Post navigation

Мовою мистецтва про весну

Харківська дитяча філармонія: мовою мистецтва про весну

 

IMG_5866  У Харківській дитячій філармонії відбувся черговий концерт. Цього разу він був присвячений прийдешній весні і мав інтригуючу назву «Про що грають чоловіки?». Юні музиканти та співаки від 6 до 17 років мовою високого мистецтва привітали глядацьку аудиторію з настанням найромантичнішої пори року.    

 

   Зі сцени концертної зали Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського в цей день лунала класична, народна та джазова музика, інструментальні та вокальні твори.

 

  Учні шкіл естетичного виховання, які представляли колективи ДМШ №1 ім. Л. Бетховена, ДМШ №3 ім. М. В. Кармінського, ДМШ №9 ім. В. Сокальського,  ДМШ №15 ім. В. А. Моцарта, вихованці Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату та наймолодші учасники – учні школи педпрактики, що діє при університеті, продемонстрували свої творчі досягнення. Звучали фортепіано, гітара, тромбон, віолончель, скрипка, ансамбль у складі бандури та цимбали. Виступи музикантів та солістів підтвердили їх щире захоплення мистецтвом, і велике бажання донести до глядачів його красу.

 

   Одна з організаторів проекту – директор благодійного фонду Ірина Сухленко, зазначила, що у відповідності до його концепції кожен з концертів, що проводяться у рамках Дитячої філармонії, має свою ідею. «Не склав виключення і нинішній концерт, – сказала вона. – Напередодні календарної весни було вирішено провести концерт з залученням представників сильної статі. Відомо, що врешті-решт саме чоловіки-музиканти стають найбільш успішними і відомими (чоловіче начало у світовій культурі – це безперечний факт). Ми, жінки, не шкодуємо з цього приводу і з задоволенням надали сцену нашим чоловікам, щоб почути музичні привітання з нагоди прийдешнього жіночого свята».

 

   Впродовж концерту прозвучало немало цікавої інформації про яскравий різнобарвний світ мистецтва, не обійшлося й без вікторин, які надали можливість юним глядачам проявити свою обізнаність та кмітливість і отримати солодкі подарунки.

 

IMG_5880   Наостанок на всіх учасників та гостей концерту чекав сюрприз – виступ старших колег. Чоловічий марафон на сцені продовжили і завершили аспіранти та студенти Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського – джазовий колектив «Джаз-роад-квартет» у складі Влада Карбовського, Андрія Литовченка, Романа та Богдана Стецюків.

 

  Тож другий концертний сезон Дитячої філармонії – спільного проекту благодійного фонду «Харківські асамблеї» та Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів – дійшов свого апогею, підтвердивши велику зацікавленість у проекті творчої спільноти юних харківських музикантів.

 

   Розвиток творчого потенціалу обдарованих дітей шляхом залучення їх до виступів на престижній сцені ХНУМ ім. І.П. Котляревського, проведення просвітницької діяльності серед учнів початкової ланки мистецької освіти дає позитивні результати і сприяє їх подальшим  успіхам, – на цьому одностайно наголошують викладачі шкіл естетичного виховання.

 

   Наступний концерт проекту Дитяча філармонія збере любителів прекрасного у квітні поточного року. Організатори запропонують познайомитися з творчістю харківських композиторів, які пишуть музику для дітей. Крім того, під час весняних канікул ХНУМ ім. І.П. Котляревського запросить талановитих харків’ян стати учасниками ще одного проекту (він має назву «Канікули в університеті»), а у червні вперше розпочне роботу експериментальна літня школа.

 

Раїса Кравченко