Post navigation

Семінар викладачів струнно-смичкових інструментів

Проведено семінарське заняття викладачів струнно-смичкових інструментів музичних шкіл області

 

smichkovi_3816   26 березня за планом обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації було проведено чергове семінарське заняття з викладачами струнно-смичкових інструментів. З колегами спілкувалась викладач Чугуївської дитячої музичної школи В.І. Ніколаєнко, яка зосередила увагу присутніх на особливості роботи з учнями-початківцями. 

 

   Представляючи доповідача чисельній аудиторії викладачів оркестрових відділів шкіл естетичного виховання, методист Центру І.К. Добровольська-Войнорович розповіла присутнім про педагогічну діяльність Валентини Іванівни Ніколаєнко, яка триває все більше 47 років (у Чугуївській дитячій музичній школі вона плідно працює з моменту її створення – 40 років).

 

   “Віддаленість від обласного центру певною мірою ставить викладачів шкіл естетичного виховання у більш складні умови, створюючи об’єктивні умови, які нерідко не дають змоги повноцінно конкурувати з міськими школами, але так буває не завжди”, – зазначила Ірина Казимирівна, посилаючись на досвід чугуївського педагога. – Велика відданість професії, любов до справи, копітка праця  Валентини Іванівни лежить у основі її досягнень і заслуговують на велику повагу».

 

   А далі увазі присутніх був запропонований виступ досвідченого викладача. «Початок навчання грі на скрипці є найбільш складним етапом для початківців, на якому непросто зацікавити дітей, – наголосила В.І. Ніколаєнко, звертаючись до аудиторії. – Але кожен з нас добре знає, що саме від якісного засвоєння навичок гри залежить подальший розвиток техніки володіння інструментом та чисте інтонування».

 

   Зважаючи на це, педагог у своїх практичній роботі постійно дбає про тих, щоб важкий і  не завжди цікавий матеріал подати учням як можна цікавіше і таким чином досягти його належного засвоєння. Які прийоми використовуються з цією метою, доповідач продемонструвала, показавши фрагмент уроку зі своїм учнем – семирічним Данилом Куніним, який навчається грі всього кілька місяців.

 

   Її старші учні – Настя Горшкова (4 клас), Ірина та  Надія Білоусові (відповідно 7 та 8 клас) виконали для присутніх кілька інструментальних творів.

 

   За свою багаторічну працю Валентина Іванівна вперше виступала перед таким вимогливим зібранням. Вважає, що це для неї та її учнів важлива подія, тож усі вони були налаштовані на те, щоб продемонструвати свої напрацювання якнайкраще.

 

   Їх старання були оцінені колегами, про що свідчили їх теплі відгуки. О.Р. Євгеньєва, зав. оркестровим відділом ХДМШ №13 зазначила: «Мені відомо, як непросто привити любов до скрипки, працюючи на периферії. Валентина Іванівна гідно справляється  з цим завданням, у школі постійно функціонує великий клас, підтримуються добрі традиції. Те що вона робить, заслуговує на велику шану».

 

   Серед учасників семінару була й учениця В.І. Ніколаєнко, нині її колега, викладач Чугуївської музичної дитячої школи В. А. Кайда. Вона навчалась у неї з 6-річного віку, а зараз поруч зі своїм педагогом і наставником сама викладає гру на скрипці. Вікторія Анатоліївна дякує долі, що на її шляху зустрілася така щира добра людина і чудовий професіонал, як Валентина Іванівна.

 

   Вона та її колега Л.В. Шестак із захопленням розповіли про ще один напрям роботи, якому Валентина Іванівна приділяє багато уваги. Вона створила ансамбль скрипалів, до якого входять і учні, і викладачі школи. Гра в ансамблі, виступи на різних сценічних майданчиках району, на їх переконання – це велика віддушина й джерело наснаги для всіх його учасників. До речі, їх керівник успішно займається перекладом для ансамблю класичних творів, популярних вокальних та інструментальних п’єс, відомих пісень.

 

   Серед випускників педагога В.І. Ніколаєнко шестеро закінчило музичне училище, а Олег Пермяков – консерваторію (нині він є артистом симфонічного оркестру Казанської філармонії).

 

   А Валентина Іванівна продовжує прививати любов до прекрасного юним чугуївцям. Зараз у шкільному класі скрипки налічується 25 учнів. Показово, що серед них є троє дівчаток з однієї родини. Дев’ятирічна Тетяна, 13-річна Ірина та 14-річна Надія Білоусови обрали цей чудовий інструмент і з великим  бажанням опановують його за допомогою шанованого ними педагога. Дві сестрички демонстрували свою майстерність під час семінару.

 

   На завершення березневої зустрічі, що відбулася, її учасниками були обговорені поточні питання діяльності оркестрових відділів шкіл. Викладачі в поточному навчальному році ще раз зберуться на семінарське заняття. Прозвучали пропозиції щодо тематики засідань методичної секції на майбутнє, були озвучені прізвища харківських викладачів, яких вони хотіли б бачити у ролі доповідачів на майбутніх семінарах.