Post navigation

VІ Міжнародний конкурс «Арт-Домінанта»

18 квітня 2018

 

  З 11 по 15 квітня 2018 року у Харкові проходив VІ Міжнародний конкурс виконавців на народних інструментах «Арт-Домінанта», який став яскравою подією в мистецькому житті нашої країни. Конкурс проводиться щорічно Харківським обласним відділенням Національної всеукраїнської музичної спілки за підтримки Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації та Департаменту культури Харківської міської ради. Ініціаторами та керівниками проекту є члени Національної всеукраїнської музичної спілки, відомі в Харкові митці, популяризатори народно-інструментального мистецтва: кандидат педагогічних наук, доцент кафедри музично-інструментальної підготовки вчителя Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Микола Миколайович Данилюк та старший викладач кафедри народних інструментів України Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського Яна Владиславівна Данилюк. Традиційно конкурс відбувається на базі факультету мистецтв ХНПУ імені Г.С. Сковороди, але у цьому році конкурсні прослуховування відбувались одразу на базі кількох навчальних закладів Харкова. Співоорганізаторами стали Харківська ДМШ №5 ім. М. Римського-Корсакова, Харківське музичне училище ім. Б.М. Лятошинського та Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості.

  Щорічно конкурс збирає сотні учасників з усієї України та зарубіжжя. З кожним роком зростає географія і кількість виконавців, які бажають проявити себе у цьому музичному форумі. У 2017 році в Конкурсі взяла участь рекордна кількість учасників – майже 350 солістів і 70 ансамблів з 20-ти областей України, а також виконавці з Білорусі, Литви, Молдови та Польщі. До складу міжнародного журі увійшли 18 провідних фахівців з шести областей України, а також Білорусі, Литви, Молдови, Польщі та Франції. Вперше в Україні, на музичних змаганнях подібного напрямку було введено номінацію «Канклес» (національний литовський струнно-щипковий інструмент), адже у Конкурсі взяли участь одразу п’ять виконавців з Литви. В «Арт-Домінанта-2018» у конкурсі взяли участь також конкурсанти з Сербії та Китаю і з’явилась ще одна номінація – «Гучжен»(китайський народний інструмент).

  У статусі міжнародного Конкурс проводиться вдруге в різних номінаціях і вікових категоріях та охоплює усі щаблі музичної освіти – від учнів і вчителів шкіл естетичного виховання до студентів вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації:

  Номінації солістів (сім вікових категорій): «Акордеон», «Баян», «Бандура інструментальна», «Бандура вокальна», «Балалайка», «Домра», «Гітара», «Гучжен», «Канклес», «Сопілка», «Цимбали».

  Номінації ансамблів (шість вікових категорій): «Інструментальні ансамблі», «Вокально-інструментальні ансамблі».

  Номінації оркестрів (п’ять вікових категорій).

  В «Арт-Домінанта-2018» до складу журі увійшли провідні фахівці з України, Білорусі, Молдови та Сербії.

  Слід сказати, що вперше було введено номінацію «Оркестри» і переможцем у номінації серед оркестрів музичних училищ став оркестр Харківського вищого коледжу мистецтв під керівництвом Стрільця А.М., а серед оркестрів шкіл естетичного виховання перемогу виборов оркестр ДМШ №12 м. Дніпра під керівництвом Жили Є.М.

  Справжніми святами були відкриття і закриття конкурсу.

  Зразковий ансамбль народних інструментів «Весняночка» Слобожанської ДМШ (кер. Т.О. Шабанова) двічі брав участь у цьому конкурсі, а в статусі міжнародного вперше, і виборов такі нагороди: цимбалістка Дар’я Юнашева – лауреат ІІ ступеня, домрист Даниїл Сіроус – лауреат ІІІ ступеня, ансамбль «Весняночка» (старша і молодша групи) – дипломанти. Склад журі у цимбалістів теж був міжнародним: О.О. Костенко – Україна, Т. Сущеня – Білорусь, В.П. Луце – Молдова. В інших номінаціях членами журі були видатні музиканти України, заслужені діячі мистецтв, викладачі вищих учбових закладів. Як завжди із задоволенням слухали і були вражені високим рівнем виконання і артистичністю тріо «Бешкетниці» Харківської ДМШ №9, ансамблю ХДАК «Стожари», які вибороли дипломи лауреата І ступеню! Анастасія Кущ, нині студентка IV курсу ХМУ (клас методиста, засл. діяча мистецтв О.О.Костенко), випускниця нашої ДМШ і ансамблю «Весняночка» – лауреат ІІ ступеню! Вітаємо всіх переможців!

  Дітям і керівнику ансамблю «Весняночка» цей конкурс додає нових поштовхів, задумів, натхнення для удосконалення своєї гри, а організаторам, та особисто директору конкурсу Данилюку Миколі Миколайовичу ми, викладачі, керівники та всі учасники цього чудового фестивалю щиро вдячні за велику працю по організації, створенню доброзичливої і творчої атмосфери, за терпіння у спілкуванні і вирішенні усіх питань.

  Нехай домінує серед усіх конкурсів і звучить на весь світ харківська «Арт-Домінанта»!

Директор Слобожанської ДМШ Л.В.Шабаршина
Керівник Зразкового ансамблю народних інструментів «Весняночка» Т.О.Шабанова