Post navigation

Для викладачів класу вокалу

Семінарське заняття для викладачів класу вокалу

 

IMG_3483   29 січня більше 40 викладачів вокалу шкіл естетичного виховання Слобожанщини та її обласного центру стали учасниками чергового семінару, організованого у відповідності до плану роботи Обласного навчально-методичного центру. Місцем його проведення була Харківська дитяча музична школа №9 ім. В. Сокальського, колектив якої має багато творчих здобутків, включаючи й цікаві надбання вокально-хорового відділу.

   Одна з особливостей естрадного вокалу полягає у використанні спеціальної апаратури. Її грамотне використання – це спеціальний розділ знань, якими має володіти викладач, щоб передати їх своїм учням.

    Тему семінарського заняття “Особливості оволодіння учнем-вокалістом технікою роботи з мікрофоном” для своїх колег розкривала викладач вокально-хорового відділу ДМШ №9 О.В. Новікова. Ольга Вікторівна вже 10 років плідно працює у школі, її учні неодноразово демонстрували високий рівень майстерності на престижних конкурсах, включаючи й естрадний вокал.

   Докладна доповідь, яку вона запропонувала увазі аудиторії, включала різноманітний матеріал технічного спрямування (йшлося про класифікацію та основні характеристики різних типів мікрофонів, їх призначення та облаштування, про допоміжне обладнання, правила роботи з цією технікою і т.і.). Теоретична частина виступу логічно доповнювалась прикладами з практики та демонстрацією окремих прийомів ефективного використання мікрофону.

   Специфічність обраної теми не стала перешкодою для обговорення учасниками семінару набагато ширшого кола питань, пов’язаних з викладанням в музичних школах естрадного співу, до якого, як зазначають фахівці, сучасні діти виявляють велику зацікавленість.

  «Мова йшла про різні аспекти підготовки учнів у жанрі естрадного співу, – зазначила методист Центру Н.Г. Лагутіна. – Це розспівування, підготовка учнів до виконання твору, яка представляє собою багатопланову роботу, в тому числі й над текстом, рухами, нарешті, вибір репертуару, який має відповідати віку та можливостям дитини.

 

   Таким чином, мета сьогоднішнього заняття була досягнута, – продовжила Ніна Георгіївна. – Обрана тема заняття всебічно розкрита, його учасники мали нагоду отримати систематизовану інформацію, яка стане у нагоді в їх практичній роботі».

 Важливо, що як доповідач, так і аудиторія були налаштовані на діалог, а відтак, розмова була цікавою і плідною. Органічним доповненням до теоретичної частини семінару став творчий показ. На сцену вийшли учні викладача О.В. Новікової – Марьям Насарідзе, Марія Кондратенко та Ірина Курганська. Дівчатка, закохані у пісню, навчаються у викладача з раннього дитинства, наполегливо працюють, мають певні досягнення і мріють про вокальну кар’єру. Цікавою особливістю було те, що навчаючись співу, вони не замикаються в одному жанрі, і незважаючи на певні уподобання, пробують себе як у академічному співі, так і в естрадному.

   «На наше глибоке переконання, це дуже важливо, адже діти повсякчас знаходяться в соціумі і ми не можемо не враховувати їх захоплення сучасною естрадою, – поділилась точною зору своїх колег завідувачка вокально-хоровим відділом ДМШ №9 І.А. Фарафонова. – Вони приймають участь в святкових заходах загальноосвітніх шкіл, з задоволенням співають у колі своїх ровесників. А дехто вже зміг заявити про себе досить гучно: так Марія Кондратенко, одна х трьох учасниць сьогоднішнього творчого показу, стала фіналісткою минулорічного всеукраїнського співочого проекту «Голос України-діти».

  Незважаючи на нетривалий час викладання естрадного співу у школах естетичного виховання, педагогами уже напрацьований певний досвід, є бажання працювати. Основною перепоною в колективах слугує лише відсутність необхідної технічної бази».

   По закінченню семінару його учасники схвально відгукнулися про організаційну складову заходу та висловили вдячність організаторам та представникам приймаючої сторони.

   «Дуже пізнавально та цікаво, – поділилась враженнями завідувачка вокально-хоровим відділом ДШМ №6 Г.І. Шовкова. – Уже сьогодні під час уроків я зможу застосувати отримані знання. Крім того, разом зі своїми колегами по відділу ми детально обговоримо почуте, щоб якомога ефективніше використати цей досвід».

   Викладач Краснокутської ДМШ Д.О. Стороженко, яка займається викладацькою діяльністю лише третій рік зауважила: «Щоразу повертаюсь з семінарських занять з багажем нових знань. І семінари, і курси підвищення кваліфікації, які проводяться обласним навчально-методичним центром, слугують важливим стимулом для нашої подальшої творчої роботи».

   «Такі виїзди дозволяють нам розширити професійні знання і свій кругозір, це чудова нагода познайомитися з роботою колег. Загалом вони стимулюють до самоосвіти, роботи над собою, що в кінцевому рахунку позитивно впливає на результати нашої діяльності».