Post navigation

Cемінар для педагогічних працівників секції хору

29 травня 2016

У полі зору викладачів-вокалістів –

ансамблеві форми співу

 

7094  Позаплановий семінар для педагогічних працівників секції хору, сольного академічного і естрадного співу був присвячений роботі по формуванню навичок вокально-ансамблевого виконавства. Його проведення ініціювали фахівці відділу хорових дисциплін Харківського вищого коледжу мистецтв, а працівники обласного навчально-методичного центру забезпечили необхідну організаційну підтримку. 

 

  Засідання методичної секції вперше проходило у стінах відомого профільного навчального закладу – Харківського училища культури, який з середини травня 2016 року за відповідним рішенням Харківської обласної ради  став Харківським вищим коледжем мистецтв. Про це з радістю присутнім розповіла його директор, заслужений працівник культури України, доктор філософії Любов Морозко.

 

  Вітаючи колег зі шкіл естетичного виховання Слобожанщини, Любов Георгіївна виказала загальну думку викладацького складу очолюваного нею колективу про важливість плідної співпраці на благо розвитку культури Слобожанського краю та України.

 

  Вона нагадала історію навчального закладу, який готується до свого піввікового ювілею, що святкуватиметься у 2017 році; розповіла про досягнення колективу, який дав путівку у творче життя багатьом відомим митцям-окрасі національного українського мистецтва.

 

  «Особливий потяг до творчості, піднесена атмосфера, – саме так можна охарактеризувати стиль діяльності викладачів та студентів, – зауважила вона. – Намагаємося нести високий рівень виконавської майстерності. Основне завдання вбачаємо у тому, щоб закласти своїм вихованцям культуру виконання, культуру співу, сценічну культуру. Саме ця основа дозволить їм проявляти себе у будь-якому жанрі, не дасть схибити на їх творчому шляху».

 

Професійний діалог про ансамблеве мистецтво

 

  Вести професійний діалог з викладачами шкіл естетичного виховання на цьому заході випало Сергію Сватковському, викладачу-методисту вищої категорії Харківського вищого коледжу мистецтв.

 

  Його ім’я і творчі надбання відомі широкому колу педпрацівників. Сергій Олексійович є керівником чоловічого вокального ансамблю «Суголосся» та хорового колективу коледжу, який носить почесне звання «народний хор» . Крім того, Сергій Сватковський викладає вокальне мистецтво у Харківській міській школі мистецтв для підлітків та дорослих, тож йому добре відомі проблемні момети, з якими доводиться стикатися викладачам.

 

  Виступати на засіданні секції йому доводиться не вперше. А нинішня тема, запропонована для розгляду, була вибрана з огляду на певні складнощі у роботі викладачів, які вони відчувають, вибудовуючи роботу з вокальними колективами.

 

  «Ансамблеве мистецтво набирає великих обертів у нашому музичному житті, культурі і є одним з найдемократичніших видів мистецтва, що потребує дуже чуйного ставлення, – зауважив Сергій Олексійович у своєму виступі, – тож у практичній роботі маємо звертати більше уваги саме на ансамблеві форми».

 

  Він розповів про витоки ансамблевого мистецтва, яке має глибоке коріння і походить з церковної духовної музики з її багатоголоссям. Зупинився на особливостях ансамблевого співу у вокальних класах шкіл, де викладачам доводиться працювати з тембрально різними виконавцями дуже юного віку, що робить завдання по створенню ансамблів досить непростим.

 

  Було детально розглянуто підходи роботи над недоліками, що є типовими для вокальних ансамблів. Був зроблений акцент на підбір репертуару, що на думку, доповідача має зацікавити дитину, створити відповідну атмосферу. «У народних і фольклорний колективах репертуар складають, перш за все, регіональні твори, – наголосив він. – Вони близькі виконавцям за своєю суттю. Бажано, щоб були свої аранжувальники, свої композитори».

 

 Теоретичні посили на семінарському занятті доречно межувалися з показами практичних напрацювань. Сергій Олексійович, його учні та випускники разом виходили на сцену, демонструючи зразки ансамблевого виконання вокальних творів. Звучала народна пісня,  духовний спів. Разом з педагогом їх виконували студентка 4-й курсу Аліна Рачинська, випускники училища, нині студенти ХНУМ ім. І.П. Котляревського Володимир Кашута та Олена Мокрій, чоловічий вокальний ансамбль «Суголосся».

 

«Від традицій до сучасності»

 

  Друга частина семінару була не менш насичена та цікава. Організатори запропонували гостям концерт зведених ансамблів, що створені в навчальному  закладі і вже стали його візитівками. Їх виступи коментував голова циклової комісії «Народне пісенне мистецтво», викладач-методист Сергій Кобзєв.

 

  Робота на відділі ведеться за напрямками: хорова діяльність та вокально-ансамблева творчість. Розпочав концерт фольклористичний гурт «Слобожаночка», створений у 1994 році. Впродовж 20 років  його незмінним керівником є заслужена артистка України Олена Шишкіна.

 

  Історія чоловічого вокального ансамблю «Суголосся» веде відлік з 1999 року, його започаткувала заслужена артистка України Вікторія Осипенко з метою вивчення та виконання кращих зразків духовної музики. Нині ним керує Сергій Сватковський.

 

  Новий колектив естрадного спрямування, що має назву «Гармонія», створили викладачі-методисти Сергій та Олена Кобзєви з метою розширення творчого виконавського діапазону ансамблевого співу.

 

  Свої творчі доробки продемонстрували жіночий вокальний ансамбль «Суцвіття», керівник Олена  Василевська.

 

Цікаво і корисно

 

  Семінарське заняття стало для викладачів певною подією, запам’яталося яскравими виступами, корисним методичним досвідом, приємною творчою атмосферою.

 

  Методист обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів Ніна Лагутіна виказала щиру подяку керівництву коледжу, викладачам, студентам, які підготували і провели завершальний у цьому навчальному році семінар.

 

  «Для викладачів сольного співу ансамблева робота – це важливий і цікавий розділ, – зазначила Ніна Георгіївна. – Вони звикли більше працювати з солістами і мають непогані досягнення, про що засвідчив цьогорічний обласний вокальний конкурс. В той же час конкурс ансамблів, який проходив минулого року показав, що необхідно спрямувати зусилля на опанування специфіки даного напрямку роботи.

 

  Тож перебування у Харківському вищому коледжі мистецтв, знайомство з діяльністю його викладачів, перегляд святкової презентації ансамблів з різним складом є дуже доречним і слугуватиме покращенню стану справ на місцях, тим більше, що наступний обласний вокальний конкурс буде зорієнтовано саме на ансамблевий спів.

 

  Приємно, що серед учасників засідання нашого методичного об’єднання багато викладачів ШЕВ з районних центрів та селищ Харківської області, які мали нагоду вперше потрапили до цього навчальног закладу і познайомитися з його діяльністю».

 

Довідково:

 

  Харківський вищий коледж мистецтв – багатофункціональний високопрофесійний конкурентоспроможний вищий навчальний заклад I-II рівнів акредитації, який є реальним регіональним лідером з підготовки фахівців сфери культури.

 

  За роки свого існування навчальний заклад підготував понад 6 тисяч фахівців галузі культури, які працюють  в системі культурно-дозвіллєвих закладів Харківської області, України та поза її межами.

 

  Випускники отримують атестат і диплом державного зразка за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст». Отримання освіти відбувається на бюджетній основі. У користуванні студентської молоді – спортивна, тренажерна, актова зали, обладнані аудиторії, комп’ютерні класи, бібліотека, їдальня. Усі студенти забезпечуються комфортабельним гуртожитком. Училище сприяє 100-відсотковому працевлаштуванню випускників.