Post navigation

Нарада керівників ПСМНЗ (ШЕВ)

01 вересня 2017

Серпнева нарада керівників шкіл естетичного виховання

 

  30 серпня, у приміщенні Харківського художнього училища відбулась нарада керівників шкіл естетичного виховання Харківщини, яку традиційно проводить Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації та Обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів.

 

  У роботі наради взяли участь начальник Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Яцина Олег Анатолійович, головний спеціаліст управління культури і туризму обласної державної адміністрації Валентина Олексіївна Стецюк, директор ОНМЦПК Самоварова Тамара Михайлівна.

 

  До директорів шкіл та їх заступників була доведена низка важливих питань, пов’язаних з організацію навчального процесу в новому 2017-2018 навчальному році, були обговорені пріоритетні напрямки діяльності початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів в умовах децентралізації.

 

  Всі школи області готові до початку нового навчального року, який буде наповнений щоденною копіткою працею педагогічних та учнівських колективів, творчими змаганнями, культурологічним подіями, впровадженням новацій організаційного характеру.

 

  До учасників наради звернувся начальник Управління культури і туризму ХОДА, Яцина О.А.

 

  Він звернув увагу керівників на те, що в Україні реалізується реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади, яка передбачає передачу більших повноважень і ресурсів на рівень територіальних громад. Культура і мистецька освіта зокрема не стоїть осторонь від цього процесу.

 

  Олег Анатолійович підкреслив, що сьогодні змінюється і освітня сфера, реформування якої увійшло до своєї найактивнішої фази, і безпосередньо впливає на майбутнє мистецької освіти, яку без перебільшення називають національним надбанням.

 

  “Враховуючи наш потужний педагогічний потенціал закликаю вас до творчої, натхненної праці, формування в учнів засобами мистецтва вміння критично мислити, співпрацювати з іншими, бути відповідальними громадянами своєї країни” – підкреслив у заключному слові О.А.Яцина.

 

  Методична робота була і залишається у числі важливих напрямків діяльності шкіл естетичного виховання і саме до неї буде прикута увага шкільних колективів та фахівців Центру. Семінарські заняття, майстер-класи, курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників редагування та видання цікавих педагогічних напрацювань складають суттєвий розділ запланованої роботи.

 

  У наступному році завершується робота над загальною методичною темою «Академізм як школа — звернення до стійких, усталених норм та канонів», і саме заходи плану ОНМЦПК націлені на підбиття підсумків з її трирічних напрацювань.

 

  У планах на новий навчальний рік значаться обласні творчі змагання, що дозволять юним митцям-початківцям заявити про себе і стають для багатьох з них стартовим майданчиком до серйозних досягнень.

 

  Директор Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів Тамара Самоварова проінформувала про підсумки 2016 – 2017 року, який за її словами, характеризувався плідною роботою педагогічних та учнівських колективів шкіл. Закріпити успіхи та зосередитися на розповсюдженні позитивного досвіду — саме на цьому буде зосереджена увага всіх фахівців, причетних до мистецької освіти. План роботи Центру з методичними об’єднаннями педагогічних працівників шкіл на 2017 – 2018 н.р., стане дорожньою картою у діяльності навчальних закладів.

 

  Тамара Михайлівна звернула увагу на значне оновлення друкованої бази центру, завдяки методичним напрацюванням викладачів області та міста Харкова. Яскрава та різноманітна виставка виданих центром тільки за останні п’ять років методичних матеріалів відбулася перед початком наради. Підсумки обласного конкурсу методичних матеріалів та програм та нагородження переможців традиційно відбудуться на Вересневому тижні.

 

  Головний спеціаліст управління культури і туризму Валентина Стецюк звернула увагу керівників шкіл на діяльність закладів в умовах децентралізації та створенні об’єднаних територіальних громад, надала суттєві поради з приводу підготовки необхідної документації та висвітлила алгоритм дій шкіл при створенні ОТГ.

 

 У ході наради була створена обласна Методична Рада директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, як дорадчий орган при ОНМЦПК. Рада створена з метою сприяння ОНМЦПК у підвищенні кваліфікації педпрацівників шкіл естетичного виховання Харківщини, у реалізації державних стандартів мистецької освіти на терені Харківської області. До президії ради увійшли директори восьми центральних опорних шкіл міст Балаклеї, Богодухова, Дергачів, Краснограда,Куп’янська, Лозової, Мерефи та Чугуєва.

 

  Яскравими вкрапленнями у ході наради стали традиційні вітання керівників шкіл, які впродовж останніх місяців відсвяткували свої ювілеї (для них організатори підготували пам’ятні сувеніри та щирі вітання).

 

Нарада закінчилась побажаннями вдалого нового 2017-2018 навчального року педагогічним та учнівським колективам шкіл.

 

P.S. На жаль, з об’єктивних причин, вперше за останні 40 років на серпневій нараді не були присутні директори мистецьких шкіл міста Харкова, але всі заплановані обласні організаційно-методичні заходи можна знайти на нашому сайті.