Post navigation

Завершився VII Обласний конкурс гітаристів ім. В. Петрова

22 лютого 2016

 

IMG_2578   Закрита ще одна сторінка у літописі чудового творчого конкурсу, що має харківську прописку – обласного конкурсу юних гітаристів, який носить ім’я нашого знаного земляка Віталія Петрова, прекрасного гітариста, талановитого педагога.

   Його вже всьоме організовує обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів за підтримки Департаменту культури і туризму облдержадміністрації.  

 

   Позаду два конкурсних дні, насичені творчим хвилюванням, яскравими виступами, приємними сюрпризами, новими відкриттями та знайомствами.

 

   «Цього року до оргкомітету конкурсу подано більше сотні заявок, що є підтвердженням великої зацікавленості юних виконавців, які опановують гру на класичній гітарі у школах естетичного виховання Харкова та Харківської області, – розповіла методист ОНМЦПК Олена Гончарова, – Учасників конкурсу приймали дві музичні школи: ДМШ №6 ім. М.В. Лисенка та ДМШ №1 ім. Л. Бетховена. Директори навчальних закладів Людмила Георгієвська, Любов Христофорова та їх заступники Ірина Шкода, Тетяна Куля, члени цих колективів забезпечили комфортні умови для конкурсантів і їх педагогів, що стало запорукою вдалого проведення такого важливого мистецького заходу. Таким чином, у результаті об’єднання зусиль Центру та шкіл реалізована ще одна добра справа».

 

   Визначаючи завдання конкурсу, його організатори ставлять акценти на розвиток виконавської майстерності учнів класу гітари, пошук і заохочення талановитих перспективних учнів, узагальнення кращого викладацького досвіду та методики викладання гри на гітарі.

 

   Напрацювання попередніх років щоразу отримують розвиток. Це характерно і для цьогорічного конкурсу. Зокрема, внесено зміни до конкурсної програми учасників у частині їх репертуару. Так, учні старшої вікової категорії мали виконати чотири різнопланових твори, що є непростим завданням і потребує серйозної підготовки. Більш складними стали завдання і для інших вікових категорій. Основна тема, обрана обласним методцентором у якості орієнтиру на 2015-2016 навчальний рік – академізм, також знайшла своє відображення при формуванні цілей та завдань конкурсу.

 

   Підвищення вимог, що були внесені та обґрунтовані фахівцями харківських мистецьких закладів, які представляють гітарну школу Слобожанщини, віддзеркалюють підвищення загального професійного рівня гітаристів – викладачів та учнів шкіл естетичного врховання. Більше того, саме такий підхід наближає можливість отримання цим конкурсом статусу всеукраїнського, до якого крок за кроком він наближається.

 

   «Надзвичайно гарні враження справили своєю грою учасники конкурсу, – схвально відгукнувся про гітаристів-початківців голова журі конкурсу Володимир Доценко, професор Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського, заслужений артист України. – Незважаючи на складні умови нашого сьогодення, діти захоплено займаються мистецтвом, і це прекрасно. Ми побачили багато талановитих учнів, вражає їх цілеспрямованість, завзятість. За два роки, що минули з часу попереднього конкурсу, явно зріс рівень виконавської майстерності конкурсантів. Це підтверджує, що зерна, кинуті на ниву творчості Віталієм Костянтиновичем Петровим, дають свої плоди, що його справа успішно продовжується – харківська школа гітари живе, розвивається, у неї є майбутнє».

 

   Думку метра про конкурс та його учасників поділяють і його колеги по творчому цеху, які увійшли цього року до складу журі: кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних конкурсів, доцент ХНУМ ім. І.П. Котляревського, Вікторія Ткаченко; викладачі Харківського музичного училища ім. Б.М. Лятошинського Ірина Шевчук, Володимир Гризодуб та Денис Панченко.

 

   Так, Володимир Гризодуб звернув увагу на культуру виконання, що була продемонстрована дітьми. «Очевидним є хороший рівень педагогічної роботи викладачів, – зазначив він. – Приємно, що у ході проведення конкурсу ми мали плідну комунікацію, викладачі цікавились нашою думкою про своїх вихованців, обговорювали їх перспективи. Цей багаторівневий процес спілкування, налагодження професійних зв’язків є дуже позитивною складовою конкурсу. Зауважу, що все це стосується як шкіл міста Харкова, так і тих, що представляють область. Тож традицію проведення обласного конкурсу юних гітаристів ім. Віталія Петрова, на моє глибоке переконання, необхідно продовжувати і розвивати».

 

   Викладачі та учні шкіл у своїх відгуках про конкурс називають його авторитетним, визнають, що участь у ньому є відповідальною справою, а перемога – престижною.

 

   Викладач ДМШ 13 ім. М. Т. Коляди Ганна Алейнікова розповіла, що серйозна підготовка розпочинається задовго до першого туру конкурсу, який проходить у школі, далі відбувається серйозний відбір і лише кращі учні отримують право виступити у другому турі. Такий підхід приносить результати. Єлизавета Яценко, учениця Ганни Миколаївни, стала переможцем VII обласного конкурсу юних виконавців на класичній гітарі імені Віталія Петрова, зайнявши 2-е місце у старшій віковій групі.

 

   Її колега Володимир Цибулін з ДМШ №12 ім. К.І. Шульженко зазначив, що в плани роботи з учнями він обов’язково включає твори, які можна зіграти на конкурсі. Діти знають про цю подію і готуються до неї. «Я сам навчався у класі Віталія Костянтиновича Петрова, тож як його учень, докладаю особистих зусиль до популяризації гітарного мистецтва. Той, хто знав цю надзвичайно щиру й доброзичливу людину, яка поєднувала якості чудового музиканта та талановитого педагога, не може відійти від обраної справи. Розповідаю про нього дітям, використовую його підходи у викладацькій роботі. Більше десяти моїх вихованців стали професійними музикантами, займаються педагогічною діяльністю».

 

   Самі юні гітаристи визнають конкурс як важливу подію. Багато з них беруть участь у конкурсі не один раз, щоразу заявляючи про своє бажання досягти перемоги. Серед тих, хто долучився до нього вперше – Мар’яна Корабельска, учениця ДМШ №1 ім. Л. Бетховена (викладач Алла Мартинюк). Вдало виступивши на конкурсній сцені, дівчинка зайняла III місце у молодшій віковій групі. Ця перемога додала їй наснаги і Мар’яна, яка визнає гітару своїм найкращим другом, вже виношує плани про подальші кроки на мистецькій стезі.

 

   Як і у попередній раз, на учасників та гостей обласного конкурсу очікував приємний сюрприз. Перебуваючи у Харкові, до них завітав Ігорь Кордюк, 23-річний гітарист, учень Володимира Доценка наразі навчається у Мюнхенській вищій школі музики та виконавського і театрального мистецтва. Він став одним з двох українських музикантів, які виграли цей престижний грант, і вже півроку навчається у Німеччині.

 

   Хоча самому Ігореві не довелося бути учасником конкурсу (він приїхав до Харкова вже у студентському віці), але музикант знає про нього, високо цінує і надає дієву підтримку. «Проведення такого конкурсу у Харкові в час, коли багато конкурсних заходів закриваються, говорить само за себе, – наголосив Ігор. – Він надає дітям великі можливості, слугує для них стимулом у творчості. Це здорово!».

 

   40-хвилинний натхненний виступ з новою цікавою програмою, що подарував Ігор Кордюк поціновувачам гітарної музики, залишив у них неймовірні враження, став очищенням душі, що приносить лише справжнє мистецтво. Про це переконливо говорили очі дітей, повні захвату, та шквал аплодисментів.