Post navigation

26 квітня 2017

Другий Всеукраїнський конкурс «Сольфеджіада»
для студентів музичних училищ

РЕЗУЛЬТАТИ

  21 квітня 2017 року в Харківському музичному училищі ім. Б.М. Лятошинського за підтримки Міністерства культури України, Управління культури і туризму Харківської обласної адміністрації, Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації робітників культосвітніх закладів вже вдруге пройшов Всеукраїнський конкурс «Сольфеджіада» для студентів музичних училищ. Погодні умови та примхи природи не сприяли проведенню конкурсу: температура повітря знизилася до рекордного мінімуму, а Харків опинився під шаром снігу. Але, не зважаючи на ці негаразди, гості та учасники конкурсу традиційно зібралися у Великій залі училища. Святковий настрій створив Камерний оркестр училища під керівництвом О.М. Шевель, у виконанні якого пролунала прем’єра – Інтрада з  Concerto grosso В. Уільямса. З привітанням до учасників звернулася заступник директора з навчально-методичної роботи А.С. Зареченська.

 

  До складу журі в цьому році увійшли провідні викладачі України: Голова – С.П. Турнєєв, професор кафедр композиції та гармонії Харківського Національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського, заслужений діяч мистецтв України, члени журі – О.В. Василенко, доцент Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра, кандидат мистецтвознавства; Г.Г. Газдюк, голова предметно-циклової комісії «Теорія музики», викладач-методист Харківського музичного училища ім. Б.М. Лятошинського, кандидат мистецтвознавства та В.М. Горський, голова предметно-циклової комісії «Теорія музики», викладач-методист Запорізького музичного училища ім. П. І. Майбороди.

 

  У конкурсі взяли участь двадцять два студенти з п’яти музичних училищ – Запоріжжя, Сум, Сєвєродонецьку, Дніпра, Харкова. Третина учасників вже вдруге проходила змагання. Вперше на конкурс приїхали студенти з Дніпропетровської академії (коледжу) ім. М.І. Глінки, а також із Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д.С. Бортнянського. Треба підкреслити, що учасниками теоретичного змагання були представники різних спеціальностей – фортепіано (7), струнні інструменти (7), народні інструменти (2), теорія музики (7), духові інструменти (1). Не зважаючи на однакові умови для всіх,  різноманітним також був і вік учасників, де представників ІІ курсу було 8 студентів, ІІІ та ІV курсів – 6 та 8 відповідно.

 

  Умови конкурсу передбачали два тури – письмовий та усний. Найскладнішим завданням письмової частини став двоголосний диктант, з яким успішно впоралася тільки третина конкурсантів. Номінацію «Найкращий диктант» отримали Сіренко Єлізавета (ІV теорія музики), Лані Сергій (ІІ струнний), Чорна Поліна (ІІ фортепіано, всі – студенти Харківського музичного училища). Також непростим завданням стало дотворення другого речення до диктанту, де конкурсантам треба було проявити творчий підхід у обмеженому часі. Кращим в цьому завданні став Хорошилов Ігор – студент ІІІ курсу, Харків.

 

 Більшість учасників впоралася з інтервальною та акордовою послідовністю, продемонструвавши, таким чином, добрі знання теорії музики та гармонії. У цій номінації кращими стали представники Дніпра – Голуб Ольга, Поплінський Максим (ІІ струнний), а також Пересунько Анна (ІІ струнний, Харків), Зінченко Вікторія (ІІ теорія музики, Сєвєродонецьк).

 

  Усний тур передбачав імпровізацію одноголосної мелодії на запропонований ритмічний малюнок та спів двоголосного прикладу. У номінації «Імпровізація» відзначилися Метьолкіна Катерина (ІІ теорія музики, Сєвєродонецьк), Бут-Гусаім Юлія (ІV теорія музики, Харків). Кращою конкурсанткою в читанні з листа було визначено Бєлих Юлію (ІV теорія музики, Харків).

 

  За загальними результатами високі бали показали Шуліка Альона (ІІІ теорія музики, Сєвєродонецьк), яка отримала номінацію «Надія» та Аносова Анна (ІІ струнний, Дніпро), яка була відзначена номінацією «Юніор».

 

 Переможцями, за підсумками всіх номінацій ІІ Всеукраїнського конкурсу «Сольфеджіада» стали:

 

І місцеГерасименко Інна (ІV фортепіано, Запоріжжя),
ІІ місцеЗуєва Марія (ІV фортепіано, Харків),
ІІІ місцеПокідченко Олена (ІІІ теорія музики, Суми).

 

  Завдяки фінансовій підтримці профспілки Харківскього музичного училища імені Б.М.Лятошинського переможці отримали грошові премії, а всі учасники конкурсу – солодкі призи у вигляді пряників з емблемою конкурсу. Головний спеціаліст Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації В.О. Стецюк привітала переможців конкурсу та подарувала чудовий альбом «Знайома й незнайома Харківщина» Герасименко Інні.

 

 Окрема подяка викладачам, які підготували студентів до цього складного змагання: Хазовій Ганні Геннадіївні (Запоріжжя), Коваль Марині Петрівні (Суми), Сінченко Наталії Вікторівні й Ворочек Ірині Михайлівні (Сєвєродонецьк), Лютько Любові Петрівні (Дніпро), а також викладачам предметно-циклової «Теорія музики» Харківського музичного училища – Газдюк Г.Г., Петрович М.В., Калініній В.В., Василевській Н.М., Богдановій Л.Д., за якісну підготовку та проведення конкурсу.

 

  Щиро вітаємо конкурсантів та їх викладачів бажаємо успіхів та нових творчих досягнень, а також сподіваємося на нову зустріч через рік у Харківському музичному училищі імені Б.М. Лятошинського на ІІІ Всеукраїнському конкурсі «Сольфеджіада»!