Post navigation

Виступ юних дарувань у концерті «Дитячої філармонії»

13 червня 2016

Харківська дитяча філармонія завершила третій сезон

 

IMG_1683  Цей червневий вечір став по-справжньому святковим для юних митців-початківців та глядачів, які зібралися у великій концертній залі Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського на завершальний концерт третього сезону проекту «Дитяча філармонія»

 

  Дитяча філармонія — спільний проект благодійного фонду «Харківські Асамблеї» та обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів. Проект спрямований на реалізацію творчого потенціалу обдарованих дітей шляхом залучення їх до концертної діяльності і впродовж трьох років дає реальну змогу представити талановитих вихованців шкіл естетичного виховання широкому загалу та сприяє надбанню ними виконавського досвіду.

 

  З закінченням чергового сезону учасників та гостей привітала методист Центру Ніна Лагутіна, яка від імені керівництва центру побажала проекту довгих років плідної роботи та розвитку і виказала сподівання на подальшу співпрацю.

 

  Виконавчий директор фонду «Харківські Асамблеї», доцент ХНУМ ім. І.П. Котляревського, кандидат мистецтвознавства Ірина Сухленко подякувала педагогам шкіл та батькам учнів за підтримку цього творчого починання, що, за її словами, надає дітям можливість заглибитись у чудовий світ прекрасного, тим самим допомагаючи їм стати вихованими людьми у європейському розумінні, а саме: розбиратися у музиці, мистецтві, мати звичку и потребу відвідувати концертні зали.

 

  Як і годиться, на початку концерту його незмінні ведучі Юрій Сухленко та Марія Кочолодзян нагадали коротку, але насичену подіями історію проекту. За період з початку відкриття Дитячої філармонії (воно відбулося 1 червня 2013 року) у її роботі взяли участь майже 700 кращих учнів шкіл естетичного виховання Харкова та Харківської області, серед яких були музиканти, вокалісти, художники, мультиплікатори, учні театральних студій.

 

  Увесь цей час організатори не переставали дивувати відвідувачів Дитячої філармонії цікавими програмами, безліччю сюрпризів та приємних несподіванок. Кожен концерт був по своєму пам’ятним та цікавим. Так під час проведення міжнародного музичного фестивалю «Харківські асамблеї» пройшли концерти «Дивовижний Бетховен» та «Незвичайне бароко»; а напередодні новорічних свят зі сцени лунали казки, про які розповідала музика. Для відвідувачів філармонії були підготовлені тематичні концерти «Музика з мультфільмів», «Подорож по країнах, містах, континентах», «Харківські композитори – дітям», концерт-лекція «Музика и фізика».

 

  Створюючи Дитячу філармонію, організатори мали на меті зробити її своєрідним майданчиком для «зльоту» для тих, хто віднайшов себе у мистецтві, тобто як етап у становленні майбутніх знаменитих музикантів. Саме такі традиції мають відомі філармонічні установи, включаючи Харківську обласну філармонію, створену у 1871 році з появою першого у Харкові симфонічного оркестру. Саме на її сцені почали шлях всесвітньо відомі музиканти Алчевський, Рейзен, Козловський, Паторжинський і багато інших. Про це говорилось зі сцени Дитячої філармонії, на яку згодом вийшли учасники заключного концерту сезону.

 

  На цей раз у програмі юних дарувань, яких тут по праву вважають зірками проекту, були виключно їх улюблені твори: класична інструментальна музика, естрадні вокальні композиції, музика сучасних композиторів.

 

  Показовий факт: серед учасників заключного концерту були діти, які вже три роки поспіль беруть участь у заходах проекту. Так, розпочинала концертну програму учениця 7-го класу ДМШ №12 ім. К.І. Шульженко Єва Говтва (викладач Ніна Діменкова), переможниця міжнародних і всеукраїнських конкурсів, володар стипендії голови Харківської облдержадміністрації «Надія Слобожанщини» та стипендії Харківського міського голови «Кращий учень навчального закладу». Дівчинка займається не лише по класу фортепіано, але й по класу скрипки та композиції. Як композитор вона є лауреатом низки конкурсів, у її доробку – твори, створені у різних жанрах (Єва успішно пише музику для вокалу, домри, фортепіано).

 

  Практично кожна дитина, яка виходила на сцену має чимало творчих досягнень, у кожного з них є своя заповітна мрія. Наприклад, учень 2-го класу цієї ж школи 9-річний Єлисей Ковалевський хоче стати диригентом, тож сумлінно освоює гру на фортепіано і вже не перший раз радує слухачів своїми виступами і на сцені Дитячої філармонії, і у вітальні «Хочу дізнатися».

 

  До речі, ця вітальня успішно працює в рамках цього проекту у Харківській музично-театральній бібліотеці ім. К.С. Станіславського, і там залюбки виступають учні ШЕВ. Крім того виконавцям Дитячої філармонії доводилось виходити на концертну сцену Центрального парку культури та відпочинку ім. М. Горького, в якому так полюбляють проводити дозвілля харків’яни різного віку.

 

  Часто у Дитячу філармонію приходять сім’ями, причому не лише як глядачі, але й як виконавці. У програмі нинішнього концерту був дует, до складу якого входили Дмитро Ревуцький (блок флейта), учень ДМШ № 14 та його мама Анна Ревуцька (фортепіано), викладач школи.

 

  Вдало виступили у концерті, підкоривши публіку і майстерністю, і артистизмом юні музиканти ДМШ №9 ім. В.І. Сокальського у складі інструментального ансамблю «Бешкетниці» у складі Уляни Гузь (цимбали), Ольги Чуденцової (фортепіано), Анни Кужби (блок-флейта) та Юлії Фоміної (шумові).

 

  «Кожен вихід на таку сцену – значна подія, – зазначила їх викладач Ольга Юрченко. – Це залишиться з ними на все життя, як у кожного з нас, дорослих музикантів, хто вперше мав честь тут виступати. Особисто я вперше грала у цій залі, коли навчалась на 4-му курсі музичного училища».

 

  Як завжди, сценарій концерту (а над ним зазвичай натхненно працює автор проекту – доцент ХНУМ ім. І.П. Котляревського, кандидат мистецтвознавства Юлія Ніколаєвська, а віднедавна і самі ведучі Юрій та Марія) містив багато пізнавальної інформації для допитливих учасників концерту та глядачів.

 

  Спонсорську підтримку проекту надає видавництво «Факт», завдяки якому Дитяча філармонія має свої афіші, програмки, іншу необхідну друковану продукцію.

 

  Викладачі шкіл естетичного виховання також всіляко підтримують проект, популяризуючи його серед учнів. Про це розповіла директор ДМШ ім. К.І. Шульженко Оксана Приз. «За ці три роки десять кращих учнів нашої школи виступали на концертах філармонії, – зазначила вона. – Дуже вдячні організаторам за те, що учні, виходячи на цю уславлену сцену, можуть відчути себе справжніми музикантами, що тут вони потрапляють у світ музики й мистецтва. Дитяча філармонія, на моє глибоке переконання, є унікальним проектом який має продовжуватися. А ми, керівники та викладачі шкіл естетичного виховання, будемо всіляко підтримувати його».

 

  Новий сезон, що має розпочатися восени поточного року, принесе нові сюрпризи та відкриття. А щоб не марнувати час у літню пору року, благодійний фонд «Харківські Асамблеї» реалізує інший проект під назвою «Канікули в університеті». Перші спроби минулорічного літа та осінніх канікул показали його дієвість і зацікавили багатьох учнів шкіл естетичного виховання. Приєднатися до нього може кожен, хто бажає стати учасником мюзиклу «Пригоди кота Філофея», який впродовж двох тижнів ставитимуть діти. Його прем’єра призначена на 24 червня поточного року і відбудеться у великій залі університету.

 

  Завершуючи сезон, організатори побажали усім поціновувачам мистецтва, яких об’єднав проект Дитяча філармонія цікавих канікул та веселого літа, наповненого теплим сонцем, цікавими справами та добрими враженнями. А ще нагадали, що чекають всіх дітей, які займається музикою, вокалом, образотворчим мистецтвом, театром, на відкритті нового 4-го сезону.

 

Перегляд відео