Post navigation

ВИКЛАДАЧІ ФОРТЕПІАНО ТА КОНЦЕРТМЕЙСТЕРИ УДОСКОНАЛЮЮТЬ ПРОФЕСІЙНУ МАЙСТЕРНІСТЬ

25 лютого 2023 року

 З 20 по 24 лютого 2023 р., пройшов короткотерміновий семінар з підвищення кваліфікації викладачів класу фортепіано та концертмейстерів мистецьких шкіл Харківщини за проблемою «Питання комплексної професійної компетенції викладача фортепіано та піаніста-концертмейстера в сучасних умовах».
Заняття проходили в дистанційній формі на платформі ZOOM у формі лекцій та практикумів.
 

 
В рамках проведення семінару були розглянуті наступні питання:

Правове регулювання діяльності закладів мистецької освіти та питання авторського права та академічної доброчесності розкрила Олена ЗАДИХАЙЛО. доцент Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди.
 
Про особливості проведення мистецьких конкурсів у сучасних умовах розповіла завідувачка кафедри спеціального фортепіано Харківського національного університету мистецтв імені І.П.Котляревського, професорка Наталія ГОРЕЦЬКА.
 
Ділове мовлення слухачі опановували разом з доценткою кафедри культурології та міжкультурних комунікацій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Оксаною БУГАЙОВОЮ.
 
Стратегію стресостійкості в сучасних умовах розробляли з Оленою КОСТЮЧЕНКО, професоркою кафедри психології Київського національного університету культури і мистецтв, для зниження тривожності та подолання страхів в музичну терапію отримали певні пропозиції від Наталії ДОСУЖОЇ, концертмейстера Харківської дитячої музичної школи ім.В.І.Сокальського.
 
Досвідом роботи з різних питань викладання та концертмейстерства зі слухачами поділились колеги з інших областей України:
 
СІКАЛО Марта, старший викладач Тернопільської музичної школи №1 ім.В.Барвінського разом з учнями розповіла про стильові особливості та символізм музики епохи бароко та вплив їх на інтерпретацію маленьких прелюдій Й.С.Баха ;
 
ПРОЩЕНКОВ Олексій, викладач-методист ДМШ №4 м. Києва, розкрив власне джазове бачення змісту музики, як засіб викладання фортепіано;
 
ШТРИБУЛ Світлана, викладач-методист школи мистецтв ім.Л.М.Нагаєва м.Чорноморська, Одеської області розкрила секрети моделювання нотного тексту та візуалізації художнього образу як ефективного засобу вивчення музичних творів;
 
КУЧМА Наталія, докторка філософії, Харківського університету мистецтв ім.І.П.Котляревського розповіла про специфіку роботи концертмейстера в умовах онлайн освіти та використання відповідних інтернет-платформ;
 
НЕЧВАЛЬ Анастасія, викладач та концертмейстер Чернігівської школи мистецтв ім.Л.Боднарука зосередила увагу слухачів на значенні фонограми в роботі піаніста з показом та спільним опанування різних цифрових програм.
 
Слухачі познайомились з новими фортепіанними творами Ігоря ГАЙДЕНКА, доцента Харківської державної академії культури (Альбом п’єс для фортепіано),
 
Наталії БОЙКО, викладачки Харківського фахового музичного коледжу імені Б.М.Лятошинського («Сучасні менуети в класичному стилі»), зі збірками педагогічного репертуару, що на прохання ОНМЦПК, склали викладачі мистецьких шкіл Ніна ДЕМЕНКОВА, викладач-методист Харківської ДМШ №12 ім.К.І.Шульженко (В.Іванов цикл фортепіанних мініатюр «Іграшки» та В.Гіллок «24 прелюдії в романтичному стилі») ) та Альона ПИЛИПЕНКО, викладач Зміївської школи мистецтв (Граємо з віртуальним оркестром).
 
За відгуками слухачів підвищення кваліфікації пройшло на досить професійному рівні. Висловлені слухачами в ході проведення семінару пропозиції будуть враховані в подальшій роботі ОНМЦПК.