Post navigation

«Музичний калейдоскоп»

02 квітня 2016

 

Перший обласний конкурс
для виконавців на ударних інструментах

 

IMG_0888   У Харкові започатковано обласний конкурс для учнів шкіл естетичного виховання, які навчаються у класах ударних інструментів. Цей мистецький захід уперше пройшов 31 березня поточного року і, на думку його організаторів та учасників, має стати точкою відліку для мистецького заходу, що приречений на успіх.

 

   26 учнів шкіл естетичного виховання, віком від 7 до 17 років, що обрали для себе такий цікавий музичний фах і уже мають певні напрацювання, із захопленням виступили на конкурсній сцені.

 

   «Настав час, коли ми можемо виділити в окрему групу ударні інструменти і провести для них самостійний конкурс (раніше учні цього класу виступали разом з учнями, які грають на духових інструментах), – пояснила подробиці нової ініціативи директор Центру Тамара Самоварова. – У першу чергу це пов’язано з кількісними та якісними змінами, що відбуваються у даній спеціальності. До шкіл активно приходять молоді талановиті викладачі.  Ми предметно займалися з викладачами ударних інструментів, проводячи для них семінарські заняття, майстер – класи. Суттєвий внесок у розвиток класу та популяризацію інструменту робить викладач музичного училища ім. Б. Лятошинського Олександр Соболяк, з яким співпрацює Центр, він є одним з членів журі. Сьогоднішній конкурс – це певний підсумок зробленого».

 

  Програмні вимоги конкурсу окреслені його організатором – обласним навчально-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів. Для різних вікових категорій вони свої.

 

   Передбачалося, що учасники конкурсу-солісти продемонструють свою майстерність на ударній установці. А у переліку програмних вимог були зазначені два твори різні за стилями (латиноамериканський, поп, фанк, ф’южн) або дві різнохарактерні п’єси з фонограмою.

 

   «Ми побачили певну кількість достатньо виразних виступів, є здібні, підготовлені діти, – поділився враженнями член журі, викладач Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату Леонід Лоза, педагог з 35-річним досвідом. – Конкурс досяг своєї мети, дав змогу побачити напрацьований у школах естетичного виховання досвід роботи класів ударних інструментів. Тут панує чудова творча атмосфера».

 

   Ще один член журі – Роман Стецюк, який представляв кафедру естради та джазу Харківського національного університет мистецтв ім. І.П. Котляревського, відзначив хорошу організацію конкурсу та велику зацікавленість у ньому з боку учасників. «Це важливий стимул для учнів і викладачів, – зауважив він. Адже сьогоднішні ударники початківці – музиканти, які з згодом будуть грати у колективах з іншими музикантами. Тому нам цікаво придивитися, хто через певний час прийде до наших оркестрів, інструментальних колективів, як вони сьогодні опановують свій інструмент, яка у них стилістика, характер музики, інші нюанси виконання». Він побажав учням успіхів та порадив слухати більше гарної музики, відвідувати концерти, майстер-класи, інші мистецькі заходи.

 

  Молодий викладач Олександр Бєхбудов з Харківської ДШМ №3 успішно працює у класі ударних інструментів. Випускник ХССШі та Харківського музичного училища, він продовжує навчання у ХНУМ ім. І.П. Котляревського. Не приховує свого задоволення появою у календарі творчих змагань обласного конкурсу для юних ударників. «Це прекрасна нагода для наших учнів виступити, отримати задоволення та порадувати своїми досягненнями викладачів, батьків, – сказав він. – А ще ми маємо змогу зустрітися тут зі своїми колегами, поспілкуватися, познайомитися з напрацюваннями різних школах. У всіх відмінний настрій, конкурс дійсно став святковою подією».

 

  Його колега Роман Еткало з Люботинської ДМШ вважає, що конкурс став гарним початком доброї справи, яка сприятиме розвитку такого напряму музичного мистецтва, як ударні інструменти. Наразі в їх школі є певні незручності: нема можливості придбати інструмент і учні грають на ксилофоні самого викладача, та ця обставина не зупиняє їх прагнення, підтвердження чому стали вдалі виступи. І Роман Леонідович, і його учні впевнені, що своїми досягненнями вони посприяють вирішенню проблеми з придбанням інструменту.

 

   «Запроваджені Центром форми подання методичного досвіду, як-то майстер-класи, семінарські заняття, запрошення провідних фахівців – надзвичайно цікаві і дієві кроки, – підкреслив Роман Еткало. – Приїздимо до Харкова, багато чому навчаємось, не стоїмо на місці, дуже задоволені цим».

 

  Тож початок новому обласному конкурсу покладено. Як зазначають організатори, ще недавно ідея провести обласний конкурс виконавців на ударних інструментах здавалася нездійсненною. Сьогодні вони вже розмірковують, яким чином будуть розвивати його далі. Зокрема, є впевненість в тому, що через кілька років можна буде виділити окремі інструменти – ксилофони, віброфони, малий барабан, ударні установки і провести конкурс ударників за напрямами.

 

   «Мистецтво гри на ударних інструмента – вражаюче, воно добре сприймається дітьми, які з задоволенням приходять у класи. Клас ударних інструментів нашого музичного училища працює дуже результативно й цікаво. Майже усі його випускники вступають до мистецьких вишів. Усе це запорука подальших кроків у розвитку творчих музичних конкурсів для дітей та підлітків Харківщини», – стверджують фахівці Центру.