Post navigation

Ой роде наш красний!»

28 лютого 2018

 

«Родина, родина – це вся Україна з глибоким корінням, з високим гіллям!» – ці рядки з пісні легендарного українського співака Назарія Яремчука стали епіграфом фестивалю родинної творчості «Роде наш красний!», який уже вп’яте відбувся в затишній залі Балаклійської дитячої музичної школи.

  Свого часу моя родина була неодноразовим переможцем обласних та всеукраїнських конкурсів «Родинні скарби України», «Мама, тато, я – українська сім’я» та інших. Незабутніми є спогади про те, як у 2005 році на сцені «Українського дому» головний приз конкурсу національного рівня нам вручила сама Ніна Матвієнко. І вже тоді мені спало на думку створити такий фестиваль саме в нас, бо де ж іще, як не в музичній школі, до мистецтва залучаються цілі талановиті роди, в яких любов до прекрасного передається в спадок від покоління до покоління.

 

  Що може бути дорожчим для кожного з нас, як не родина?! Так, саме в родині закладаються основи виховання, саме родинні стосунки для дитини є прикладом того, як вона сама буде спілкуватися з людьми, чи буде поважати старших, чи буде любити працю. Саме працьовитість, терпіння, душевну красу переймають діти від батьків. А ще вони переймають талант. Але ж талант – це і є велика праця, поєднана з терпінням.

 

  Можливо, дехто вважає наш захід чисто розважальним. Проте я можу з упевненістю сказати, що цей фестиваль несе в собі велику виховну мету, коли батьки подають приклад своїм дітям, а мистецтво ще більше згуртовує родину, робить сімейні стосунки ще міцнішими, а любов до прекрасного поєднує серця, які стають більш чутливими одне до одного.

 

  Головною умовою фестивалю є колективне музичення, бо саме така форма найбільше відповідає темі нашого заходу. А ще його особливістю є те, що родини можуть виступати тут щорічно, а глядачі спостерігати, як підростають діти, як зростає виконавський рівень кожної сім’ї.

 

  Близько двох десятків талановитих родин взяло участь у нинішньому святі. І хоча надворі стояла холоднеча й потріскував чималий мороз, та в залі було тепло й по-сімейному затишно від гарячих люблячих сердець та щирих посмішок. Здавалось, ніби в цей час усі артисти разом з глядачами стали однією великою родиною. Поряд з сімейними ансамблями, які вже неодноразово виступали на фестивалі, засвітились нові сузір’я родинних талантів. А відкрив свято хор народної пісні «Веселка» – дружна шкільна співоча родина, в якій усі люблять і підтримують одне одного, бо знають, що тільки так можна досягти успіху.

 

  Виступали діти з батьками, брати, сестри, дідусь з онукою. Приємно, що серед викладачів також є творчі родини, які свої виступи подарували всім присутнім. На сцену виходили цілі творчі династії. Лунали музичні твори у виконанні фортепіанних ансамблів, дуету віолончелістів, камерного ансамблю, в якому грали представники двох творчих родин: учнів і викладачів, співала донька під супровід мами-домристки. І, звичайно, линули пісні у виконанні родинних дуетів, тріо, квартетів і великих ансамблів.

 

  Наш фестиваль відбувся завдяки підтримці відділу культури Балаклійської районної державної адміністрації на чолі з Оксаною Супрун. На святі була присутня спеціаліст відділу культури Ольга Меркулова, яка від імені райдержадміністрації тепло привітала всіх з чудовим святом родинної творчості та вручила учасникам подяки й пам’ятні подарунки. Завершився фестиваль, за традицією, піснею «Музика рідного дому», яку співали всі разом – учасники й глядачі.

 

  Гадаю, в душі кожного, хто взяв участь у цьому святі, як і в душах усіх глядачів, надовго залишаться незабутні хвилини радості спілкування з прекрасним, що єднає людей і облагороджує серця. Бажаю всім щастя й родинного затишку.

 

Тетяна Шерстюк, автор проекту та організатор фестивалю.