Post navigation

Театральна творчість у мистецьких школах області

25 березня

«Дивосвіт країни Театралії» – школа досвіду

для юних акторів та їх викладачів

 

   Позаду два дні конкурсного перегляду напрацювань учнів і викладачів театральних відділень та театральних класів шкіл естетичного виховання Харківщини в рамках проведеного Центром  конкурсу «Дивосвіт країни Театралії» За одностайною оцінкою фахівців, конкурс 2016 року продемонстрував зростання майстерності його учасників, познайомив з новими цікавими роботами, режисерськими знахідками, виявив кращі дитячі театральні колективи та викладачів, які з ними працюють.

 

КОНКУРС АВТОРИТЕТНИЙ і ЗАТРЕБУВАНИЙ

 

   Театральна творчість досить широко представлена у мистецьких школах області: у них працює 15 театральних відділів, на яких навчається більше трьохсот дітей, у низці шкіл є театральні класи.

 

    Обласний конкурс, започаткований багато років тому, з плином часу не втрачає своєї актуальності, навпаки, є затребуваним творчим змаганням, якого чекають у шкільних колективах і ретельно готуються до нього.

 

   «Ми вдячні організаторам за цей конкурс, за можливість заявити про себе, яку він надає нашим вихованцям. Бути тут – дуже здорово!», – зауважила Марія Горська, викладач ХСШ «Ліцей мистецтв № 133», керівник «Театру дитинства», педагог з 10 річним досвідом.

 

   Вікторія Войцева, викладач ДШМ №5 зазначила: «Намагаємося не пропускати жодного обласного конкурсу. Для шкільного театрального колективу «Наш дім» – це перший спектакль. Підготуватися і вийти на конкурсу сцену – вже певне досягнення для дітей, які прагнуть показати свої творчі здобутки, познайомитися з тим, що зроблено їх ровесниками».

 

   «Конкурс чудовий і дуже важливий для тих, хто займається театральним мистецтвом. Відчути сцену, отримати оцінку професіоналів – це так важливо для акторів-початківців. До того ж виступи на конкурсі стають для них справжньою подією, яка запам’ятовується надовго і є джерелом натхнення для подальшої роботи», – поділилася своєю точкою зору Мар’яна Кирилова, завідувач музичного відділу, керівник дитячої оперної студії школи сучасних театрально-сценичних напрямів.

 

   Її колега викладач та режисер спектаклів Ірина Івченко однозначна у своїх оцінках: «Обласний театральний конкурс «Дивосвіт країни Театралії» для нас є колосальним досвідом. Він збирає на одному майданчику багато дитячих колективів, знайомить з новаціями, стимулює нас до експериментів, до творчих пошуків».

 

ДВІ НОМІНАЦІЇ, СІМ ЛАУРЕАТІВ, ДВА ДИПЛОМАНТИ

 

   Перемога у такому конкурсі багато значить для юних театралів, вік яких складає від 7 до 17 років, та їх викладачів: бути лауреатом, дипломантом, завоювати спеціальний диплом конкурсу надзвичайно почесно, бо кожна відзнака дійсно засвідчує гідний рівень майстерності переможців.

 

   «На цей раз вперше за багаторічну історію конкурсу було запропоновано дві номінації, що дозволило оцінювати творчі доробки учнів театральних класів та театральних колективів відділень окремо, – зазначила методист обласного навчально-методичного центру Вікторія КущевськаПредставлені на конкурсі колективи дуже різні, кожен з них має свою родзинку. Приємно, що  з кожним разом збільшується кількість учасників. У програмі конкурсу 17 показів.

 

  Мініспектаклі, тривалістю до 30 хвилин, підготували учні театральних класів (це діти, які навчаються на музичних, художніх та хореографічних відділеннях, і паралельно вивчають ази театрального мистецтва). Їх колеги з театральних відділень показали повноцінні спектаклі, що, безумовно, потребує більше спеціальних навичок, умінь, більшого об’єму роботи».

 

   При цьому оцінювання конкурсантів у відповідності до умов організаторів проводилося за єдиними критеріями, а саме: художній рівень драматичного твору, відповідність віку; режисерське вирішення вистави; виконавська майстерність; акторський ансамбль; сценографія та костюми; музичне оформлення.

 

  Цього року творчі покази відзначалися різноманітністю репертуару. Представлені різні форми, стилі, жанри, епохи, серед численних вистав знайшлося місце водевілю, і навіть камерній опері.

 

  Тож журі, до складу якого увійшли відомі у Харкові професіонали своєї справи, дійсно було що оцінювати і, більше того, дискутувати при визначенні переможців.  У перший день були названі  переможці у номінації «театральні класи».

 

   Директор Харківського театру для дітей та юнацтва, актор, режисер Андрій Гапанович, коментуючи рішення журі, яке він очолював, сказав, що лауреата 1 ступеню вибрали відразу. Театральний клас Куп’янської ДМШ №3 – дитячий театр «Софіт» (викладач та режисер-постановник Олена Давиденко) виступив вдало, показавши виставу за мотивами казки «Пригоди Чіполіно. Практично це була професійна робота. Друге місце вирішили не присуджувати. А ось на третє виявилось кілька претендентів, до того ж усі цікаві й різні у своїй творчості. Зупилися на класі Красноградської ШЕВ ( викладач та режисер-постановник – Карина Абаніна) та ДМШ № 9 ім.В.Сокальского, представленої дитячим музичним театром «Дон Діез» (викладач  та режисер-постановник Марина Хворостова).

 

   «Виступи колективів театральних відділень – це більш серйозний матеріал, з яким дітям складніше працювати, тут більшою мірою проявляється внесок викладачів та режисерів», – сказав Андрій Федорович.

 

   Розмірковуючи про обласний конкурс шкільних театралів, до якого він долучився вперше, Андрій Федорович наголосив: «Юним акторам (саме так я з задоволенням називаю учасників) та їх режисерам є куди розвиватися, вони не можуть стояти на місці. Конкурс, який пропонує методцентр, дає їм певний поштовх. Це своєрідний маленький фінал і водночас нова точка відліку на майбутнє. Для них дуже важлива професійна оцінка зробленого, такий собі погляд з боку. Саме на конкурсі вони й отримують її».

 

   Щирість та завзятість, з якою діти доводили свою прихильність до театрального мистецтва, спонукала директора ТЮГу зробити їм приємний сюрприз. Він запропонував провести церемонію нагородження на сцені улюбленого юними харків’янами театру. Тож наразі опрацьовується формат та терміни майбутніх урочистостей. Слід зазначити, що на рахунку колективу саме цього театру чимало цікавих проектів за участю дітей, які тяжіють до театральної сцени, тож ця ініціатива є логічним їх продовженням.

 

  У номінації «Театральні відділення» відзначилися колективи трьох шкіл – два лауреатські дипломи (1 та П ступеня) та диплом «За яскраве втілення  оперного мистецтва у дитячу творчість» отримали учасники з Школи сучасних театральних сценічних напрямів; лауреатом П ступеня стали театрали з ХСШ «Ліцей мистецтв» № 133; колективи Харківської ДШМ № 3 удостоєні звання лауреата Ш ступеня та диплому «За кращу дитячу виставу». (Детальна інформація про переможців подана на нашому сайті).

 

   Член журі конкурсу викладач кафедри основ сценічної мови театрального факультету ХНУМ ім. І.П. Котляревського,  актриса розмовного жанру Харківської обласної філармонії Тетяна Андрієвська, щиро призналася, що була готова поставити усім, хто виходив у ці дні на сцену, найвищий бал.

 

  «У нас чудові враження від усіх вистав, від великої змістовної роботи, виконаної учнями, педагогами, батьками, – зазначила вона. – Кожен з моїх колег отримав велике задоволення. Прекрасно, що діти залучаються до театрального мистецтва. Навіть у разі, коли вони оберуть інші професії, любов до театру залишиться у них на все життя, а роки, проведені у мистецьких школах, будуть згадуватися з особливим теплом».

 

  З нею солідарний третій член журі – викладач театрального факультету Харківської академії культури, актор Харківського театру для дітей та юнацтва Віталій Мізяк.

 

МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ – НЕЗМІННЕ

 

  Обласний театральний конкурс «Дивосвіт країни Театралії» вже не перший раз приймав колектив Школи сучасних театральних сценічних напрямів. Її директор Зінаїда Мурзіна вбачає у цьому визнання внеску школи у розвиток дитячого театрального мистецтва харківського регіону.

 

   Цей унікальний початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад, у витоків створення якого стоїть Зінаїда Миколаївна (у минулому актриса Харківського українського драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка) має різнопланові напрацювання і вагомі заслуги.

 

  У травні поточного року він святкуватиме 25-річний ювілей. Більше чотирьохсот учнів та майже 80 педагогів щоденною натхненною працею та навчанням продовжують добрі традиції, пишуть нові яскраві сторінки в сучасну історію закладу.

 

   На нинішньому конкурсі школа була представлена чотирма колективами, які своїми виступами ще раз підтвердили, що тут працюють і творять справжні професіонали, відкриті для нових ідей і невпинного творчого пошуку.

 

   Тож перевернуто ще одну сторінку Дивосвіту країні Театралії, у якій так  комфортно почувають себе її юні мешканці – закохані у дивовижний світ театру. Попереду у них багато виходів на сцену, і досвід отриманий на цьому конкурсі, його творча атмосфера та позитивні емоції, безперечно, стануть їм у нагоді.