбору джазового репертуару для солістів та ансамблів і головне: проведено експрес-курс з джазової гармонії. Всі учасники семінару отримали роздавальний матеріал, який має стати важливою допомогою у подальшій роботі концертмейстерів та викладачів класу естрадного співу.

 

   У творчому показі семінарського заняття брали участь студенти ХНУМ ім. І.П. Котляревського.

 

По закінченні роботи семінару викладачі щиро подякували доповідачам і виказали задоволення настроєм, атмосферою, професійним рівнем роботи, які панували під час проведення семінару-практикуму.