Post navigation

Відкриття підсумкової виставки

31 травня 2018

 

В Обласній художній галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилась традиційна підсумкова виставка юних художників Харківщини «НАДІЯ СЛОБОЖАНЩИНИ»

 

  Впродовж двох тижнів харків’яни та гості Першої столиці матимуть нагоду познайомитися з експозицію підсумкової виставки дитячих художніх робіт учнів мистецьких шкіл Харківської області та міста Харкова, до якої у цьому році увійшли роботи переможців двох різнопланових за тематикою творчих обласних конкурсів.

 

  За традицією вона відрилась у галереї «Мистецтво Слобожанщини» напередодні Міжнародного дня захисту дітей, що, зазвичай, радує і дітей, і дорослих розмаїттям мистецьких заходів.

 

П’ЯТНАДЦЯТЬ РОКІВ ПЕРЕМОГ

 

Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Об’єднаймося ж, брати мої», який присвячений шевченківським дням, добре відомий юним художникам Слобожанщини. Він проводиться більше щорічно вже тринадцять років і користується у них незмінною популярністю. Тож і цього року юні майстри пензля активно долучилися до визнаного творчого змагання, представивши на відбірковий тур конкурсу більше чотирьохсот робіт, десять з яких були відібрані журі для участі у заключному турі конкурсу в Києві.

 

  Вже 15 років учні художніх шкіл та художніх відділень мистецьких шкіл Харківщини отримують переконливі перемоги, стаючи лауреатами цього престижного Всеукраїнського конкурсу. Це результати великої роботи учнів та викладачів.

 

  У цьому році список переможців знову поповнився двома прізвищами юних слобожан. Ними стали: Баришнікова Емілія, учениця Харківської дитячої художньої школи №2 імені П.Левченка, викладач Щетиніна Світлана Миколаївна, робота гуаш, «Все упованіє моє на тебе, мати, возлагаю». Та у номінації «декоративно-прикладне мистецтво» – Литвин Людмила учениця Близнюківської дитячої музичної школи, викладач Самохіна Анна Едуардівна, робота з природних матеріалів «Ой пішла я у яр за водою». Талановиті дівчатка та їх викладачі були запрошені до столиці, де проходило вшанування переможців конкурсу. Їх роботи відтепер знаходитимуться у фондах літературно-меморіального музею Т.Г.Шевченка.

 

  А до експозиції виставки «Надія Слобожанщини» увійшли роботи дипломантів цього конкурсу, що відображають їх осмислення широкого спектру важливих для кожного покоління українців тем, на які їх надихає творча спадщина великого Кобзаря. Ці твори зайняли одну з двох зал галереї «Мистецтво Слобожанщини».

 

МАЛЮЄМО МУЗИКУ

 

  У 2017-2018 навчальному році учнів художніх шкіл та художніх відділень запросили до участі в обласному конкурсі «Малюємо музику», що відбувся в межах проекту «Весняний вернісаж», що є досить незвичним за своєю тематикою. На це є своє пояснення: за рішенням ЮНЕСКО у 2018 році світове мистецьке суспільство святкує 200-річчя від дня народження видатного балетмейстера, хореографа, «творця балетного академізму» Маріуса Петіпа.

 

  Змагання відбулось у двох вікових категоріях: І категорія — 11-13 років, ІІ категорія — 14 – 16 років. Учасники конкурсу виконували ілюстрації до відомих казок, за сюжетом яких видатним хореографом були створені балетні постановки:

 

  Це яскраві балети «Лускунчик», «Спляча красуня», «Чарівне дзеркало»; «Раймонда», «Баядерка», «Арлекінада».

 

  Всього у творчому змаганні взяли участь понад 200 учнів з 28 мистецьких шкіл Харківської області.

 

  У двох вікових групах журі конкурсу присудило ГРАН-ПРИ Юр’євій Поліні, учениці Слобожанської дитячої музичної школи Зміївського району, викладач Заікіна Н.Є. та Тегелєковій Анжелікі, учениці Лозівської дитячої художньої школи викладач Тищенко Т.М.

 

  Відкриття виставки було справжнім святом для юних художників та їх викладачів та батьків. Чудово оформлена експозиція, у якій кожна робота знайшла своє найкраще місце й «заграла» усіма кольорами, розмістилася у двох затишних залах галереї.

 

  Усі переможці та їх викладачі отримали дипломи лауреатів або дипломантів. Юних митців привітали юні музиканти — переможці Обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів з музичних шкіл міста Південного, селища Рогань та міста Харкова.

 

  Виставка, за оцінкою фахівців, дійсно вражаюча. Розкриваючи запропоновані теми, юні майстри пензля у черговий раз підтвердили свою креативність, нестримну фантазію, бажання творити на радість собі та всім, хто вміє цінувати образотворче мистецтво.

 

  Ми впевнені, що сьогоднішні лауреати своїми здобутками в майбутньому будуть прославляти Харківщину як в Україні, так і далеко за її межами.