Post navigation

Презентація цимбал у Слобожанській ДМШ

15 березня 2018

 

  В цьому році завдяки підтримки керівництву Зміївського району Слобожанська ДМШ отримала нові професійні цимбали.  Радості дітей, керівника і батьків немає меж! 22 лютого 2018 року відбулась урочиста презентація нових професійних цимбал (системи «Шунда» фірми «Дутчак»). Красиві, дзвінки, гучні – вони вразили своїм «голосом» всіх слухачів. На святі були присутні: голова Зміївської райдержадміністрації В.А.Кошеленко, голова районної ради Т.В.Тімофєєва, заступник голови РДА Л.Г.Яковлева, начальник відділу культури О.А.Бідулін. Вони виступили із привітальними словами і дякували Таісії Олександрівні Шабановій за її захопленість своєю справою і успіхи дітей. А потім відбувся концерт, де виступили цимбалісти класу народної музики, немов би змагаючись у майстерності володіння цим чарівним інструментом у супроводі старшої, середньої і молодшої груп ансамблю «Весняночка». Тепло сприймали слухачі – учні 3 – 4 класів Слобожанського ліцею №1.

  Мрія ввести цимбали у склад ансамблю «Весняночка» плекалась від 2006 року, коли у Києві ансамбль отримав звання лауреата конкурсу «Нові імена України». До складу журі входив В.Гуцал – герой України, народний артист, професор Київської консерваторії, головний диригент Національного оркестру народних інструментів. Звучання цимбал у супроводі оркестру під його керівництвом так вразило керівника ансамблю «Весняночка» Шабанову Т.О., що захотілось прикрасити звукову палітру і навчити дітей грати на цимбалах. Нагода випала коли випускниця ДМШ по класу сопілки Логвиненко Олена поступила навчатись у клас цимбал Харківського музичного училища до видатного педагога сучасності, фундатора Харківської цимбальної школи, Заслуженого діяча мистецтв України Олени Опанасівни Костенко. За її підтримки та за допомогою Тараса Михайловича Барана, народного артиста, професора Львівської музичної академії були придбані учнівські (менші за розміром та якістю звучання) цимбали Мельнице-Подільської музичної майстерні. За ці 10 років закінчили Слобожанську ДМШ чудові цимбалісти – Кущ Анастасія (зараз навчається на IV курсі ХМУ) та Анна Коробка, лауреати багаточисленних Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. У Анни Коробки – понад 40 особистих нагород, дипломів лауреата, престижних конкурсів. А Логвиненко Олена за цей час закінчила не тільки музучилище, а й Харківський Національний університет мистецтв ім. І.П.Котляревського і стала лауреатом Міжнародних конкурсів. Зараз навчаються 4 учні-цимбалісти, солісти Зразкового ансамблю «Весняночка»: Дар’я Юнашева, Назарій Бабак, Ілля Баленко і Тимур Уманець. Всі ці роки ансамбль, завдяки цимбалістам, був залучений до цимбальних проектів доцента Харківського Національного університету мистецтв О.О.Костенко «Цимбальна малеча», «Цимбали от «А» до «Я», «Цимбали на Слобожанщині». Нещодавно ансамбль виступав у Харківській філармонії у проекті «Цимбальне сузір’я Слобожанщини», де отримав схвальні відгуки присутніх.

  Відкриваються нові можливості і перспективи розвитку і навчанню дітей на національних інструментах, до яких належать цимбали.

 

Директор Слобожанської ДМШ Л.В.Шабаршина