Post navigation

Семінар викладачів класу композиції

Композиторськими секретами поділився

Володимир Птушкін

 

17 листопада 2014

 

noty  Сьогодні викладачі класу композиції мали чудову нагоду поспілкуватися з професором Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського, народним артистом України, заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Михайловичем Птушкіним У відповідності до теми семінарського заняття мова йшла про роботу над художнім образом у класі композиції. Приймаючою стороною стала Харківська обласна організація Національної спілки композиторів України, у приміщенні якої й проходило заняття.

 

ПРО КОМПОЗИТОРА

 

DSC_0046   Володимир Птушкин народився в 1949 році в Луганську. Закінчив Харківський інститут мистецтв у 1972 році – фортепіанний факультет (клас доц. Р. Попкової), в 1973 році – композиторський (клас проф. Д. Клебанова). З 1972 по 2002 працював музичним керівником Харківського академічного драматичного театру ім. О.С. Пушкіна, з 1992 року займається педагогічною діяльністю в Харківському національному університеті мистецтв ім.І. Котляревського. Сьогодні В.М. Птушкін обіймає посаду професора кафедри композиції та інструментовки і спеціального фортепіано. Народний артист України, заслужений діяч мистецтв України, лауреат багатьох міжнародних конкурсів і премій.

 

ПРО ТВОРЧІСТЬ

 

   Композиторові Володимиру Птушкіну підвладні різні композиторські стилі та напрями. У його доробку камерно-інструментальні, вокальні, симфонічні, хорові твори, театральна музика, дитячі твори, пісні, представлен оперний жанр. При цьому особливе місце належить фортепіанній музиці. А за його велику прихильність до дитячої пісенної творчості композитора заслужено називають «українським Шаїнським».

 

DSC_0049   Музика В.М. Птушкіна звучить у кращих залах Києва, Москви, Одеси, на авторитетних міжнародних музичних фестивалях (Володимира Крайнєва в Харкові (як обов’язкові), пам’яті Володимира Горовиця в Києві, ім. Дмитра Шостаковича в Москві та ін.); її виконують у різних країнах світу – Чехії, США, Словенії, Ватикані, Росії, Польщі, Сербії, Франції, США, Німеччині, Швейцарії, Македонії, Угорщині. Крім того, її виконує й сам автор, виступаючи на концертах як піаніст та концертмейстер.

 

ПРО ПОРАДИ КОЛЕГАМ

 

   Півторагодинна розмова людей, які захоплені композиторською діяльністю, була цікавою і корисною. Поради маститого композитора, який має великий досвід роботи з учнями шкіл естетичного виховання, музичного училища та університету мистецтв, носили практичний характер і підкріплювалися конкретними прикладами.

 

DSC_0054   Володимир Михайлович зосереджував увагу колег на необхідності врахування індивідуальних можливостей кожного учня, обов’язкового використання у роботі аналізу музичного твору. Особливі рекомендації стосувалися необхідності розвитку творчої фантазії учнів, знайомства їх з культурними надбаннями людства у різних сферах мистецтва, навчанню їх бачити оточуючий світ та відчувати його духовну складову.

 

   У ході семінару звучали твори Жанни Колодуб, Валентина Сільвестрова, представників польської музичної культури, які пишуть дитячу музику. Чудовою ілюстрацією теоретичної частини розмови слугувала авторська музика В.М. Птушкіна. Крім живого виконання увазі аудиторії були представлені аудіозаписи його творів у виконанні дитячого хору Національного радіо під керівництвом Тетяни Копилової. Зокрема, прозвучали 11 пісень з широко відомого вокально – хорового циклу “В Стране Вообразилии”.