Post navigation

Особливості роботи над вокалом у класі бандури

Семінарське заняття викладачів класу бандури

 

IMG_2467   09.12.2014 року відбулось семінарське заняття для викладачів класу бандури шкіл естетичного виховання міста Харкова та Харківської області за участю викладача кафедри «Народні інструменти України» Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського Старікової Олени Петрівни, доцента кафедри, заслуженої артистки України за темою «Особливості роботи над вокалом у класі бандури шкіл естетичного виховання».

 

   “Основою будь-якого: естрадного, народного, джазового чи іншого співу – є академічний вокал” – декілька разів висловлювалась Олена Петрівна. Але, починаючи навчати учня співу, важливо визначити тип його природних даних: академічний, народний чи естрадний, щоб зрозуміти перспективу його подальшого розвитку. Для виконавців – бандуристів вміння поєднувати майстерність володіння інструментом  з співом конче необхідно.

 

   Для більш впевненого та вільного виконання музичного твору,  Олена  Петрівна рекомендує розподіляти його вивчення на три етапи: розспів, спів твору з концертмейстером у супроводі фортепіано і тільки потім об’єднання з музичним інструментом, вже  вивченого окремо тексту.

 

IMG_2511   Саме роботу над розспівом і було продемонстровано зі студенткою 2 курсу університету мистецтв Наталією Педь. Наприкінці семінару Наталя Педь і Мельнік Надія, студенти класу Старікової О.П., виконали три цікавих яскравих твори.

 

   Присутні викладачі мали можливість обговорити з Оленою Петрівною проблемні питання роботи над вокалом у класі бандури з учнями різних класів і різних за віком.