Post navigation

Чотириструнній домрі – 108 років

28 листопада 2016

 

img_7596_1  27 листопада пройшов другий концерт циклу “Звучать народні інструменти”. Учні і викладачі шкіл естетичного виховання області і міста Харкова з любов’ю і шаною розповіли музикою про українську чотириструнну ДОМРУ. 

 

  Історія будь-якого інструменту бере свій початок у народних традиціях. Іноді дорога від народного інструменту до професійного займає декілька століть. Так сталося й з домрою: її витоки йдуть від лютні, тамбуровідного  інструменту, що існував ще в I-III століттях нашої ери.

 

  У 1908 році музикант Григорій Павлович Любімов разом з музичним майстром Сергієм Федоровичем Буровим створюють чотириструнну домру-приму.

 

  Вперше в Україні, в м. Харкові у 20-і роки XX століття чотириструнна «любимівська» домра замість триструнної домри входить до складу ансамблю народних інструментів ім. В. Андрєєва, що сприяло її поширенню серед українських музикантів. Саме чотириструнна домра набула популярність в Україні.

 

  Роль харківських музикантів у становленні національного домрового мистецтва важко переоцінити. Відомо, що історія професійної школи гри на народних інструментах в Харкові почалася з видатного діяча народного інструментального мистецтва Володимира Андрійовича Комаренка (1887-1969).

 

  Не менш талановитими виявилися продовжувачі справи В. Комаренка – його учні: М.Т.Лисенко, Ф.І.Коровай, Б.О.Міхєєв.

 

  Борис Олександрович Міхєєв (1937) – один з видатних сучасних виконавців-домристів в Україні, професор Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського, заслужений діяч мистецтв України. Сьогодні Борис Міхєєв заслужено вважається лідером, провідним педагогом в Україні.

 

  Сьогодні на Харківщині клас домри існує в 25 школах естетичного виховання, в Харківському музичному училищі ім. Б.М.Лятошинського, в Харківському училищі культури, в Харківському національному університеті мистецтв ім. І. П. Котляревського та в Харківській академії культури.

 

  У другому концерті проекту взяли участь юні домристи та їх викладачі майже зі всіх шкіл, де є клас домри. Звучала  народна музика, твори класичної музики, перекладені для домри, твори сучасних композиторів. Юні солісти та ансамблі демонстрували із захопленням власні досягнення  грі на домрі. Подарунком для учасників став виступ Наталії Костенко, доцента Харківського національного університету мистецтв ім.І.П.Котляревського та її концертмейстера Тетяни Міленіної. Віртуозне володіння інструментом, професійний дует соліста і концертмейстера нікого не залишив байдужим.

 

  Коли в останньому номері концерту на сцену вийшли всі учасники і заграли популярний твір Бориса Міхєєва “Весела полька”, спеціально написаний для юних домристів, зал вибухнув овацією.

 

  Чекаємо всіх поціновувачів народних інструментів 11 грудня на наступному концерті, який буде присвячено балалайці.  Місто зустрічі залишається незмінним — велика зала Харківського музичного училища ім.Б.М.Лятошинського.