Post navigation

Обмін досвідом викладачів класу гітари у новому форматі

29 лютого 2016

 

IMG_9955   Перелік методичних заходів для викладачів класу гітари поповнився ще одним корисним починанням: проведена практична педагогічна конференція  за темою «Творчий підхід до навчання спеціальним дисциплінам у школах естетичного виховання – основа мистецької освіти сфери культури».  

 

  Учасники конференції заслухали доповідь доцента кафедри народних інструментів ХНУМ ім. І.П. Котляревського, кандидата мистецтвознавства Вікторії Ткаченко на тему «Володимир Доценко і його гітарна школа». Цей виступ певною мірою віддзеркалив 25-річний шлях, пройдений декількома поколіннями викладачів, які невтомно працювали над розвитком класу класичної гітари та продемонструв значний внесок до цієї важливої справи Володимира Доценка, який стояв у її витоків.

 

IMG_9988   Титулований музикант, заслужений артист України, професор ХНУМ ім. І.П. Котляревського Володимир Доценко також приєднався до участі у педагогічній конференції. Саме він вручив нагороди лауреатам першого ступеню VII обласного конкурсу гітаристів ім. Віталія Петрова, який щойно завершився. А ще порадував присутніх блискучим виконанням музичних творів, зробивши всім чудовий подарунок. Звертаючись до присутніх, Володимир Ігоревич наголосив, що незабаром відбудуться концерти, присвячені пам’яті Віталія Петрова і запросив бажаючих до участі у них.

 

   Тематика доповідей, зроблених викладачами, стосувалась багатьох аспектів викладання. Досвідчені педагогічні працівники, які представляли школи естетичного виховання Харкова та Харківської області, всебічно висвітлили означену в порядку денному тему, познайомили колег зі своїми методичними напрацюваннями, що вже перевірені часом і приносять позитивні результати.

 

   Так Олена Палагіна, викладач дитячої музичної школи №9 ім. В.І.Сокальського, підняла тему «Інформаційно – комунікативні технології як вектори оновлення мистецько – творчого навчального процесу».

 

  Її колега Марина Конькова, викладач Панютинської дитячої музичної школи зробила повідомлення на тему «Педагогічні умови формування творчої активності викладача класу гітари».

 

   «Спроби творчого підходу до роботи з учнями класу гітари на основі досвіду фортепіанної та скрипкової педагогіки, у реаліях навчально-освітньої системи сьогодення», – про це йшлося у виступі Леоніда Біленка, викладача дитячої школи мистецтв №6, який створив і користується у роботі посібником «Абетка гітариста».

 

   Доповідь «Творчий підхід до навчання дітей грі на класичній гітарі» та практичний показ роботи з учнями підготувала викладач ДМШ№15 ім. В.Моцарта Ірина Щербак. Колектив саме цієї школи естетичного виховання приймав у себе учасників конференції, забезпечивши гостинний прийом і створивши необхідні умови для плідної роботи. Тож знайомство з напрацюваннями представника школи було дуже доречним.

 

   Справжнім відкриттям заходу стала Ірина Скриннікова, викладач дитячої школи мистецтв смт. Нова Водолага. Її розповідь про «Незвичайні перетворення пані Гітари» дорослі слухачі сприйняли не менш зацікавлено, ніж це роблять учні Ірини Анатоліївни.

 

  «До класу гітари приходить навчатися багато 7-річних дітей, – розповіла вона. – Щоб зацікавити їх, я вирішила відійти від сухих прав і наповнила їх поетичним текстом казкового змісту. Діти добре сприймають такий підхід». Автором пригод казкових героїв є сама Ірина Скриннікова, яка вже видала дві поетичні збірки та пише музику на власні вірші і поезію поетів Слобожанщини.

 

   У програмі практичної педагогічної конференції теоретична частина органічно поєдналася з практичною.  Відбувся концерт лауреатів VII Обласного конкурсу юних виконавців на класичній гітарі імені Віталія Петрова, який склали виступи лауреатів І ступеню. Тим самим було вдало продемонстровано результати копіткої педагогічної праці. Виступи учнів привнесли святкову нотку в академічний формат заходу.

 

IMG_9960   Відбулася урочиста церемонія нагородження, до якої були запрошені переможці, їх викладачі, батьки. Юні гітаристи, яких журі конкурсу визнало кращими, отримали нагороди обласного конкурсу. Дипломи переможців вручали члени журі – кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних конкурсів, доцент ХНУМ ім. І.П. Котляревського Вікторія Ткаченко та викладач Харківського музичного училища ім. Б.М. Лятошинського Ірина Шевчук.

  «Приємно, що цей захід, спланований нами ще на початку нового навчального року, зацікавив педагогів і багато з них виявили бажання прийняти у ньому участь та виступити з доповідями, – зазначила методист ОНМЦПК Олена Гончарова.Різноманіття їх тематики продемонструвало як багато творчих підходів реалізують у своїй практиці викладачі класу гітари. Кожне з показаних тут напрацювань по-своєму цікаве і, безумовно, може бути впроваджено в інших школах».