Post navigation

Про музику та фізику говорили у Дитячій філармонії

29 лютого 2016

 

DF_27.12.2016   27 лютого велика зала Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського знову заповнилась юними поціновувачами музики, які прийшли на черговий захід проекту Дитяча філармонія. Цього разу його організатори здивували глядачів незвичною темою та гостями, серед яких були не лише музиканти, але й науковці – представники сучасної науки.  «Музика та фізика» – саме ця тема була запропонована для розгляду.

 

  Впродовж циклу тематичних концертів, які вже відбулися в рамках проекту Дитячої філармонії, їх глядачі мали змогу дізнатися про зв’язок музики та інших видів мистецтва, зокрема, театру; знайомилися з музикою до мультфільмів, – розповіла куратор проекту, доцент ХНУМ ім. І.П. Котляревскього, кандидат мистецтвознавства Юлія Ніколаєвська. – Тепер ми вирішили поговорити про більш складні, але не менш цікаві речі, про які часом і дорослі музиканти не задумуються. Виходили з того, що знання фізичних законів для музиканта є вкрай важливим, особливо це стосується інструменталістів».

 

  Щоб реалізувати цю ідею, вони звернулися до колег-науковців, які займаються популяризацією наукових знань серед дітей та молоді у створеному в Харкові навчальному центрі «ЛандауЦентр» Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Його директор Вікторія Круглова зі своїми колегами радо відгукнулися на запрошення, підтримавши цю ініціативу.

 

IMG_2757   Створений у січні 2014 року за ініціативи університетської громадськості та Асоціації випускників, викладачів і друзів університету унікальний приуніверситетський центр  слугує ідеї відродження втраченого інтересу до науки (насамперед у молоді) і вже став справжнім осередком інтелектуального дозвілля для харків’ян і гостей міста. За оцінкою тих, хто відвідує його, цей перший у Харкові майданчик інтерактивної науки – найпопулярніше на сьогодні місце, де навчання перетворюється на задоволення, а процес пізнання стає сенсом життя.

 

   Тож розмова, яку повела з відвідувачами Дитячої філармонії науковий консультант «ЛандауЦентра» доцент кафедри прикладної математики факультету математики і інформатики ХНУ ім. Каразіна, кандидат фізико-математичних наук Світлана Ігнатович, перенесла юних слухачів до захоплюючого світу точних наук.

 

   «Всесвіт єдиний, а фізика та математика має своє відлуння практично у всьому, що нас оточує, – звернула увагу гостя дитячої аудиторії. – І якщо є розуміння суті речей, то процес пізнання у будь-якій галузі проходить набагато легше. На жаль, навчальні програми сформовані на те, щоб навчити як і що треба робити, але зазвичай не відповідають на питання «чому?». А, насправді, своєчасно задане питання «чому?» і отримана на нього відповідь – дуже важливі для навчання, для виховання».

  У своєму виступі Світлана Юріївна привернула увагу дітей до низки питань, які пов’язують музику та закони фізики, розповіла про наукове трактування відомих для музикантів-початків явищ. Йшлося про просту модель вільних коливань струн, про коливання по власним частотам – гармонічні і негармонічні, про те, звідки оберуться обертони, що таке піфагарійська діатонічна гама та які дослідження по гармоніці проводились у Древній Греції тощо.

 

  Не менш змістовну інформацію до аудиторії донесли ведучі концерту. Представляючи юних музикантів, які виходили на сцену, вони акцентували увагу на цікаві факти зі світу музики, роз’яснювали природу явищ, робили захоплюючі екскурси в історію.

 

   Сама програма концерту не була тематичною, як це зазвичай буває. Організатори поставили за мету представити різні інструменти та голос, показати різноманіття їх звучання. Грали інструментальні ансамблі, на сцену виходили скрипалі, віолончелісти, піаністи, вокалісти, діти виконували музичні твори на ксилофоні, цимбалах, блок флейті, шумових інструментах.  Музика у їх виконанні слугувала органічним продовженням та вдалою ілюстрацією до підготовленого теоретичного матеріалу.

 

   «Завжди вважав, що музика і фізика – це різні речі, але сьогодні впевнився в протилежній думці, – зауважив після закінчення концерту восьмикласник Харківської загальноосвітньої  школи № 169 Михайло Ткачук, який захоплюється музикою і часто відвідує Дитячу філармонію. – Отримав велике задоволення від виступів і дізнався багато цікавого». Подібні відгуки виказали чимало інших глядачів.

 

   Викладач ДМШ ім. Сокальського Ольга Юрченко зазначила: «Ми, музиканти, як правило, великі лірики, і мало цікавимося точними науками у цілому та фізикою зокрема. Тож така тематика чергового концерту у Дитячій філармонії привернула увагу до суттєвих речей. Приходить розуміння того, що знання законів фізики дозволяє повніше розкрити можливості інструменту, на якому ти граєш. Це корисно і для дітей, яких ми навчаємо, і для нас, педагогів».

 

  На учнів ШЕВ, які виступили у концерті, очікували подарунки: традиційні солодощі від благодійного фонду “Харківські асамблеї” та запрошення на виставу учбового театру кафедри анімації ХНУМ ім. І.П. Котляревського “Безумный день или Свадьба Фигаро” (режисер О. Дмитрієва), який відбудеться 4 березня поточного року.

 

  Наступна зустріч у Дитячій філармонії відбудеться у кінці квітня. «Україна музична» – так анонсована її тема. До участі у концерті організатори планують запросити дитячий колектив, який продемонструє зразки аутентичного співу.