Post navigation

Нарада керівників ШЕВ Слобожанщини

29 серпня 2015

МИСТЕЦЬКА ПОЧАТКОВА ОСВІТА СФЕРИ КУЛЬТУРИ ХАРКІВЩИНИ: КУРС НА НОВИЙ 2015-2016 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

 

28_08_15_13   Сьогодні, 29 серпня, у Харкові відбулась нарада керівників шкіл естетичного виховання  Слобожанщини з порядком денним «Про підсумки розвитку мистецької початкової освіти сфери культури Харківської області в 2014/2015 навчальному році та завдання на 2015/2016 навчальний рік».

 

   78 початкових спеціалізованих навчальних мистецьких закладів Харківської області готові до початку нового навчального року, який, за оцінкою керівництва Департаменту культури і туризму ХОДА та ОНМЦ ПК, буде наповнений щоденною копіткою працею педагогічних та учнівських колективів, творчими змаганнями, культурологічним подіями, впровадженням новацій організаційного характеру.

 

  Серед важливих заходів, які очікуються впродовж нового навчального року – масштабна атестація педпрацівників шкіл, директорів та їх заступників. Про особливості цього розділу роботи присутніх детально проінформувала головний спеціаліст управління культури Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Валентина Стецюк. Був зроблений аналіз минулорічних атестацій та викладені основні вимоги до осіб, які мають скласти цей своєрідний екзамен на професійну майстерність, у близькому майбутньому.

 

   Йшлося й про державну атестацію позашкільних мистецьких закладів, що розпочалася в області у 2013-2014 навчальному році та матиме продовження у 2015-2016. «Як свідчить практика, її проведення приносить суттєвий ефект, – зазначила Валентина Олексіївна. – У процесі проведення державної атестації ґрунтовно вивчається робота закладу на відповідність виконання встановлених стандартів освіти. Крім того, членами атестаційної комісії надається всебічна методична допомога, якої потребує конкретна школа. У новому навчальному році 13 шкіл пройдуть процес атестації».

 

  Про основні підсумки та здобутки обласної мережі шкіл естетичного виховання доповіла директор Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів, заслужений працівник культури України, Тамара Самоварова. “Наші школи успішно працюють, про що свідчить третя позиція, яку Харківська область зайняла у всеукраїнському рейтингу діяльності шкіл естетичного виховання», – повідомила Тамара Михайлівна.

 

  На Слобожанщині більше 15,3 тисяч дітей (у тому числі 8, 5 тис. у Харкові) опановують ази музичного, образотворчого, хореографічного, театрального мистецтва. Серед них майже 240 – представники пільгового контингенту, які здобувають мистецьку освіту безкоштовно.

 

 На початку навчального року триває комплектація учнівських колективів шкіл естетичного виховання. Тенденцією останнього періоду стала зацікавленість новачків такими спеціальностями, як образотворче мистецтво та хореографія (в окремих школах вони становлять до 70 відсотків загальної кількості учнів).

 

  Було зазначено, що плата за навчання, що є додатковим джерелом фінансування закладів,  не змінюється (її середній розмір складає 70 гривень на місяць по області та 155 гривень по обласному центру і залежить від обраної спеціальності).

 

  Культурно-просвітницькі заходи – невід’ємний атрибут діяльності кожної школи естетичного виховання. Минулого року їх пройшло майже півтори тисячі за участі більше 10,1 тис. учнів, майже 3 тис. з яких стали переможцями. Учнівські колективи з успіхом виступають і за межами країни: дитячий балетний театр хореографічної школи з аншлагом провів гастролі у Китаї, хор хлопчаків підкорив танталатами Німеччину.

 

   У планах ОНМЦ ПК на новий навчальний рік значиться більше 10 обласних творчих змагань, які дозволять юним митцям-початківцям заявити про себе і стануть для багатьох з них стартовим майданчиком до серйозних досягнень.

 

   Методична робота була і залишається у числі важливих напрямків діяльності і саме до неї буде прикута увага шкільних колективів та фахівців Центру. Семінарські заняття, майстер-класи, курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників складають суттєвий розділ запланованої роботи. Вони сприятимуть професійному зростанню більш ніж 1600 основних педпрацівників та 330 сумісників, які працюють у школах естетичного виховання  Харківщини.

 

   Головний акцент у навчанні робитиметься на академізм. Цьому сприятиме обрана центром загальна методична тема року, яка сформульована наступним чином: «Академізм як школа — звернення до стійких, усталених норм та канонів». Вона буде впроваджуватися школами поступово, при цьому продовжиться їх робота за раніше обраними темами (зазначалось, що у багатьох колективах вона принесла непогані результати).

 

   Учасники наради були ознайомлені з новими законодавчими та нормативно-правовими актами, які були прийняті останнім часом в Україні і стосуються освітньої діяльності навчальних закладів мистецтв.

 

  Яскравими вкрапленнями у хід наради стали традиційні вітання директорів шкіл, які впродовж останніх місяців відсвяткували свої ювілеї (для них організатори підготували пам’ятні сувеніри та щирі поздоровлення).

 

   Подарунком до нового навчального року стала виставка випускних робіт учнів за спеціальністю “скульптура”, яку представила перед нарадою дитяча художня школа №1 ім. І.Ю. Рєпіна. Креативність, непередбачуваність, своєрідність робіт не залишили байдужим жодного з учасників наради.

 

  Відбулося вручення нагород командним лідерам Дельфійських ігор Слобожанщини, що відбулися наприкінці минулого навчального року. У сімнадцяти номінаціях змагалися понад 1700 учнів шкіл естетичного виховання, було розіграно 68 золотих, 94 срібних і 97 бронзових медалей та кубків. Було зазначено про прийняте рішення щодо проведення Ігор за олімпійським графіком – один раз на чотири роки. Право на участь у них буде надаватися лише лауреатам I, II та III премій обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

 

   Представники харківських шкіл естетичного виховання, які є організаторами творчих конкурсів запросили колег підтримати їх ініціативи та рекомендувати обдарованим учням стати їх учасниками.

 

   Нарада закінчилась побажаннями  вдалого нового 2015-2016 навчального року колективам шкіл, педагогічним та учнівським колективам.

 

Раїса КРАВЧЕНКО
На знімках: організатори та учасники наради

 

Матеріали наради: файл презентації 8 МБ