Post navigation

Юні віртуози класу духових інструментів

«ГРАЙМО ВІРТУОЗНО»

– конкурс юних виконавців на духових інструментах

 

1 квітня 2016

 

IMG_0686  Обласний конкурс виконавців на духових інструментах з такою промовистою назвою цього року зібрав широке коло учасників і порадував організаторів, членів журі, викладачів гідним рівнем виконавської майстерності учнів. Він видався щедрим на приємні відкриття та чисельні нагороди, які заслужено отримали юні музиканти.   

 

   Мета та завдання цього мистецького конкурсу, що має обласний статус, визначені його організатором – обласним навчально-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів – як розвиток виконавської майстерності учнів класу духових інструментів, виявлення та заохочення обдарованих дітей, активізація творчої роботи викладачів та узагальнення передового педагогічного досвіду.

 

   За оцінками всіх, хто був причетний до конкурсу, його програмні вимоги були виконані, конкурс залишив по собі добрі враження і показав, як багато здібних дітей, захоплюються грою на духових інструментах і досягають суттєвих успіхів.
Більше 80 учнів шкіл естетичного виховання стали учасниками конкурсу виконавців на духових інструментах «Граємо віртуозно». Усі вони – переможці шкільного етапу, що передував обласному.

 

  Така зацікавленість та активність стала приємною несподіванкою для багатьох. Педагог з 40 річним стажем, добре відомий саксофоніст Борис Снєг, (ДМШ №7 ім. М.П. Мусоргського), не приховуючи задоволення, зауважив, що не пригадує, щоб стільки духовиків змагалися одночасно.

 

   «Конкурс сприяє розвитку духової музики, – зазначив Борис Олександрович. – Особисто мене дуже тішить суттєвий прогрес саксофону (цей інструмент сьогодні є у багатьох школах). Крім того, багато учнів навчаються грі на флейті, створені інструментальні ансамблі. Такий підйом на духових відділеннях – гарний знак».

 

  Марина Раскіна, викладач Дитячої школи мистецтв №5 ім. І.О. Дунаєвського, красномовно відгукнулася про конкурс, зауваживши, що судячи з виступів (перш за все, старшої групи) він повністю відповідає своїй назві і дійсно зібрав юних віртуозів, які представляють духові відділення шкіл естетичного виховання «Конкуренція дуже велика, – сказала Марина Петрівна, – та це надзвичайно добре, що нас так багато!».

 

  На конкурсі були представлені різні мідні та дерев’яні інструменти духової групи – тромбон, туба, труба, саксофон, саксофон-сопрано, флейта, флейта-пікколо, кларнет.

 

   Ірина Добровольська-Войнорович, методист центру, відмітила, що в конкурсі взяли участь не тільки учні харківських шкіл, а і учні які навчаються у районних центрах. Учасник конкурсу з Малоданилівської ДМШ ім. Г. Хоткевича Данііл Мурай визнаний одним з лауреатів 1 ступеню у молодшій віковій групі (вік учасників від 7 до 10 років). Він навчається у молодого педагога Олени Ремізової, яка дуже активно популяризує свій фах, працює творчо, створила на базі відділу невеличкий оркестр духових інструментів.

 

  Конкурс видався вдалим для багатьох юних музикантів. Його відзнаки отримали більше тридцяти учнів: лауреатами 1, 2 та 3-го ступеня стало по сім учасників, визначено 13 дипломантів.

 

   Зі шкіл естетичного виховання, які найбільш активно проявили себе на конкурсі, делегувавши на нього по декілька учасників, найбільш вагомий здобуток у представників ДШМ №4 ім. М. Леонтовича.

 

   «Флейта – один з найбільш популярних інструментів на сьогоднішній день, – розповіла завідувач відділу духових і ударних інструментів ДШМ №4 ім. М. Леонтовича Тамара Маліченко. – У порівнянні з недавнім минулим з’явилися більш досконалі інструменти, є багато творів, які можна включити до репертуару, напрацьовані нові методики викладання – все це сприяє розвитку інструменту і зацікавленості в ньому.

 

   Учні не можуть успішно навчатися, не маючи змоги брати участь у конкурсах, – впевнена досвідчений педагог. – Кожен з них – великий стимул для розвитку. Сьогоднішній конкурс є дуже серйозним, тут треба добре грати, вже одна його назва зобов’язує робити це на відповідному рівні. Погляд з боку на наші здобутки, оцінки та висновки журі є важливими чинниками. Зусилля фахівців обласного методцентру щодо надання різнобічної методичної допомоги представляють для нас, викладачів велику цінність і дуже допомагають у роботі».

 

  До складу журі конкурсу увійшли два молоді музиканти – Роман та Богдан Стецюки і досвідчений викладач з багатим практичним досвідом Юрій Мірошніченко. За умовами роботи у процесі оцінювання учасників прослуховування, члени журі не мають відомостей про те, учнями яких шкіл є конкурсанти.

 

  Про конкурс та свої враження від виступів вони охоче поділилися, зважаючи та те, як важливо почути їх думку для викладачів та юних музикантів.

 

  Викладач Харківського музичного училища ім. Б. Лятошинського Юрій Мірошніченко зазначив: «Дуже потрібний конкурс, що сприяє підвищенню виконавської майстерності та професійного зростання. Він добре організований, тут приємно знаходитися. Серед учасників побачили надзвичайно талановитих дітей, які мають великі перспективи на майбутнє. Можна відмітити загальну тенденцію: група дерев’яних духових інструментів виглядає достатньо сильною, що поки не можна сказати про мідні інструменти».

 

  Його молодші колеги, Богдан та Роман Стецюки, які представляли кафедру естради та джазу Харківського національного університет мистецтв ім. І.П. Котляревського, вперше долучилися до суддівства на обласному творчому конкурсі. За їх оцінкою, учні справили чудове враження своєю підготовленістю, музичним мисленням. За цими успіхами проглядаються велика робота викладачів, у яких є чому навчитися. Сам конкурс став ефективною мотивацією для усіх, хто вирішив взяти у ньому участь. Показовою є активність учасників, яких так багато зібрала ця творча подія.