Post navigation

Науково-практична педагогічна конференція

25 березня 2016

 

IMG_8276 1

Відбулося засідання профільної секції

викладачів народних інструментів

(акордеон, баян)

  Педпрацівники секції народних інструментів продовжили цикл засідань науково-практичної педагогічної конференції за темою «Творчий підхід до навчання спеціальним дисциплінам у школах естетичного виховання – основа мистецької освіти сфери культури».    

 

   Третє секційне засідання конференції, якому передували засідання викладачів-гітаристів та викладачів струнно-щипкових інструментів, пройшло в рамках проведення короткотермінового семінару з підвищення кваліфікації  викладачів  класу баяна, акордеона шкіл естетичного виховання міста Харкова та Харківської області. Цього разу колег приймав колектив  Харківської дитячої школи мистецтв №4 ім. М.Д. Леонтовича – провідного початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу з багатою історією та традиціями.

 

   Підбиваючи підсумки роботи семінару, методист Центру Олена Гончарова зазначила, що усі плани по підготовці і проведенню цього масштабного заходу реалізовані. Напрацьовано зручний та ефективний алгоритм, що дозволяє враховувати специфіку аудиторії і використовувати різнопланові форми знайомства з напрацюваннями шкільних колективів та кращим педагогічним досвідом. Так під час проведених заходів у їх практичній частині увазі учасників були запропоновані інтегрований концерт-доповідь, майстер-клас, а на останньому засіданні – презентація школи та відділу.

 

   Одним з головним здобутків нинішньої конференції Олена Миколаївна вважає привернення уваги викладачів до наукової складової педагогічної діяльності. Підготовка і виступи з доповідями дали змогу розглянути різноманітні аспекти «педагогічної кухні», стимулювали авторів до поглиблення теоретичних і практичних знань, їх систематизації.

 

   «Харків – це науковий центр, де ведуться великі і різнопланові наукові дослідження включаючи й культурну сферу, – наголосила вона. – Як виявилось, у такому її підрозділі, як народні інструменти, набралось багато тем для вивчення й узагальнення. Приємно, що у наших викладачів є розуміння важливості цієї справи і бажання долучитися до неї».

 

   Цю тезу підтвердили виступи учасників конференції, які розкрили декілька важливих тем. Так викладач Лозівської дитячої школи мистецтв № 1 Наталія Полторак, яка має 20-річний стаж роботи у школі, опрацювала тему «Сучасні технології в навчанні юних баяністів та акордеоністів шкіл естетичного виховання».

 

   «Баян – це своєрідна ланка між минулим і майбутнім. На цьому інструменті виконують музику  епохи бароко, класицизму, романтизму, а також твори сучасних композиторів, це можуть бути твори великих форм і мініатюри, музика різних стилів і жанрів», – зазначила Наталія Олександрівна. – Враховуючи, що 21-е століття – століття високих комп’ютерних технологій, викладачу необхідно володіти сучасними методами і новими освітніми технологіями, щоб спілкуватися на одній мові з учнем».

 

   «Сучасна практика підготовки баяніста» – тема виступу Юрія Дяченко, викладача Харківської дитячої школи мистецтв № 6, який успішно поєднує педагогічну діяльність з науковою, працює над кандидатською дисертацією, глибоко вивчає напрацювання харківської баянної школи.

 

   Викладач Панютинської дитячої музичної школи Тетяна Гончарова виступила з доповіддю «Соціально – педагогічні умови розвитку творчого потенціалу учнів засобами ансамблевого музикування», тема якої, за її оцінкою, є надзвичайно важливою, але на сьогоднішній день недостатньо опрацьованою.

 

Микола Чайкін – відкриття конференції

 

   Чудовим прикладом зацікавленого ставлення до історії розвитку харківської баянної школи та особистостей, які внесли суттєвий внесок до цієї справи, є наукова робота директора Харківської ДШМ №2 імені П.І.Чайковського, викладача музично-теоретичних дисциплін Лариси Сотнікової.

 

  Тема її доповіді – «Микола Чайкін – викладач, композитор, харків’янин (100-річчю з дня народження композитора присвячується)». Це результат великої дослідницької роботи автора, досвідченого педагога з високою фаховою підготовкою, який цікавиться історією рідного міста у цілому та історією школи, у якій працює 35 років, зокрема.

 

   Безпосереднім поштовхом до вивчення теми стала ювілейна дата – 100-річчя Миколи Яковича Чайкіна, що відзначалося у 2015 році. Вивчення друкованих джерел, дослідження творчої спадщини, контакти з сім’єю композитора дозволили зібрати багатий матеріал. Уперше у музична громадськість Харкова познайомилась з ним в 2015 році у ході проведеної лекції-концерту.

 

   Для педагогів-баяністів та акордеоністів, які досить часто використовують у практичній роботі твори Миколи Чайкіна (він написав багато музики саме для баяна), було цікавим і корисним дізнатися про подробиці харківського періоду життя музиканта та його різнопланову творчість.

 

   Доповідь Лариси Сотникової без перебільшення стала окрасою заходу і викликала схвальні емоційні відгуки колег, для багатьох із яких вона відкрила ім’я нашого видатного земляка.

 

Переможцям вручено заслужені нагороди

 

   Приємною емоційно забарвленою частиною науково-практичної педагогічної конференції були виступи лауреатів обласного конкурсу юних виконавців на народних інструмента (акордеон, баян), що відбувся декілька днів по-тому.

 

  Талановиті діти в черговий раз продемонстрували свою майстерність перед вибагливою аудиторією, яку складали викладачі Слобожанщини.

 

   Учасникам концерту, а також лауреатам 2-го й 3-го ступеня та дипломантам було вручено відзнаки престижного конкурсу, його учасники отримали сертифікати.

 

Презентація та творчий показ – цікаво й професійно

 

   Практична частина конференції була підготовлена і проведена колективом ДШМ №4 ім. М.Д. Леонтовича, члени якого блискуче справилися зі своїм завданням, залишивши добру згадку про теплий гостинний прийом та вразивши присутніх своїми творчими успіхами і досягненнями.

 

   Перед гостями виступила директор школи Валентини Герус, яка поділилася думками по темі «Творчий підхід до навчання дітей грі на баяні та акордеоні». Авторитетний керівник,чудовий педагог і музикант – так характеризують Валентину Федорівну усі, хто знає її. Все її життя пов’язане зі школою, цього року виповниться 40 років з часу, коли вона почала тут працювати.

 

   За роки роботи ціною великих зусиль їй вдалося укріпити матеріально-технічну базу школи, тим самим створивши гідні умови для навчання учнів та роботи педагогів. Поряд з цим успішно вирішує педагогічні та творчі завдання. З 1976 року особисто керує оркестром баяністів та акордеоністів, що є самим чисельним серед шкіл естетичного виховання області.

 

   Презентацію відділу народних інструментів провела Юлія Кириченко, його завідувачка. Контингент відділу на протязі останніх років зберігається в межах 100 учнів,  з них 40 по класу баяна та акордеона.

 

   З числа учнів відділу створено багато ансамблів, є інструментальний ансамбль у складі викладачів відділу. У цьому році здійснилася мрія шкільних народників – вони створили оркестр народних інструментів. Його перший виступ на сцені школи відбувся саме для учасників науково-практичної конференції.

 

   До програми творчого показу увійшли виступи квінтету цимбалістів, що є гордістю школи, тріо гітаристів та акордеоністів, ансамблю бандуристів, квартету домристів, виступали солісти-баяністи та акордеоністи. Показ завершив оркестр баяністів-акордеоністів під керівництвом Валентини Герус, натхненно виконавши чудові інструментальні твори.