Post navigation

VІ обласний конкурс юних гітаристів

Названі імена кращих гітаристів Харківщини

 

   20-21 лютого поточного року в Харкові проходив обласний конкурс юних гітаристів імені Віталія Петрова, участь в якому заявило більше ста учнів шкіл естетичного виховання Харкова і Харківської області.

IMG_2675   Мета конкурсу визначена його організатором – Обласним навчально-методичним центром підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів. Вона полягає в розвитку виконавської майстерності учнів класу гітари, пошуку та заохоченні талановитих перспективних у професійному відношенні учнів, узагальненні кращого педагогічного досвіду та методики викладання гри на гітарі. Захід проводився при сприянні та підтримці Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

   “Обласний конкурс юних гітаристів проходить з 2005 року, нинішній, шостий конкурс, відрізняється особливою активністю, він зібрав найбільшу кількість учасників за всю його історію, – підкреслила на церемонії відкриття директор Центру Тамара Самоварова. – На знак визнання значного внеску в розвиток гітарного мистецтва, в музичну історію нашого міста харківського музиканта і талановитого педагога Віталія Петрова конкурс носить його ім’я, адже саме Віталій Костянтинович уперше організував у Харківському музичному училищі ім. Б. Лятошинского клас гітари, тим самим поклавши початок викладанню цього інструменту в навчальних мистецьких закладах”.

   Конкурсантів приймала Харківська дитяча музична школа №1 ім. Л. Бетховена. Саме її шкільний зал, що має чудову акустику, є найбільш придатним для камерного звучання гітари.

  Конкурсні прослуховування тривали два дні. Заключному обласному етапу передував відбірковий шкільний тур, переможці якого отримали право винести на суд журі свої творчі напрацювання.

   У перший день, 20 лютого, виступали представники молодшої вікової групи (до 10 років), які згідно умов конкурсу виконували два різнохарактерні твори; а також середньої (10-13 років) вікової групи, до їх репертуару входили три твори, включаючи твір композиторів кінця 18 віків – першої половини 19 ст., оригінальні твори сучасних композиторів та твір віртуозного характеру.

   21 лютого на сцену вийшли представники старшої вікової групи (13-17 років). Перед ними стояли непрості завдання – виконати поліфонічний твір епохи бароко, твір великої форми композиторів Ф. Каруллі, М. Каркассі, М. Джуліані, Н. Паганіні та твір віртуозного характеру.

IMG_2684   У складі журі конкурсу – відомі харківські музиканти, всі вони є учнями Віталія Петрова. Очолював журі Володимир Доценко, професор Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревского, заслужений артист України. Членами журі були Вікторія Ткаченко, старший викладач ХНУМ ім. І.П. Котляревського, лауреат міжнародних конкурсів та Ірина Шевчук, викладач Харківського музичного училища ім. Б.М. Лятошинського.

   Коментуючи підсумки конкурсу Владимир Доценко зазначив, що виступи юних музикантів справили дуже хороше враження. Учні шкіл естетичного виховання міста та області продемонстрували достатній рівень виконавської майстерності. А це, на переконання титулованого музиканта-професіонала, свідчить про зацікавленість дітей та підлітків класичним гітарним мистецтвом і вселяє велику надію на його подальший розвиток в Україні.

IMG_2766   Підведення підсумків відбулось в урочистій обстановці. Кожен юний гітарист-учасник конкурсу отримав сертифікат учасника, а переможці були нагороджені дипломами лауреата (1, 2 та 3-й ступеню у кожній віковій групі). На адресу майбутніх музикантів пролунали щирі побажання та напутні слова від членів журі.

   На всіх, хто був присутнім на цій події, очікував приємний сюрприз – виступ студента-третьокурсника ХНУМ ім. І.П. Котляревского, лауреата міжнародного кункурсу Ігоря Кордюка, який є учнем Володимира Доценка.

   Перегорнувши ще одну сторінку традиційного обласного конкурсу (наступний має відбутися через два роки), організатори  налаштовуються на підвищення його статусу. «Ми збираємося презентувати цей конкурс у Києві, – повідомила Тамара Самоварова. – Враховуючи його достатньо довгу історію, професійність журі, рівень підготовки дітей та наявність сильного класу гітари у навчальних мистецьких закладах Харківщини, він має всі шанси стати всеукраїнським».

 

ПІДСУМКИ РОБОТИ ЖУРІ 20 ЛЮТОГО

(МОЛОДША ТА СЕРЕДНЯ ВІКОВА ГРУПИ)

 

ПІДСУМКИ РОБОТИ ЖУРІ 21 ЛЮТОГО

(СТАРША ВІКОВА ГРУПА)

 

ФОТОГАЛЕРЕЯ