Post navigation

Педагогічні читання у Дергачівській дитячій музичній школі

10 січня 2018

 

  9 січня 2018 року на базі Дергачівської дитячої музичної школи відбулись Педагогічні читання за темою «Музично-теоретичні дисципліни в мистецьких школах». У заході взяли участь викладачі сольфеджіо, української та зарубіжної музичних літератур Дергачівського зонального методичного об’єднання.

 

  З привітальним словом виступила заступник директора Дергачівської дитячої музичної школи Катерина Анатоліївна Тадеуш, яка побажала учасникам творчих успіхів та натхнення.

  Викладач Малоданилівської дитячої музичної школи Ірина Миколаївна Нестеренко прочитала доповідь «Творчі форми роботи на уроках з музично-теоретичних дисциплін у ДМШ та ШЕВ як засіб стимулювання пізнавальної активності учнів та накопичення досвіду їх творчої діяльності». Текст доповіді був доповнений яскравими та різноманітними прикладами. Це малюнки учнів, їхні твори, відеозапис фольклорного виступу дітей молодшого віку з нагоди новорічних свят. Доповідь І. М. Нестеренко визвала жвавий відгук у викладачів інших шкіл.

 

  Розвиваючи запропоновану тему, викладач Дергачівської ДМШ Жанна Вікторівна Борисевич розповіла про творчі форми роботи на уроках музичної літератури. Це розмальовки, пов’язані з сюжетами оперних, балетних, фортепіанних творів композиторів-класиків. На інформаційному стенді школи постійно експонуються виставки розмальовок, присвячені ювілейним та пам’ятним датам. Наприклад, «Казка про принца Лускунчика і Мишачого короля» (до 125-річчя прем’єри балету «Лускунчик» П.І.Чайковського), «Хрустальный башмачок Золушки», «Петя і вовк» і «Дитяча музика» (до 125-річчя від дня народження С.С.Прокоф’єва), «Норвегія – батьківщина Е.Гріга»», «Казка про царя Салтана» (до дня народження М.А.Римського-Корсакова), «Підводне царство опери «Садко» М.А.Римского-Корсакова», «По сторінках «Дитячого альбому» П.І.Чайковського, «Фантазії на музику балету «Спляча красуня» (до 175-річчя від дня народження П.І.Чайковського). Також, учні створюють кросворди, присвячені життю видатних композиторів, пишуть твори на музичні казкові сюжети («Принцеса Cкрипка та принц Альт», «Таємниця зачарованої арфи», «Східна казка на музику симфонічної сюїти «Шехеразада» М.А.Римського-Корсакова). Учнями записані історії «Про що розповіла музика «Місячної» сонати Л. ван Бетховена», «Хода гномів». Фантазія на музику Е.Гріга»». Слухачам були показані презентації випускниці Дергачівської ДМШ 2017 року Олександри Тронько «Музика і математика» та учня Дмитра Чуйка «Берлінська подорож В. А. Моцарта».

 

  Ж.В. Борисевич продемонструвала фотографії власних виставок «Чеські етюди», «По слідах В.А.Моцарта: Зальцбург – Відень – Прага». У фонді відділу зберігаються афіші виставок розмальовок, фотовиставок, папка «Творчі завдання для учнів з курсу зарубіжної музичної літератури». У 2018 році будуть проведені фотовиставки «Верона – батьківщина Ромео і Джульєтти» (до 80-річчя прем’єри балету «Ромео і Джульєтта» С.С.Прокоф’єва) і «Венеція А. Вівальді» (до 330-річчя від дня народження композитора).

 

  Викладач Дергачівської ДМШ Олена Миколаївна Кірсанова виступила з доповіддю «Деякі аспекти вивчення інтервалів на уроках сольфеджіо в ДМШ». Доповідь супроводжувалась презентацією. По закінчення доповіді викладачам був представлений посібник Т.А.Боровик «Изучение интервалов на уроках сольфеджио». – М.: Классика-XXI, 2006.

 

 Олександр Володимирович Ніколаєнко, викладач Дергачівської ДМШ, прочитав доповідь «Методика вивчення акордів. Домінантсептакорд. Робота з учнями духового відділу».

 

  З доповіддю «Методичні рекомендації щодо викладання предмета за вибором «Елементарна теорія музики» в мистецьких школах» виступила зав. відділом музично-теоретичних дисциплін, викладач-методист Дергачівської ДМШ Жанна Вікторівна Борисевич. Вона ознайомила слухачів з програмою «Елементарна теорія музики» для мистецьких шкіл та великою кількістю методичної літератури з фонду школи, присвяченої предмету «Елементарна теорія музики». Головне місце серед них займає підручник Г. А. Смаглій і Л.В. Маловик «Основи теорії музики».

 

  Усі доповідачі отримали не тільки сертифікати учасників Педагогічних читань, запрошення, програму та афішу заходу, але і пам’ятні подарунки.

 

  Під час проведення Педагогічних читань до слухачів завітали учні Зої Вікторівни Черкаско, викладача класу естрадного сольного співу. Діти виконали українські новорічні пісні та побажали усім присутнім здоров’я, радості й щастя.

 

  Викладачами теоретичного відділу Дергачівської ДМШ була підготовлена виставка методичної літератури з сольфеджіо, елементарної теорії музики, музичної літератури і періодичних видань «Музична школа», «Музика», «Музичний керівник», «Музыкальная жизнь». Виставка містить публікації переможців конкурсів методичних робіт, які щорічно проводяться Обласним навчально-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів. Окремо демонструвалась виставка книг та нотних збірок, наочних матеріалів українських видавництв, присвячена темі «Колядки та щедрівки». Викладачі ознайомилися з дитячими книгами «Різдвяне покотьоло», «Нині в нас Різдво», «Бог предвічний народився», «Колядник», «Ляльковий вертеп», «Лицарство козацьке», «Лики пухнастої зими», «Українська народна обрядова поезія».

 

  По закінченню Педагогічних читань був проведений круглий стіл, у якому взяли участь викладач Одноробівської дитячої школи мистецтв Ольга Петрівна Дмитерчук, викладач Малоданилівської дитячої музичної школи Алла Дмитрівна Шило та виконуюча обов’язки директора Старосалтівської дитячої музичної школи Олена Вікторівна Штефан.

 

  На Дергачівщіні дуже цінується складна, важка та надзвичайно відповідальна праця вчителя. На головній площі міста перед районним будинком культури, де розташоване приміщення ДМШ, знаходиться пам’ятник Учителю, на якому начертані слова: «Майбутнє наших дітей, нашого народу в руках Учителя, в його золотім серці». Тож, побажаємо нашим учителям творчого натхнення, радості, любові до своєї професії.