Post navigation

Нарада викладачів музично-теоретичних дисциплін

11 квітня 2017

 

І Відкрита олімпіада  з музичної літератури для 6-7 класів в Балаклійській дитячій музичній школі

 

  5 квітня 2017 року на базі Балаклійської дитячої музичної  школи була проведена І Відкрита олімпіада з музичної літератури «Сторінки життя та творчості Ф.Шуберта» для учнів шкіл зонального методоб’єднання. 

 

  Мета олімпіади – це виявлення та підтримка обдарованих дітей, підвищення зацікавленості учнів у вивченні предмета «Українська та зарубіжна музичні літератури», покращення якості навчання, підсилення значення музично-теоретичних предметів, удосконалення педагогічної майстерності. Організатором цього заходу виступили старший викладач вищої категорії Шустова О.А. разом з заступником директора з навчально-виховної роботи Сировою Т.Є.

 

  В олімпіаді взяли участь учні Балаклійської, Савинської, Слобожанської, П’ятигірської, Донецької, Ізюмської та ІІ-Іванівської музичних шкіл. Завдання олімпіади, які розробила Шустова О.А., включали в себе 15 питань музичної вікторини та 20 теоретичних питань на перевірку знань з життя та творчості видатного композитора-романтика. Учні проявили високий рівень знань з предмету  і показали наступні результати.

Лауреати І ступеню

Блажко Валеря, Савинська ДМШ, викладач Рябчикова Т.Т.,
Кануннікова Надія, Слобожанська ДМШ, викладач Шелудько Т.М.

Лауреати ІІ ступеню

Туренко Назар, Ізюмська ДМШ, викладач Коркіна О.Ю.,
Таран Владислав, Донецька ДМШ, викладач Гончар О.І.,
Кур’єрова Валерія, Савинська ДМШ, викладач Рябчикова Т.Т.

Лауреати ІІІ ступеню

Поклонська Маріїта, Ізюмська ДМШ, викладач Коркіна О.Ю,
Разводова Єлизавета, Донецька ДМШ, викладач Гончар О.І.,
Юр’єва Поліна, Слобожанська ДМШ, викладач Шелудько Т.М.

Дипломанти

Баришнікова Інна, ІІ-Іванівська ДМШ, викладач Пілюгіна О.О.,
Пазій Дар’я, Балаклійська ДМШ, викладач Шустова О.А.

 

Методична нарада для викладачів

музично-теоретичних дисциплін

 

  Паралельно  з олімпіадою з музичної літератури в малій залі Балаклійської ДМШ відбулася методична нарада для викладачів музично-теоретичних дисциплін (організатори Шустова О.А. та Сирова Т.Є) «Проблеми викладання теоретичних дисциплін та шляхи їх подолання», яка була організована з метою обміну досвідом між викладачами шкіл зонального методичного об’єднання, вдосконалення педагогічної майстерності, вивчення досвіду провідних викладачів району та області, виявлення проблем у викладанні сольфеджіо та музичної літератури,  пошуку  нових методів та форм роботи, що формують мотивацію до вивчення теоретичних дисциплін.

 

  В ході наради до слова запрошувалися викладачі різних шкіл, які в своїх доповідях висвітлювали проблеми у викладанні сольфеджіо та музлітератури з власного досвіду.

 

  Викладач Балаклійської ДМШ Шустова О.А. виступила з методичною доповіддю за темою «Інноваційні методи та форми викладання музичної літератури в ДМШ», в якій поділилася  інноваційними формами  навчання, якими активно користується –  це інтегрований урок та брейн-ринг. Також вона акцентувала увагу присутніх на впровадження в навчальний процес інформативно-комунікативних технологій, які стали невід’ємною частиною повсякденного життя.

 

  Заступник директора з навчально-виховної роботи Сирова Т.Є. виступила з  методичною доповіддю, в якій детально розкрила способи та прийоми розвитку гармонічного слуху  в учнів молодшого та старшого шкільного віку.

 

  Директор Донецької ДМШ, викладач теоретичних дисциплін Гончар О.І., зазначила важливість міжпредметних зв’язків в процесі вивчення теоретичних дисциплін. На уроках музичної літератури  вона залучає засоби образотворчого та театрального мистецтва, які допомагають створити сприятливі умови для усвідомленого сприйняття навчального матеріалу, формують  зацікавленість  в учнів до вивчення музичної літератури.

 

  Виступ викладача П’ятигірської ДМШ Зміївської А.А. був присвячений особливостям викладання теоретичних дисциплін в малокомплектній музичній школі.

 

 Методична доповідь викладача Балаклійської ДМШ Шерстюк Т.А. «Про деякі проблеми викладання музично-теоретичних дисциплін в ДМШ» розкрила можливі причини низької мотивації вивчення учнями теоретичних дисциплін серед яких:

 

1) відсутність з боку батьків розуміння доцільності вивчення сольфеджіо та музичної літератури;
2) слабкі міжпредметні зв’язки, нерозуміння учнями необхідності вивчення теоретичних дисциплін;
3) відсутність індивідуального підходу викладача до кожного учня;
4) надскладні форми роботи на уроці, зависокі вимоги  викладача до рівня знань  учнів та ін.

 

  Виступ викладача ІІ-Іванівської ДМШ Пілюгіної О.О.  містив цінну інформацію щодо новинок навчальної літератури з вивчення предмету «Українська та зарубіжна музичні літератури».

 

  Викладач музичної літератури Ізюмської ДМШ Коркіна О.Ю. поділилася з присутніми результатами дослідницької роботи серед учнів  у вигляді  анонімного опитування щодо  перспектив організації навчально-виховного процесу в ДМШ,  зацікавленості  дітей музичною освітою, бажання самих учнів вивчати або не вивчати музично-теоретичні дисципліни.

 

  Самарська О.Л. у своїй доповіді акцентувала увагу на тісних міжпредметних зв’язках предметів, що включає початкова мистецька освіта. Вона також наголосила на важливості підбору музично-дидактичного матеріалу (вправи для інтонування, диктанти та ін..) на уроках сольфеджіо відповідно до вікового та психологічного рівня розвитку учнів. Такий матеріал повинен  відповідати програмним вимогам та бути яскравим, цікавим учням.

 

  Наприкінці наради виступила голова методичного об’єднання, директор Балаклійської ДМШ Кривич О.І., яка зауважила на необхідності і доцільності  подібних нарад та олімпіад з музично-теоретичних дисциплін, подякувала присутнім за підготовку учнів до олімпіади та за участь в методичній нараді,  відзначила високий рівень організації і проведення заходу.

 

За матеріалами старшого викладача вищої категорії  Балаклійської  ДМШ  Шустової О.А.