Post navigation

«СПІВУЧА ВЕСНА» – свято хорового співу та світлих емоцій

13 квітня 2016

 

hor  Нинішній фестиваль хорових колективів шкіл естетичного виховання Харківщини запам’ятався організаторам та учасникам як масштабна мистецька подія, що зібрала рекордну кількість учасників (більше тисячі дітей, які представляли 43 колективи) та підтвердила велику зацікавленість дітей до хорового мистецтва. 

 

ТЕНДЕНЦІЯ ДО ЗРОСТАННЯ

 

 Минуло два роки з часу проведення попереднього фестивалю. Увесь цей період на хорових відділах початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Харківщини проводилась серйозна робота з дитячими хоровими колективами. Плідно працювало методичне об’єднання педагогічних працівників хорового співу, вивчаючи кращий досвід провідних викладачів та вдосконалюючи рівень професійної підготовки і методичної майстерності.

 

  Методист Центру Жанна Борисевич зазначила, що у порівнянні з попередніми фестивалями (а їх проведення – це одна з добрих харківських традицій) кількість учасників збільшилась удвічі. «Це зумовлено любов’ю до хорового співу, колективного музикування, що об’єднує колектив, виховує естетичний смак, – пояснила цей феномен Жанна Вікторівна. – Викладачі дуже вимогливо ставляться до своєї роботи, предметно займаються оновленням репертуару,  який подобається дітям; вони наполегливо працюють над звуком, досягаючи необхідного ансамблевого звучання. Діяльність колективів базується на академічних вимогах, що співзвучно загальній методичній темі, обраній Центром цього року. Проходить дієвий обмін досвідом. Так, на одному з засідань нашого методичного об’єднання широка аудиторія його учасників познайомилась з напрацюваннями досвідченого хормейстера з Чугуївської ДМШ Юлії Клименко».

  Фестиваль став переконливим свідченням правильності обраних підходів, показав їх дієвість. Тож мета та завдання цього творчого заходу успішно реалізувалися. Йдеться про розвиток навичок хорового музикування та творчої індивідуальності викладачів і учнів, сприяння розвитку хорової культури, виявлення та заохочування обдарованих дітей, активізація творчої роботи викладачів, підвищення професійного викладацького рівня та узагальнення передового педагогічного досвіду.

 

   На цьому наголошували знані фахівці, чиї імена представляють хорове  мистецтво Слобожанщини. Саме вони увійшли до складу журі конкурсу і оцінювали виступи колективів. Це відомі діячі мистецтв, викладачі вищих мистецьких навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації міста Харкова:

 

  Юлія Іванова, кандидат мистецтвознавства,  доцент кафедри хорового диригування ХНУМ ім. І.П. Котляревського, керівник народного художнього колективу «Скворушка» Обласного палацу дитячої та юнацької творчості;

  Алла Соколова, доктор педагогічних наук, декан факультету мистецтв ХНПУ ім. Г.С. Сковороди, лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів;

  Анна Савельєва, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри хорового диригування ХНУУ ім. І.П. Котляревського, лауреат Всеукраїнського конкурсу хорових диригентів.

 

   Їх схвальна оцінка фестивалю у цілому була одностайною. «За сьогоднішніми результатами можна стверджувати, що вокально-хорова робота у школах досягла достатнього рівня, – зауважила Алла Соколова. – А проведення обласним навчально-методичним центром такого масштабного заходу заслуговує на велику подяку».

 

  Юлія Іванова зазначила, що фестиваль видався чудовим і має проводитися щороку, бо це велика школа досвіду, що допоможе у майбутньому професійно зростати і керівникам, і хоровим колективам. «Коли навколо себе ми чуємо лише естрадний спів, дуже важливо намагатися прищеплювати хорову культуру дітям. А саме на це й спрямований даний захід. Різноманітність стилів, що представлені у програмах виступів, де є місце класиці, українським народним пісням, позитивно позначиться на вихованні дітей, їх культурі».

 

  «Кожен колектив проявив себе по-своєму, показав свою індивідуальність та кращі сторони, – наголосила Анна Савельєва. – Навіть маємо приклади, коли використовувався супровід інструментальних ансамблів. Щоразу на фестивалі приємно бачити молодих перспективних викладачів, які творчо і натхненно працюють з дітьми. Це наш великий потенціал. Підсумовуючи сказане, хочу наголосити, що розвиток хорових колективів шкіл естетичного виховання демонструє тенденцію до зростання».

 

  На ще одну особливість, що стала характерною рисою цьогорічного фестивалю, звернула увагу директор Центру Тамара Самоварова. «Дуже широко представлені хорові колективи з районних центрів області,  – сказала вона. – Рівень їх виконавської майстерності заслуговує похвали. Діти співають душею, видно, що це приносить їм велике задоволення».

 

  Узагальнена оцінка журі обласного фестивалю «Співуча весна» та напрацьовані  ними рекомендації стануть предметом  розгляду та обговорення на наступних засіданнях методичного об’єднання. Як запевнила Жанна Борисевич, вони будуть доведені до відома викладачів і стануть керівництвом до дії.

 

НАЙВАЖЛИВІШІ ЗДОБУТКИ

 

  До числа найважливіших здобутків фестивалю треба віднести його особливу піднесену атмосферу. Він дійсно став святом для учнів, викладачів, батьків.  Про це красномовно свідчать їх відгуки та коментарі. І дорослі, і діти охоче ділилися враженнями, розповідали про те, яке важливе місце займає хорове мистецтво в їх житті.

 

  Твір українського композитора або українська народна пісня в обробці,  класичний твір , твір за вибором, а для старших хорів обов’язкове виконання одного з творів a cappella (саме таким було програмне завдання фестивалю) спонукало керівників до серйозної роботи.

 

 Світлана Григорівна Шарова, керівник хору старших класів Красноградської дитячої школи естетичного виховання, який став лауреатом фестивалю повідомила: «Ми дуже любимо цей конкурс, серйозно до нього готуємося і дуже вдячні за запрошення приїхати на «Співучу весну». Він спонукає нас удосконалювати майстерність, бо пред’являє до учасників серйозні вимоги.  Це дуже розвиває учнів. Їх уподобаннями стали класика, спів в академічній манері, народні пісні, виконання a cappella».

 

  Як розповіли учні, їхній колектив – справжня зірка в районі. На їх виступи чекають на усіх святах, і вони не розчаровують своїх поціновувачів.

 

  «Кожний виступ для нас дуже важливий, а приїзд на фестиваль – це надзвичайна подія, – виказала думку ровесників  учасниця хору, учениця випускного класу Тетяна Чернишова. Незважаючи на те, що вона закінчує фортепіанний відділ, вступатиме до мистецького вишу на спеціальність хорове диригування. «Хочу працювати так, як це робить Світлана Григорівна, – поділилася дівчина своїми планами. – Розумію, що це нелегка праця, але я не уявляю себе без цього заняття». До речі, не одна Тетяна йде по стопах своєї вчительки, уже кілька дівчат опановують цю спеціальність у харківських вишах.

 

  Зведений хор Харківської ДМШ № 10 також став лауреатом фестивалю. Олена Миколаївна Яструб працює у школі чотири роки, але за цей час хор суттєво виріс – і кількісно, і якісно (зведений хор нараховує 55 учнів). Секрети успіху молодого викладача прості. «Намагаюсь зацікавити учнів творами, що б западали у їхні душах, виховували їх та надовго залишали світлі спогади у пам’яті. Роблю все, аби діти залучалися до справжнього мистецтва та навчалися дружити та цінувати людські стосунки.  Ми часто виступаємо на різних концертних майданчиках міста, бо це об’єднує колектив і дає неоціненну хорову практику».

 

  Учениця ДМШ №5 ім. Римського-Корсакова Майя Білецька (вчиться на фортепіанному та вокальному відділах) визнає, що хор – це її одна з найулюбленіших дисциплін з тих, що викладаються у школі. «Дуже люблю співати, заняття дають змогу більш повно себе реалізувати, багато чому навчитися, – розповіла вона. – Подобається репертуар, який ми підбираємо разом з нашим керівником Оленою Іванівною Зеленською. Для всіх нас хор – це, перш за все, спілкування з друзями, адже у хорі співають учні з різних відділень, ми знайомимося, дружимо. Кожний виступ для нас –  велика подія.  Своїм мистецтвом ми даруємо радість іншим і самі отримуємо від цього велике задоволення. І це головне!».