Post navigation

Семінар викладачів струнно-смичкових інструментів

26 жовтня 2017

 

  25 жовтня на базі Харківської середньої спеціальної музичної школи-інтернату відбулось семінарське заняття викладачів класу струнно-смичкових інструментів мистецьких шкіл Харківської області та міста Харкова за темою «Багатоплановість уваги-обов’язкова умова успішного розвитку юного музиканта”. Семінар провела Петренко Вікторія Вікторівна, викладач дитячої музичної школи №1 ім.Л.Бетховена.

 

  Вікторія Вікторівна підкреслила, що без розвитку сприйняття неможливо формувати ні пам’ять, ні мислення, ні увагу. Сприйняття необхідне для успішного шкільного навчання,що вимагає вміння уважно слухати викладача, уміння свідомо спостерігати за тим, що він “доносить” під час уроку.

 

  “Стійкість уваги виражається в здатності тривало, не відволікаючись, зосереджуватися на предметі своєї діяльності, у даному випадку на нотному тексті. Ступінь стійкості уваги залежить від потреб учня, його інтересів. Є потреба в навчанні, інтерес до нього — увага стійка, немає потреби в навчанні — увага перекладається на інші предмети” – підкреслила доповідач.

 

  Вікторія Вікторівна підкреслила, що на уроці відразу можна помітити неуважного учня. На перший погляд він начебто слухає, але щойно йому ставлять запитання із цієї ж таки теми, він не може на нього відповісти, оскільки не почув головного. Неуважність — одна з найпоширеніших причин поганого навчання. Саме багатоплановість сприйняття допомагає учням цілісно виконувати твори будь-якої форми.

 

  Петренко В.В., закликала своїх колег залучати учнів до слухання різноманітної музики, відвідування філармонічних концертів, не тільки в цілях їх естетичного виховання, але й в інтересах розвитку розумової діяльності учнів, їх спостережливості та уваги.

 

  Присутні на семінарі жваво, з увагою та інтересом слухали та обговорювали надані поради та пояснення, задавали власні питання і отримували на них вичерпну професійну відповідь.