Post navigation

«Українські вечорниці» у Люботинській ДМШ

25 лютого 2017

 

   В житті, для того щоб сміливо рухатись вперед, неодмінно треба повертатись до минулого, бо без нього немає майбутнього. Ми вчимося на досвіді наших предків доброзичливості, вмінню спілкуватись, дбати один про одного, поважати ближнього. 

 

  З давніх-давен славилася наша Україна звичаєм, коли хлопці та дівчата збиралися в одній із хат на селі, співали, танцювали, жартували, варили вареники.

 

В  іддаючи шану минулому, беручи усе найкраще у наше сьогодення, учні та викладачі Люботинської дитячої музичної школи на вечорницях відроджують усе найдорожче, що є у нашого народу: його мову, пісню, історію…

 

  Так у середу, 22 лютого, в Люботинській ДМШ відбулися українські вечорниці, традиційне і найулюбленіше свято.

 

  Цього року розповідали та виконували обряди циклу зимових свят. Розпочалось дійство різдвяними святами. Вокальний ансамбль «Родзинки» заспівав відому українську колядку. Ансамблі бандуристів «Сонечко» та «Вишиваночка» виконували українські народні пісні та співали щедрівки. Ансамбль баяністів-акордеоністів «Етюд»  виконав українську пісню «Вечір надворі».

 

  А завершувала вечорниці та цикл зимових свят –  Масляна. Це свято залишилося ще з часів язичницької культури та збереглося після прийняття Християнства.  Два Скоморохи познайомили учнів з назвами, цікавими звичаями кожного з семи  днів Масляної. Діти із задоволенням грали в ігри, розповідали гуморески, здійснювали старовинні обряди, які забезпечували добробут та родючість. Фіналом свята стало спалення опудала Зими.

 

  Це було свято народної мудрості та свято милої, веселої, дорогої нам з дитинства української народної обрядової пісні.

 

  Всі учасники та глядачі свята отримали велике задоволення. Але особливо були до смаку гарячі варенички, млинці та пиріжки, які заздалегідь приготували викладачі школи і батьки разом з дітьми.

 

Директор ДМШ Ю.В.Еткало