Post navigation

Семінарське заняття викладачів класу домри

28 січня 2015

 

IMG_3242  28.01.2015 відбулось семінарське заняття для викладачів класу домри шкіл естетичного виховання міста Харкова та Харківської області за участю викладача Харківської дитячої музичної школи №7 імені М.Мусоргського Прихно Тетяни Василівни за темою «З досвіду роботи над гамами у класі домри» та доцента кафедри «Народні інструменти України» Харківського національного університету мистецтв ім.І.П.Котляревського Костенко Наталії Євгеніївни, за темою «Особливості підбору репертуару для учнів класу домри».  

 

  Першим викладачем з класу домри в музичній школі у Прихно Тетяни Василівни був відомий музикант, композитор, перекладач, автор багатьох наробок та обробок для домри Алєксєєв Борис Трофимович. У наш час, до сьогоднішнього дня, ми часто натрапляємо на його прізвище в навчальному репертуарі учнів  шкіл. Його твори чи обробки завжди зручні для виконавця-домриста. Це продумана аплікатура, штрихи, зміна позицій тощо. Тетяна Василівна познайомила слухачів семінару з системою роботи над гамами Алєксєєва Бориса Трофимовича та продемонструвала на домрі. Вона зберегла рукописні ноти автора, та всім учасникам семінару презентувала їх ксерокопії. Використовуючи в своїй викладацькій роботі, маючи багаторічний досвід та якісні результати, Тетяна Василівна рекомендує цю систему роботи над гамами вводити в початкових 1-4 класах  навчання у класі 4-х струнної домри. Цей обмін досвідом переконав фахівців у правильності роботи над технічним матеріалом на початковому етапі освоєння гри на домрі і що перехід до роботи над гамами за системою Міхєєва Б.О. потребує базової підготовки.

 

IMG_3278  У другій частині семінарського заняття виступила доцент кафедри «Народні інструменти України» Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського Костенко Наталія Євгеніївна, за темою «Особливості підбору репертуару для учнів класу домри». Обговорення цього важливого питання у поточному навчальному році має місце на семінарських заняттях для всіх музичних інструментів методичного об’єднання викладачів на народних інструментах. Особливою стала участь Наталії Євгеніївни, відомого музиканта,автора багатьох наукових робіт, яка має досвід викладацької  роботи з учнями дитячої музичної школи, музичного училища та студентами вузу. Вона є  укладачем проекту програми для 4-х струнної домри для початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів. Ознайомлення з складовою цього проекту програми було головним питанням її виступу, що дозволило присутнім фахівцям зрозуміти та оцінити всі особливості цієї роботи.Наталія Євгеніївна розповіла на прикладі яких програм вона створювалась, який надається підхід до формування вимог атестації учнів, який підхід до розподілу та розміщенню  рекомендованого репертуару, його особливості та як необхідно користуватись наданою програмою. Для всіх слухачів семінару це стало приємною новиною. Вони з задоволенням сприйняли проєкт програми та  рекомендовані підходи до навчання учня. З нетирпінням будуть чекати її затвердження.

 

 Для пошуку репертуару для домри Наталія Євгеніївна надала посилання на сайти:
https://domracheev.ru/

http://nlib.org.ua

http://domranotki.narod.ru

http://nlib.narod.ru