Post navigation

Музично-театральна вітальня «Хочу дізнатися…»

БРАВО, САКС!

 

1_DSC_0065  Музично-театральна вітальня «Хочу дізнатися…» – спільний проект Обласного навчально-методичного центру працівників культосвітніх закладів, Благодійного фонду «Харківські асамблеї» та Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К.С. Станіславського – продовжує плідну діяльність. З нагоди 200-річчя з дня народження Адольфа Сакса цієї суботи вітальня гостинно розчинила двері для всіх, хто захоплюється чудовим музичним інструментом – саксофоном.

 

   Музиканти-саксофоністи (від учнів шкіл естетичного виховання – до студентів Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського) та різновікова глядацька аудиторія відзначили ювілей талановитого бельгійського майстра духових інструментів, чудовий винахід якого більше ста семидесяти років зачаровує своїм звучанням мільйони людей на всіх континентах.

 

   Вітаючи присутніх директор ОНМЦ ПК, заслужений працівник культури України Тамара Самоварова наголосила, що кожна зустріч у форматі вітальні присвячується певній знаменній події. “Цього разу ми зібралися, щоб згадати творця цікавого неймовірно багатого по звуковій палітрі музичного інструменту Адольфа Сакса. Впевнена, що кожен з нас відкриє сьогодні для себе багато нової й корисної інформації та отримає насолоду, прослухавши виступи музикантів. Приємно, що у харківських школах естетичного виховання цей чудовий інструмент має чимало прихильників”.

 

DSC_0015  А далі увазі юних і дорослих музикантів, їх педагогів, батьків була запропонована мультимедійна презентація, підготовлена Мариною Востриковою, головним бібліотекарем-методистом Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К.С. Станіславського. Вдало підібраний різноплановий матеріал містив біографічні дані Адольфа Сакса; історію виникнення і розвитку групи духових інструментів, що сягає десятки тисяч років і розпочиналась з простої очеретяної трубки; детальну розповідь про саксофон, якому судилося стати одним з найбільш популярних музичних інструментів сьогодення.

 

  Не меншу зацікавленість слухачів викликала розповідь Марини Сергіївни про найвідоміших саксофоністів зі світовими іменами, включаючи й українських музикантів. Для перегляду була запропонована галерея з художніх творів митців образотворчого мистецтва, яких у різні часи зачарували вражаючи приємні звуки саксофону, що і став «героєм» їх полотен.

 

DSC_0048  Окрасою цього творчого заходу стали виступи саксофоністів. На сцену виходили учні харківських шкіл есетичного виховання: Артур Якименко (ДМШ №3 ім. М. В. Кармінського), Дмитро Редін та Марія Віксман (ДМШ №9 ім. В.І. Сокальського), дует саксофоністів у складі Олесі Радишевської, Євгена Хіріна та учасники джаз-ансамблю (ДМШ №7 ім. М. П. Мусоргського керівник Борис Снег). Свою майстерність продемонстрував Павел Роденко, студент 4-го курсу ХНУМ ім. І.П. Котляревського. Звучали добре відомі твори Джоржа Гершвіна, Ісака Дунаєвського, Олександра Глотова, Консуело Веласкеса та інших композиторів.

 

   Великий подарунок людству від Адольфа Сакса – це 14 видів саксофонів, які він створив впродовж свого життя. “Це людина проникливого, чіпкого, світлого розуму, наполеглива і тверда в будь-якому випробуванні. Він одночасно математик, акустик, чеканник, ливарник і токар. Він уміє і думати, і робити”, – сказав у свій час про нього французький композитор і диригент Гектор Берліоз. У наші дні найчастіше звучать саксофон-сопрано, альтовий саксофон, теноровий та баритоновый саксофони (це класична музика, джаз, естрадні жанри). Тож усі, хто не може уявити своє існування без звучання саксофону, включаючи й відвідувачів музично-театральної вітальні “Хочу дізнатися…”, з захопленням та шаною вигукують «Браво, Сакс!».

 

  Діти та викладачі охоче ділилися враженнями, розповідали про свій улюблений інструмент та творчі досягнення.

 

DSC_0007  Борис Снєг, справжній гуру серед викладачів класу духових інструментів Харкова, вже 40 років готує “духовиків”, працюючи у ДМШ №7 ім. М. П. Мусоргського. Зараз у його класі навчається 20 учнів, які опановують гру на блок-флейті, кларнеті, флейті, саксофоні. Нерідко його випускники приводять на навчання своїх дітей. До речі, чимало учнів Бориса Олександровича успішно працюють у відомих мистецьких закладах Слобожанщини, воєнних оркестрах. А Ярослав Пасєра вже став його колегою і зараз викладає у своїй рідній музичній школі.

 

  «Саксофон набирає силу, стає все популярнішим, що не може не радувати, – говорить Борис Снєг, який сам виходив на сцену вітальні у складі шкільного джаз-ансамблю. – Кращого інструмента, просто не існує. Якщо кваліфіковано навчати дитину, використовуючи якісний сучасний саксофон, перші результати не забаряться вже за рік».

 

  Учасники інструментального ансамблю Дмитро Рєдін та Марія Віксман, які представляли ДМШ №9 ім. В.І. Сокальського, з шести років грають разом. 4 роки Дмитро опановував блок-флейту і уже третій рік грає навчається грі на саксофоні (викладач Руслан Каширцев). «Це незвичайний інструмент з невимовно красивим звучанням!», – захоплено говорить хлопець.

 

   Дмитро на Марія, яка виконує роль його концертмейстера, – переможці багатьох творчих конкурсів, вони часто грають у концертах. До вітальні «Хочу дізнатися…» потрапили вперше і залишились дуже задоволеними. Кажуть, що почули багато інформації, яка є для них новою, крім того, познайомилися з напрацюваннями своїх ровесників з інших шкіл.

 

DSC_0033   Не менше вражень було й у вихованців Дитячої хорової школи, які завітали у бібліотеку. 10 учнів різних спеціальностей та викладач з класу фортепіано Тетяна Даниленко, були дуже задоволені відвідуванням вітальні. «Дуже приємно, що в Харкові працюють такі чудові викладачі -саксофоністи. На жаль, поки що ця спеціальність присутня не у всіх школах естетичного виховання, – зазначила Тетяна Миколаївна, яка вважає саксофон одним з своїх найулюбленіших інструментів. – Тож звернення до цієї теми вважаю вдалим. Крім нових вражень і знань, наші вихованці відкрили для себе чудовий бібліотечний заклад і стали його читачами, вже взяли на абонементі необхідну їм музичну літературу».

 

   Учасників концерту чекав приємний сюрприз від Благодійного фонду «Харківські асамблеї», виконавчий директор якого Ірина Сухленко вручила кожному з них солодкий подарунок. Організатори Харківської дитячої філармонії запросили присутніх відвідати черговий концерт, що відбудеться у грудні поточного року і буде присвячений музиці до відомих казок.

Раїса Кравченко