Post navigation

КПК викладачів з класу фортепіано та концертмейстерів

 

Курси підвищення кваліфікації викладачів класу фортепіано та концертмейстерів

шкіл естетичного виховання
(період навчання: з 4 по 8 лютого 2013 року)

 

    З 4 по 8 лютого 2013 року відбулися чергові курси підвищення кваліфікації викладачів з класу фортепіано та концертмейстерів ШЕВ.

    Якщо раніше курси проводилися у більшості випадків окремо для викладачів та концертмейстерів, в цьому році у зв’язку з великим попитом на проходження КПК педпрацівниками шкіл естетичного виховання, групи формуються комбіновані та тематика занять складається з питань корисних, як для викладачів, так і для концертмейстерів.

    Дані курси проходили у формі короткотермінового навчально-тематичного семінару.

 Кількість слухачів у групі – 25 за планом, 35 – було фактично.
З повною вищою освітою – 24, з неповною вищою – 11 слухачів,
з міських шкіл – 22, з обласних шкіл – 13 слухачів.

     До викладання були залучені провідні фахівці ХМУ, ХНУМ, ХДАК, ДМШ№1, дитячої музичної школи № 9,  №13, ХДПУ ім. Г. Сковороди, МСМТ ім. К.Станіславського.

    Слухачі КПК були задоволені тематикою та якістю лекцій та занять. Корисними та цікавими були лекції про методичні основи розвитку культури звуковидобування та виконавські особливості в класичній сонаті, поліфонічних творах та творах композиторів-романтиків (лектори: Чередниченко О.В., Кузенкова В.П., Петренко І.А., Хрістофорова Л.І.); про історичні аспекти фортепіанної педагогіки (лекція до 125-річчя від дня народження Г. Нейгауза) Вострікової М.С. З увагою та зацікавленістю були сприйняті слухачами лекції про основи джазової імпровізації (лектор Алтухова І.І.) та лекції колег-викладачів шкіл естетичного виховання (Дорошенко Л.К., Карімова В.О., Ходоровська О.Л., Маркузова Т.О.).

    Доцент ХНУМ Подпорінова К.В. поділилася своїм власним досвідом роботи в капельмейстерському класі: це й питання психологічної та творчої сумісності концертмейстера та соліста, диференціації звуковидобування в ансамблі концертмейстера з різними виконавцями, деякими засоби швидкого читання нотного тексту тощо.

    Всі лекції з фахових дисциплін ілюструвалися виступами учнів та відеоматеріалами.

    Як завжди корисними були лекції з питань правового забезпечення роботи викладачів шкіл (лектори Задихайло О. А. та Самоварова Т.М.), лекції з з музичної психології кандидата мистецтвознавства Сухленко І.Ю.

     Всі заняття були проведені на високому професійному рівні.  Слухачі мали можливість поспілкуватися з лекторами та ставити їм різноманітні запитання. Серед побажань: проведення майстер-класів та відкритих уроків провідних викладачів ШЕВ, ХНУМ, ХМУ, ССМШІ.