Post navigation

Семінарське для викладачів фортепіано та концертмейстерів

Семінарське заняття для викладачів фортепіано

та концертмейстерів

 

IMG_3649   19 лютого поточного року майже 120 викладачів фортепіано та концертмейстерів шкіл естетичного виховання м. Харкова та Харківської області взяли участь у семінарському занятті за участю викладача Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського К.В. Подпорінової.

   Обрана тема заняття – «Ансамблева гра у класі фортепіано. Фортепіанний дует, інструментальний концерт, концертмейстерська майстерність» – викликала велику зацікавленість педагогів.

   «Ми не випадково винесли на розгляд саме ці питання, оскільки колективні форми дитячої творчості є дієвим інструментом зростання юних музикантів, – зазначила методист Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів Н.В. Сахарова. –  Для того, щоб сприяти їх поширенню, зробити нормою у практиці роботи шкіл, було вирішено запросити для проведення цього семінарського заняття знаного фахівця з великим досвідом роботи – Катерину Вікторівну Підпорінову».

   Увазі слухачів семінару було запропоновано виступ К.В. Підпорінової, у якому доповідач зосередилась на історичних аспектах ансамблевої гри та концертмейстерства, аргументувала  актуальність та корисність ансамблевої та концертмейстерської діяльності у класі фортепіано шкіл естетичного виховання.

    Підкреслювалося, що гра в ансамблі дисциплінує ритміку, удосконалює уміння читати з листа, є незамінною з точки зору вироблення технічних навичок та умінь, необхідних для сольного виконання. Вона навчає слухати партнера, дає навички музичного мислення, розкриває можливості доторкнутися до мистецтва ведення діалогу з партнером, навчає спільно працювати, співвідносити своє «я» і загальні цілі.

   Спільна робота учня та педагога має велике значення для всіх учасників цього процесу.  Розвиваючи у такий спосіб учнів, викладачі самі починають їх краще розуміти, у той же час вони подають особистий приклад юним музикантам.

  Ця суттєва особливість ансамблевої гри була продемонстрована у ході семінарського заняття, значну частину якого склали практичні заняття зі студентами ХНУМ ім. І.П. Котляревського. Їх гра та спів поєднувалася з багаточисельними коментарями викладача.

  Молоді талановиті музиканти та вокалісти, які вже встигли заявити про себе, продемонстрували  високий рівень виконавської майстерності, викликали щире захоплення аудиторії.

  Сама Катерина Вікторівна також виконала декілька творів, граючи дуетом зі своїми колегами. У ході заняття було надано корисні рекомендації, практичні поради, йшлося про особливості концертмейстерства з різними виконавцями.  Так у імпровізованому концерті, до якого увійшло вісім різнопланових номерів, були представлені інструменталісти, які грали на скрипці, альті, виконували фортепіанні дуети, крім того, на сцену виходили вокалісти. Особливе захоплення викликав виступ четвертокурсника Владислава Крюкова, який один з небагатьох в Україні володіє чудовим контртенором

  За відгуками учасників семінарського заняття, кожен з них виніс нові знання, які стануть у нагоді в їхній подальшій педагогічній діяльності.

 

Довідково:

 

   ПІДПОРІНОВА Катерина Вікторівна – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри концертмейстерської майстерності з 2011 р. Викладає на кафедрі з 2008 р. Закінчила ХДУМ ім. І. П. Котляревського у 2004 р. (клас спеціального фортепіано – проф. Т. Б. Вєркіна, концертмейстерський клас – проф. Нікітська Є. С.). Навчалася в аспірантурі ХДУМ, яку закінчила достроково, захистивши у 2008 р. кандидатську дисертацію на тему «Соната в творчості М.К. Метнера як віддзеркалення ідейно-художньої концепції композитора» (наук. кер. – кандидат мистецтвознавства,  доцент Мізітова А. А.).

 Читає на кафедрі лекційний курс «Методика викладання концертмейстерського класу». Також працює на кафедрах спеціального фортепіано, загального та спеціалізованого фортепіано. Веде активну виконавську та науково-дослідну роботу: виступає як концертмейстер та у складі фортепіанного ансамблю, є постійним учасником міжнародного музичного фестивалю «Харківські асамблеї» та наукових конференцій (м. Харків, м. Київ), має біля 20 наукових публікацій.