Post navigation

Семінар викладачів класу балалайки

Семінарське заняття викладачів класу балалайки

 

IMG_3460  04.02.2015 відбулось семінарські заняття для викладачів класу балалайки шкіл естетичного виховання міста Харкова та Харківської області за темою «Педагогічний репертуар учнів класу балалайки», яке провели: Барсуков Антон Ігорович, викладач дитячої музичної школи №1 ім.Л.Бетховена, Булгаков Євген Сергійович, викладач дитячої музичної школи №9 ім.В.Сокальського, Жуков Василь Павлович, старший викладач Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С.Сковороди та Страшок Михайло Іванович, викладач дитячої музичної школи №12 ім. К.Шульженко. У рамках семінару відбулась творча зустріч з Алексиком Юрієм Юрійовичем, професором Київської національної музичної академії ім. П.Чайковського, заслуженим артистом України та майстер-клас.

 

   Присутність знаного музиканта на семінарському занятті, створила особливу атмосферу та надала значущість всьому що відбувалось. Розпочав семінар Костогриз Сергій Олександрович, старший викладач кафедри «Народні інструменти України» Харківського національного університету мистецтв ім.І.П. Котляревського. Він привітав гостя та провів невеличкий екскурс з історії виникнення та розвитку школи балалайки на Харківщині.

 

   Першим за наданою темою семінарського заняття виступив Жуков Василь Павлович. Він розповів про педагогічний репертуар для учнів з синдромом дефіциту уваги і гіперактивності (в класі балалайки ДМШ),розділивши це питання на два підпункти:

 

1.Сіндром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ).

2. Програмність і художня образність в музиці. Музика для учнів з СДУГ.

 

   Василь Павлович далі звернув увагу на репертуар для початківців гри на балалайці. Він відмітив творчість двох композиторів Котєльнікова В.В. та Бикова Є.Г., які поповнюють репертуар для навчання початківців. Його учень Кузнєцов Марк, який навчається в ДМШ №10 м.Харкова з концертмейтером Фіщенко М.О. проілюстрували чотири номери з дитячої сюїти Бикова Є.Г. “Лісові мешканці” для балалайки та фортепіано (для початківців).Після цього Василій Павлович провів презентацію та огляд нового педагогічного репертуару для учнів класу балалайки середніх та старших класів, такі як : Є. Бикова” Сюїта “, А. Марчаковського “Музика для дітей”, О. Циганкова “Дитяча сюїта”.

 

   Продовжив обговорення теми семінарського заняття Барсуков Антон Ігорович. Він представив дві збірки для балалайки японської авторки-композитора Херелік Яно “Дитячий альбом” та “Зимовий день”. Вона сама навчилась грати на балалайці, завдяки своєму чоловікові музиканту, щоб створити твори, які б зручно виконувались на ній. Учні ДМШ№1 ім. Л.Бетховена Олександр Галтуренко та Тарас Прокудін, клас викладача Барсукова А.І., з концертмейстером Сумцовою О.О. проілюстрували по два твори з першої збірки, а сам викладач виконав з другої збірки твір “Ніч на Україні”.

 

   Далі викладач Страшок Михайло Іванович познайомив із збіркою творів, які він переклав для балалайки. У 2013-2014 навчальному році вона була представлена на обласному огляді методичних робіт, та получила рекомендацію до використання у навчальному процесі. Учні ДМШ№12 ім. К.Шульженко Коваленко Назар, Кругляков Олег та Тухтаров Тимур, клас викладача Страшка М.І., в супроводі концертмейстера Єфімової Т.Б., виконали по одному твору з цієї збірки.

 

  Викладач Булгаков Євген Сергійович представив твори харьківських композиторів для балалайки, а саме Миколи Стецюна “С балалайкой по Испании”, який виконав студент 1 курсу Харківського музичного училища ім. Б.Лятошинського Сухоставець Іван в супроводі концертмейстера Ярової О.М.

 

   Незгладиме враження залишила творча зустріч з Алексиком Юрієм Юрійовичем, професором Київської національної музичної академії ім.П.Чайковського, заслуженим артистом України та проведення ним майстер-класу з учнем ДМШ №12 ім.К.Шульженко Тухтаровим Тимуром.

 

Семінарське заняття пройшло на емоційному підйомі. Кожний з виступаючих доповнював друг друга, та не був байдужий до наданого матеріалу.

 

   Алексик Юрій Юрійович виразив вдячність за організацію зустрічі, побажав всім творчих успіхів та виразив побажання для подальшого спілкування.