Post navigation

Заключний захід виставки «Оспівана Шевченком Україна»

Відбувся круглий стіл «Шевченківська спадщина

у системі художнього виховання Слобожанщини»

 

kruglij_stol_0827  Харківські митці, педагоги, представники громадськості взяли участь у круглому столі «Шевченківська спадщина у системі художнього виховання Слобожанщини», організованому Обласним навчально-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів.  

 

   Засідання круглого столу стало заключним заходом виставки творчих робіт художників-викладачів шкіл естетичного виховання Харківщини «Оспівана Шевченком Україна», яка більше двох тижнів експонувалася у галереї «Мистецтво Слобожанщини» і викликала велику зацікавленість відвідувачів, про що свідчать багаточисельні відгуки у книзі відвідувачів та публікації преси.

    Святковий настрій учасникам події задали їх колеги – викладачі дитячих музичних шкіл №№ 10 та 11, у виконанні яких прозвучали відомі вокальні твори. А далі відбулась щира розмова на актуальні теми, що хвилюють педагогів, які виховують майбутнє покоління художників Слобожанського краю.

DSC_0790  «Поточний навчальний рік у школах естетичного виховання області проходить під знаком 200-річного ювілею Т.Г. Шевченко, – зазначила Ірина Толочко, методист ОНМЦПК. – Видатна особистість Кобзаря та його творчий спадок викликає велику зацікавленість, про що свідчать роботи як юних митців, так і їх викладачів. Приємно зауважити, що це стосується не лише художників, але й викладачів та учнів, які опановують інші творчі спеціальності».

   Організатори та учасники круглому столу підбили підсумки Року дитячої творчості, яким було об’явлено 2013 рік. На загальну думку він став періодом творчого зростання, сприяв новим здобуткам. «Його завершення не означатиме призупинення активної діяльності колективів дитячих мистецьких закладів, навпаки, напрацювання та досвід знайдуть розвиток у їх нових проектах», – наголосила директор Центру Тамара Самоварова.

DSC_0847   Учасники заходу з цікавістю вислухали свою колегу – завідуючу відділом Валківської дитячої музичної школи Ольгу Тимошенко, яка нещодавно була учасницею київського фестивалю «Сузір’я талантів». Саме він став творчим звітом регіонів України за підсумками Року дитячої творчості. Почесну та відповідальну місію представляти Харківську область на цьому престижному майданчику посланці Валківщини виконали гідно. Виставковий стенд Харківщини, який склали художні твори дітей, та два майстер-класи, що провела особисто валківська майстриня, були високо оцінені представниками Міністерства культури України, учасниками та відвідувачами фестивалю.

   На круглому столі йшлося про переможців ІІІ обласного туру Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості “Об’єднаймося ж, брати мої!”, які визначилися у ході роботи журі конкурсу. Були продемонстровані слайди робіт-леауреатів та наданий коментар фахівців. «Зростання рівня майстерності – незаперечне і викликає позитивне сприйняття», – таким був їх вердикт. Учасники виставки отримали каталоги виставки, підготовлені обласним навчально-методичним Центром.

    У процесі розгляду запланованої теми на круглому столі точилась плідна дискусія, у ході якої були озвучені точки зору на роль педагога у школах естетичного виховання, педагогічну майстерність, пошук ефективних методів діяльності та інші аспекти.

   Керівник галереї «Мистецтво Слобожанщини» Віра Лагутіна запросила усіх, хто виховує дітей, до проведення спільних заходів, до більш активного використання можливостей харківських виставкових галерей та музеїв. «Двері галереї «Мистецтво Слобожанщини» завжди гостинно відчинені для кожного з вас та ваших талановитих учнів!» – наголосила вона.