Post navigation

Церемонія вручення юним талантам високої відзнаки

06 червня 2016

Кращі з кращих отримали стипендію

«Надія Слобожанщини»

 

234  Починаючи з 2000-го року найбільш вагомі особисті та колективні досягнення учнів шкіл естетичного виховання Харківщини щорічно відзначаються стипендією «Надія Слобожанщини». У перші червневі дні – час святкування Міжнародного Дня захисту дітей – проводиться урочиста церемонія вручення юним талантам високої відзнаки. Цього року вона пройшла у Харківській обласній державній адміністрації.

 

  Тридцять премій за підсумками 2015-2016 навчального року отримали представники мистецьких навчальних закладів Харкова та області (зокрема, з міст Лозова, Чугуїв, Богодухів, Люботин та селищ Буди і Краснопавлівка, де працюють школи естетичного виховання).  Відповідне рішення прийнято творчою радою, створеною при Департаменті культури і туризму облдержадміністрації, члени якої розглядають подання шкіл та проводять відбір кандидатів на здобуття стипендії.

 

IMG_3679  Від імені голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна юних мешканців регіону вітав його заступник Михайло Черняк. «Ми пишаємося вами, адже сьогодні тут присутні кращі з кращих – учні, які змогли себе творче проявити протягом року. Вітаю вас з вашими успіхами. Велика подяка вашим викладачам, які віддають вам свою душу, – зазначив він. – Ви – майбутнє нашого регіону та нашої держави. Які б скрутні часи не переживала Україна, я впевнений, що завдяки вам нам сьогодні все вдасться.  Все, що ми робимо сьогодні, ми робимо для вас. Щастя, добра вам і найголовніше – мирного неба над головою. Ми все для цього зробимо».

 

  Участь у проведенні церемонії нагородження взяв і заступник голови Харківської обласної ради Віктор Коваленко. Звертаючись до учнів та викладачів, він, зокрема, сказав: «Щоб стати стипендіатами, ви, дорогі діти, багато працювали. Разом із вами так само натхненно працювали і викладачі. Дуже важливим є той факт, що ви продовжуєте славні традиції Слобожанських діячів культури і мистецтва. На змаганнях усіх рівнів кожен з вас незмінно відстоює честь Харківської області, тих місць, де зростає, шкіл, де відточує свою майстерність. Сьогодні ви перебуваєте на фронті творчих та мистецьких змагань. Бажаю вам набратись за літо нових сил, гарно відпочити і відкрити перед собою нові можливості і перспективи».

 

  Дипломи стипендіата, солодощі, квіти, щирі слова побажань та фотографування на згадку, – всі складові урочистостей, місцем проведення яких було обрано малу залу будівлі обласної державної адміністрації, створювали святкову атмосферу, що надовго запам’ятається її учасникам – учням та викладачам. Як творчі особистості вони не могли не продемонструвати свої уміння. Тож декілька музичних подарунків, зроблених для всіх присутніх юними музикантами, стали окрасою цієї події і заслужили похвалу та вдячність керівників області. На імпровізовану сцену виходили учениця ДМШ № 9 імені П.П.Сокальського Анна Місакян (клас скрипки), учень ДМШ № 5 імені М.А.Римського-Корсакова Михайло Алейніков (клас баяну) та учень ДШМ № 4 ім. М.Д. Леонтовича Андрій Бєлінський (клас вокалу).

 

  «Серед творчо обдарованих учнів, які здобули стипендію, є музиканти-інструменталісти (вони навчаються у класах баяна та акордеона, фортепіано, домри, скрипки, віолончелі,  бандури, гітара, балалайки, духових інструментів), також вокалісти та художники, – розповіла директор ОНМЦ ПК Тамара Самоварова. – А ще у цьому списку присутні творчі колективи, а саме фортепіанний дует, хореографічний ансамбль та дитяча телевізійна студія. У творчому досьє талановитих учнів та колективів немало перемог різного ґатунку, включаючи міжнародні, всеукраїнські та обласні творчі конкурси, фестивалі, виставки. До речі, перемоги саме у обласних конкурсах є віддзеркаленням достатнього рівня майстерності, бо проходять вони за умови високої конкуренції, а до складу їх журі входять признані майстри своєї справи, чиї імена є гордістю українського мистецтва».

 

  Слід зазначити, що Тамара Михайлівна стоїть у витоків створення цієї доброї традиції – вручення стипендій. Пригадує, що у 2000 році, коли вперше готувалося відповідне розпорядження про нагородження, воно стосувалося обдарованих дітей з малозабезпечених родин, щоб матеріально підтримати їх, надавши змогу оплатити навчання у мистецьких навчальних закладах.

 

  З прийняттям Закону Україні «Про позашкільну освіту» п’яти категоріям дітей надано право безкоштовно здобувати початкову мистецьку освіту, тож умови були переглянуті і з цього часу на стипендію «Надія Слобожанщини» може заявлятися ширше коло претендентів, які мають певні творчі досягнення. Серед новацій, що виникли згодом – надання можливості бути удостоєними стипендії колективам і ансамблям, а не лише солістам.

 

  До речі, у числі стипендіатів різних років трапляється одні і ті ж прізвища. За умовами відповідного положення можливість на повторне представлення дійсно надається у разі, якщо учень впродовж поточного року здобув нові творчі досягнення.

 

  Підтримка обдарованих дітей такою відзнакою, як стипендія «Надія Слобожанщини», стає ефективним стимулом їх творчого зростання, надихає юні таланти та їх наставників на нові здобутки.

 

  Показово, що суттєва частина стипендіатів продовжує навчання у мистецьких закладах Харкова та України, підтверджуючи свою прихильність вибору, зробленому у дитячі роки під час навчання у школах естетичного виховання.