Post navigation

«Казкова країна: казки, розказані музикою»

НОВОРІЧНИЙ КОНЦЕРТ ХАРКІВСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ФІЛАРМОНІЇ

 

afisha_27_12_2014pic-1   У грудневі передноворічні дні Дитяча філармонія, підготувала ще одне чудове свято для юних відвідувачів, запропонувавши їх увазі концерт «Сказочная страна: сказки, рассказанные музыкой». Така тематична спрямованість концерту привернула велику увагу і виконавців, і глядачів, які із задоволенням прийшли до Великої зали Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського. 

 

   “Музика, улюблена з дитинства у виконанні кращих учнів харківських шкіл естетичного виховання», – так просто і водночас багатообіцяюче анонсувала філармонія свій черговий творчий захід у спеціально виготовленій афіші. А далі за існуючими канонами перераховувалися імена та прізвища музикантів та вокалістів, які були виконавцями святкової програми.

 

DSC_0679   На цей раз концерт зібрав майже 90 учасників. Його дебютантом став хор сектору педагогічної практики ХНУМ ім. І.П. Котляревського. У його складі 40 дітей, які займаються хоровим співом, а їх наставниками є викладачі вузу та студенти-старшокурсники, які долучаються до професії хормейстера. Пісенька з фільму «Чародії», підготовлена маленькими хористами, прийшлась до вподоби усім глядачам.

 

   До програми увійшли виступи представників чотирьох харківських шкіл естетичного виховання: ДМШ №3 ім. М. В. Кармінського, ДМШ № 10, ДМШ №12 ім. К. І. Шульженко, ДМШ № 13 ім. М. Коляди.

 

   Чисельною творчою командою відзначилася ДМШ №3 ім. М.Кармінського, яка розпочала концертну програму. Вокальний дует у складі Віолетти Макаренко та Іллі Віднічука, солістка Катерина Петренко та шкільний вокальний ансамбль у складі 9 учасників натхненно виконали відомі пісенні твори, даруючи гарний настрій глядачам.

 

   ДМШ №10 порадували усіх не лише майстерним виконанням, але й добрим гумором. Євген Тесленко-Пономаренко та Ганна Хуторська у супроводі інструментального ансамблю викладачів і учнів виконали дует Емілії та Трактирника з кінофільму «Звичайне диво», перетворивши свій виступ на маленький спектакль.

 

   Три музичні номери були підготовлені учнями та педагогами ДМШ №13 ім. М.Коляди. Лариса Малюга, заступник директора школи по виховній роботі, розповіла, що юні музиканти, очікуючи на таку неординарну для них подію, старанно працювали над музичними творами, готували костюми. «Участь у цьому проекті – справжнє свято, – зазначила Лариса Іванівна. – Сподіваємось на подальшу участь у ньому».

 

   Завідувачка фортепіанним віділом ДМШ №12 ім. К.Шульженко Ніна Діменкова та її учні зазвичай з радістю приймають запрошення виступити у концертах Дитячої філармонії. Цього разу школу гідно представили сестри Масляк – Поліна та Єлизавета, які зіграли у чотири руки відому фортепіанну п’єсу «Ляльки сеньйора Карабаса». А один з наймолодших учасників концерту 7-річний Єлисей Ковалевський вдало справився з роллю концертмейстера, акомпануючи своєму колезі-домристу Мстиславу Онищенку. Разом вони чудово представили музичний портрет казкового героя Маленького Мука, зігравши однойменну п’єсу Джеймса. Не менш вдало був показаний ще один відомий персонаж – мрійник і фантазер Дон Кіхот, у якого перевтілився учень цієї ж школи Володимир Черенов, виконавши серенаду Дмитра Кабалевського.

 

  У концерті виступили учні Харківської середньої спеціальної музичної школи-інтернату Анастасія Плющ, Катерина Амстібовська та Олександр Агафонов (клас скрипки) та Єлізавета Мальцева (клас віолончелі), як завжди продемонструвавши майстерну гру.

 

DSC_0648 «Дуже важливо, що наш проект вдало розвивається, – прокоментувала активність учасників концерту виконавчий директор Благодійного фонду «Харківські асамблеї», кандидат мистецтвознавства, доцент ХНУМ ім. І.П. Котляревського Ірина Сухленко. – Сьогодні ми мали нагоду познайомитися з декількома музичними школами. Приємно, що всі учасники продемонстрували гарний рівень підготовки». Ірина Юріївна зазначила, що наразі представники багатьох шкіл естетичного виховання виявляють бажання стати учасниками концертів, створюючи певну конкуренцію.

 

   Родзинкою концерту став виступ «Силуетного театру» театрального факультету ХНУМ ім. І.П. Котляревського. Студентки – п’ятикурсниці Валерія Замай та Світлана Волтова разом з художнім керівником театру, викладачем кафедри Андрієм Согоняком показали фрагменти спектаклю «Ілюзія дійсності», різножанрові новели якого передбачені для сімейного перегляду.

 

DSC_0669  «Силуетний театр – це маленьке диво, з яким ми хотіли познайомити відвідувачів філармонії, – зауважила Юлія Ніколаєвська, співавтор проекту, кандидат мистецтвознавства, доцент ХНУМ ім. І.П. Котляревського. – Такий театр єдиний в Україні. Показані тут чарівні сюжетики прикрасили все дійство, надавши йому казковості». Загадково посміхнувшись, Юлія Вікторівна пообіцяла, що сюрпризи будуть мати місце і надалі (зокрема, це може бути не менш цікавий виступ акторів студентського «Театру рук»).

 

  Концерт Дитячої філармонії і цього разу провели незмінні ведучі – учні Юрій Сухленко та Марія Кочолодзян. Зважаючи на його святкових характер, вони багато жартували, впродовж усієї програми пропонували глядачам загадки про казкових персонажів, і, як завжди, надавали багато цікавої пізнавальної інформації про музичні твори та їх авторів.

 

  Усі учасники концерту та переможці вікторини отримали від організаторів та видавництва «Факт» сердечні вітання з прийдешнім Новим роком та подарунки – яскраві ялинкові прикраси й афіші концерту.

 

Довідково:

Дитяча філармонія — спільний проект благодійного фонду «Харківські асамблеї» та Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів, що був започаткований у 2012 році, продовжує роботу. Проект спрямований на реалізацію творчого потенціалу обдарованих дітей шляхом залучення їх до концертної діяльності. Цикл, що включає декілька концертів за участю кращих учнів шкіл естетичного виховання м. Харкова та Харківської області, дає змогу представити талановитих вихованців широкому загалу та сприяє надбанню ними виконавського досвіду.

У жовтні 2014 року відкрився другий концертний сезон Дитячої філармонії. Перше зібрання поціновувачів прекрасного було присвячено життю та творчості геніального німецького композитора Людвіга ван Бетховена. Черговий концерт – подарунок дітям та дорослим до новорічних свят. До кінця сезону заплановано ще три тематичні концерти, які традиційно проходять у Великій залі ХНУМ ім. І.П. Котляревського.

 

Раїса Кравченко