Post navigation

Дитяча філармонія «Харківські композитори – дітям»

25 квітня 2015

Харківські композитори і музика для дітей

 

IMG_4125   Ось уже другий рік в Харкові успішно розвивається проект «Дитяча філармонія» і інтерес до участі в ньому постійно зростає. А 25 квітня 2015, незважаючи на те, що величезна кількість дітей паралельно брало участь в конкурсних прослуховуваннях «Дельфійських ігор», кількість дітей, що виступають був дуже значний.   Звичайно, великий концерт – випробування і для його учасників (поки тільки музикантів – початківців), і для слухачів. Але відмовити дитині, підготуватися до виступу на найпрестижнішій концертній сцені міста – сцені великої зали консерваторії, просто неможливо.

  Що ж спровокувало такий інтерес до класичного концерту? Чудова, дивовижна, улюблена з дитинства і буквально вчора написана музика харківських композиторів. Зараз багато говориться про виховання громадянина, про знання культурних традицій свого народу і думається мені, що прямий шлях до цього – знайомство з історією міста, в якому ти живеш. Для мене концерт почалася з питання дорослої людини: «А при чому тут Дунаєвський?». Значить, щось ми вже упустили і дуже важливо, щоб наші діти знали, що по вулицях Харкова ходили дивовижні, відомі у всьому світі люди: музиканти, вчені, лікарі, спортсмени …. Тому так важливо було те, що багато композиторів, чия музика звучала були у залі, а деякі – навіть на сцені.

 

  Концерт тривав майже дві години, але пройшов буквально на одному диханні, відбивши майже вікову історію нашого міста – від музики І. Дунаєвського, через пастельні, ностальгічні фарби музики М. Кармінського і В. Іванова, ритмічно окреслені, театралізовані п’єси А. Литвинова, А. Глотова, В. Птушкіна, майже живописні композиції В. Соляникова, по-дитячому безпосередні п’єси В. Шукайло, до музики молодих авторів, чиї імена ще не відомі широкій публіці – Т. Козлової і Ю. Грицун. Подорож ця була б неможливою без хлопчиків і дівчаток від 7 до 15 років, які настільки яскраво, зацікавлене, талановито й артистично виконали обрану ними музику, що не тільки заслужили подяку авторів, але (це найголовніше!!!) спровокували безліч прохань поділитися нотами Упевнена – це і є успіх проекту.

 

стаття Ірини Сухленко