Post navigation

Пісенна культура Слобожанщини

У вітальні “Хочу дізнатися…” говорили про пісенну культуру Слобожанщини

 

DSC_1009   У музично-театральній вітальні «Хочу дізнатися…» тривають творчі зустрічі. Цього разу її відвідувачі знайомилися з народною пісенною традицією Слобожанського краю та творчістю харківського студентського фольклорного гурту «Стежка», учасники якого вивчають і популяризують прекрасну спадщину нашого краю у її аутентичному вигляді.  

 

Велика зацікавленість і щире захоплення

 

   Вже три роки учасники фольклорного гурту «Стежка», створеного у Харківському національному університеті мистецтв ім. І.П. Котляревського, виконують свою творчу місію, демонструючи широкому загалу найцікавіші зразки маловідомих архаїчних народних пісень. Семеро студентів вузу, які опановують різні творчі спеціальності, та їх керівник Ірина Романюк, кандидат мистецтвознавства, завідувач університетської навчальної лабораторії фольклору, – це молоді люди, закохані у Слобожанську пісенну культуру.

 

   Результатом їх щирого захоплення, підкріпленого копіткою творчою працею та невпинним пошуком, є чималий доробок, що нараховує 25 чудових зразків рідкісних  творів, записаних дослідниками фольклору під час експедицій 80-х років минулого століття на території Харківської області і зберігаються у фондах лабораторії вузу.

 

IMG_4262   «Обрядові пісні, лірику, та твори такого унікального жанру, як народні псалми (народні пісні духовного змісту, що оспівують людські чесноти), – усі ці перлини нашої культури ми прагнемо донести до сучасників, – зазначила Ірина Романюк, розповідаючи гостям вітальні про очолюваний нею колектив. – Ми знайомимо слухачів зі специфікою народного співу на прикладі пісень, яких не знайдеш у хрестоматійних збірниках фольклору, це рідкісні пісні, наспівані старенькими сільськими бабусями. Наша принципова позиція полягає у відтворенні старовинної слобожанської народної пісенної традиції у її аутентичному вигляді без будь-яких доопрацювань та обробок».

 

   Розмаїта концертно-виконавська діяльність молодіжного фольклорного гурту “Стежка” представлена виступами на мистецьких заходах різного формату Харкова та України (концерти, фестивалі, презентації, виступи на телебаченні тощо), а також творчою співпрацею з іншими фольклорними гуртами та мистецькими спілками. Гурт «Стежка» є лауреатом Всеукраїнського фестивалю «Червона Рута» 2013 року.

 

Колядки, щедрівки, веснянки

 

   Презентація гурту “Стежка” супроводжувалась цікавим підбором відеоматеріалів виступів колективу та змістовними коментарями керівника. Зважаючи на недавнє завершення Святок, були широко представлені обрядові пісні зимового циклу – колядки та щедрівки.

 

ROZA5292 (Medium)   Слухачам показали запис обряду, пов’язаний зі святкуванням Різдва Христового. Напередодні з цією роботою гурту познайомилися учасники фольклорного фестивалю у древньому Чернігові. На його центральній площі наші харківські колядники показали обряд водіння Кози, яку чернігівчани всіляко задобрювали, сподіваючись на гарний урожай у році, що розпочався.

 

   Найбільші враження на глядачів справила вдала спроба гурту помістити старовинний спів в умови сучасного простору, при цьому не порушуючи законів аутентики. На старовинну слобожанську веснянку було накладено зразок старовинної персидської пісні про весну, яку на мові фарсі співає учасник гурту іранець Есхан, та доповнено імпровізацією  джазового  студентського колективу. Цей спільний проект уже був показаний на великій сцені ХНАТОБу і викликав велику зацікавленість.

 

   Гості вітальні мали змогу помилуватися багатством народного костюму, адже вбрання учасників гурту підібране у відповідності до типових зразків селянського народного костюму Слобожанщини XIX – початку ХХ століття. Намисто, сорочки, інші атрибути костюму також аутентичні, їх відшукують по селах.

 

   Під час зустрічі мова йшла про творчість інших гуртів.. Зокрема, київський гурт «Гуляйгород», що демонструє  зразок чоловічого гуртового співу та гру троїстих музик, та харківський гурт «Муравський шлях», який один з перший в Україні розпочав дослідження і репрезентацію народних пісень в аутентичній манері співу.

 

Приємне знайомство

 

   По традиції організатори проекту музично-театральної вітальні «Хочу дізнатися…» – обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів та благодійний фонд «Харківські асамблеї» – запрошують на гостини представників шкіл естетичного виховання – учнів, викладачів, батьків.

 

   Цього разу на зустріч, що проходила у стінах унікального бібліотечного закладу України – Харківській спеціалізованій музично-театральній бібліотеці ім. К.С. Станіславського, прийшли вихованці дитячої школи мистецтв №4 ім. М.Д. Леонтовича та Харківської спеціалізованої школи № 133 “Ліцей мистецтв”.

 

   «Зустріч була дуже цікава, – відгукнулась на побачене методист ОНМЦПК Ніна Лагутіна. – Ми познайомилися з самобутнім колективом, якому притаманний високий рівень майстерності. Показані чудові зразки творчості, а аутентичне виконання народної пісні з джазовим ансамблем усім нам довелось почути вперше. Все зроблено дуже професійно, і не може не захоплювати».

 

   Серед глядачів було немало юних поціновувачів української пісенної традиції. Зокрема, учасники фольклорного колективу «Веселка», який тривалий час працює в ДШМ №4 ім. М.Д. Леонтовича. До складу цього дитячого колективу входить 18 дітей у віці від 7 до 15 років, серед яких переважну кількість складають учні класу вокалу, крім того, інструменталісті по класу ударних інструментів, цимбалістів, акордеону, гітари.

DSC_1047  «Дітям дуже подобається  працювати над фольклором, усі вони дуже артистичні, з задоволенням співають, танцюють, – розповіла про своїх вихованців керівник «Веселки» Ольга Воропаєва. – У нашому репертуарі колядки, веснянки, щедрівки, ми ставимо обряди, приймаємо участь у конкурсах. Вже розпочали підготовку циклу «Весняна вулиця», вчимо веснянки, збираємося закликати пташок».

 

   Діти охоче поспілкувалися з Іриною Романюк. Старшокласники Даша Клінчук, Катя Сафонова,  Андрій Шаркаді поділились враженнями від почутого та побаченого. Вони та їх молодші колеги з ансамблю призналися, що своє майбутнє мріють пов’язати з музикою та сценою, а дехто з них після знайомства з творчістю «Стежки», задався ціллю згодом потрапити до складу гурту.

 

   Як з’ясувалося, наразі обидва колективи готуються до міжнародного фестивалю традиційної народної культури для дітей та молоді «Крокове коло», що більше 10 років проходить у Харкові, і на якому обидва колективи уже гідно себе представляли. Тож вони мають надію зустрітися там, щоб продовжити своє знайомство, яке, без сумніву, сприятиме вивченню та подальшій популяризації глибинного коріння нашого народу – українського фольклору.

Раїса Кравченко