Post navigation

Турнір з теоретичних дисциплін «Ерудит»

07 грудня 20017

Відкритий творчий турнір з теоретичних дисциплін «Ерудит» шкіл Балаклійського зонального методичного об’єднання

 

  6 грудня в Балаклійській ДМШ відбувся І Відкритий творчий турнір з теоретичних дисциплін «Ерудит», який зібрав учнів та викладачів з чотирьох шкіл зонального методичного об’єднання – Балаклійської, Слобожанської, Донецької та Ізюмської ДМШ. Оцінювало змагання висококваліфіковане, компетентне та неупереджене журі: методисти обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культури міста Харків Борисевич Жанна Вікторівна та Лагутіна Ніна Георгієвна, викладач теоретичних дисциплін вищої категорії КЗ «Сєвєродонецьке обласне музичне училище», кандидат мистецтвознавства Скрипнік Людмила Миколаївна, т.в.о. директора Балаклійської ДМШ Сирова Т.Є. Авторами сценарію, організаторами та ведучими заходу виступили викладачі теоретичних дисциплін Балаклійської ДМШ Самарська Олена Леонідівна та Шустова Оксана Андріївна.

 

  Захід розпочався лекцією Скрипнік Людмили Миколаївни на тему: «Б.Лятошинський: митець та влада», в якій вона акцентувала увагу на новій, сучасній концепції розуміння і викладання Симфонії №3 видатного українського композитора. Знайомство з сучасними дослідженнями науковців, до яких належить робота кандидата мистецтвознавства Скрипнік Л.М., сприяє зростанню педагогічного рівня викладачів.

 

  «Ерудит» складався з 9 конкурсів: «Візитівка». «Виправ помилку». «Веселі ребуси», «Секвенція», «Чорна скринька», «Музичний диктант», «Показуха», «Кросворд» та «Вгадай мелодію», які давали змогу викладачам та учасникам змагання як найкраще проявити свої творчі здібності. Діти застосували і перевіряли свої знання з сольфеджіо та музичної літератури в нестандартних формах роботи. Таким чином, навички та уміння, що надають викладачі теоретичних дисциплін, не є відірваним від життя. Діти навчаються використовувати свої знання в повсякденному житті, що є одним з базових положень Концепції нової мистецької школи.

 

  Справжньою окрасою стали виступи ансамблів скрипалів Ізюмської ДМШ (ансамбль викладачів «Bravissimo» у складі Безкостої Н.І., Донченко Ю.М., Аветисян Л.К. (керівник Шевчук Г.) та учнів (керівник Безкоста Н.І., концертмейстер Дворянин Л.В.), Донецької ДМШ (керівник Лубінцева Н.В., концертмейстер Сумець І.П.), Балаклійської ДМШ (ансамбль «Віолінки» під керівництвом Радченко Т.С.). Фортепіанні твори прозвучали у виконанні випускниці Ізюмської ДМШ М. Забрянської (викладач Дворянин Л.В.) та учениці 4 класу Балаклійської ДМШ П. Солнцевої (викладач Куликова Н.В.). Слухачі з задоволенням послухали «Роздум» О. Журбіна у виконання О.Охотникової (викладач Радченко Т.С.). Бурхливими оплесками присутні відзначили виступ вокального ансамблю Ізюмської ДМШ «Гармонія дитинства» (керівник Коркіна О.Ю.).

 

  Змагання відбулося в святкові та піднесеній атмосфері та завершилося наступними результатами: лауреат І ступеню – команда Балаклійської ДМШ (викладачі Сирова Т.Є. та Шустова О.А.), лауреат ІІ ступеню – команда Слобожанської ДМШ (викладач Шелудько т.м.), лауреат ІІІ ступеню – команда Ізюмської ДМШ (викладач Амелічова С.М.), дипломант – команда Донецької ДМШ (викладач Гончар О.І., Сафіна Н.І.).

 

  Творчий турнір з теоретичних дисциплін є новою, інноваційною формою у вивченні сольфеджіо та музичної літератури, інтегрованим видом позакласного змагання, в якому дуже сподобалося змагатися учасникам команд. Діти назвали цей захід «святковий день сольфеджіо та музичної літератури».

 

  Адміністрація та викладачі теоретичного відділу Балаклійської ДМШ висловлюють щиру подяку високоповажним членам журі, викладачам та учням, які взяли участь у турнірі, начальнику відділу культури Балаклійської РДА Супрун О.Л. за сприяння та підтримку у проведенні змагання.